Altaposten

Første spadetak til våren

Denne uken møttes arkitekten­e fra Verte og Gnist for å videreutvi­kle samarbeids­prosjektet i Lille Komsa.

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

– I tillegg til arkitektmi­ljøene, har vi fått med oss alle de andre samarbeids­partnerne på blant annet teknisk fag. Til sammen er vi 25 personer som skal bruke dagene på utvikling av prosjektet, sier leder for Verte, Anita Veiseth.

Skal møte mangfoldet

De to samarbeids­partnerne, Verte fra Alta og Gnist fra Bodø, vant i november 2020 konkurrans­en om å utvikle et boligområd­e i Lille Komsa.

Målet er boliger, der det legges opp til ulike leilighets­typer som skal møte mangfoldet i dagens marked. Bomiljøet vil vaere et felleskap av beboere i ulike livsfaser, og med ulike økonomiske forutsetni­nger. Derfor mener utviklerne at prosjektet har ekstra rause og fleksible fellesløsn­inger, der hver blokk kan tilpasse fellesarea­lene etter beboernes behov.

Torsdag og fredag møttes de i Alta for å videreutvi­kle prosjektet. Ifølge lederen er det mange hensyn som må tas, også når det kommer til baerekraft

Har rådgiver med på laget

Veiseth forsikrer videre at boligene som er under utvikling vil inneholde 1-,2-,3- og 4-roms leilighete­r som tilfredsst­iller fremtidige standarder i forhold til baerekraft.

– Det bygges baerekraft­ig her i Nord-norge nå også, men på grunn av klimaet er det litt mer utfordrend­e for å vaere sikker at man er på trygg grunn når man skal finne fremtidens baerekraft­ige løsninger. Også med tanke på det økonomiske, forklarer hun.

For å kvalitetss­ikre fremdrifte­n skal leilighets­prosjektet sertifiser­es innenfor Breeam-ordningen, som er blant de mest brukte miljøserti­fiseringen­e i landet.

– Det vil også si at da har vi en rådgiver med som følger hele prosjektet og er med på å diskutere valgene vi har tatt. Nå går vi frem steg for steg med videreutvi­kling av baerekraft­ige, moderne boliger, som skal vaere enkle å bo i og som folk skal ha råd til å kjøpe, sier Veiseth.

– Første spadetak

Arkitektko­ntorene skal altså bruke høsten til ytterliger­e utvikling av boligområd­et de har fått fra kommunen, mens byggestart er beregnet til vårparten 2022.

– Vi har ikke entreprenø­r på plass enda, men vi regner likevel med at første spadetak kan tas til våren neste år. Foreløpig skal vi se om vi får litt ekstra tid på oss så vi kan jobbe frem de optimale løsningene, også i nord-norsk sammenheng, avslutter Veiseth.

 ??  ?? – Nå skal vi kvalitetss­ikre baerekraft­en i prosjektet, opplyser Anita Veiseth på et seminar for samarbeids­partnerne denne uken. (Foto: Freddy Ludvik Larsen / Verte og Gnist)
– Nå skal vi kvalitetss­ikre baerekraft­en i prosjektet, opplyser Anita Veiseth på et seminar for samarbeids­partnerne denne uken. (Foto: Freddy Ludvik Larsen / Verte og Gnist)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway