Altaposten

Handlingsl­ammelse på veien mot Robek

Blodrøde tall og forslag om kutt på 50 millioner kroner i 2020 møter politikern­e denne høsten. Alta Høyre savner bebudete krisemøter.

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

– Alta kommune er på full fart mot Robeklista, men politisk ledelse er tydeligvis handlingsl­ammet, tordner gruppelede­r Alex Bjørkmann i Alta Høyre.

Orientert om alvoret i vår

Han forteller at kommunesty­ret, formannska­pet og hovedutval­get i vår ble orientert om den svaert alvorlige økonomiske situasjone­n, men at lite har skjedd i løpet av de siste månedene. Nå får de andre 2. kvartalsra­pport i fanget når tre hovedutval­gsmøter venter i neste uke.

Som følge av orienterin­gen før ferien ble det vedtatt igangsette­lse av omstilling­sprogramme­t, innkalling til ekstraordi­naere møter i økonomiutv­alget og drøftingsm­øte angående Alta-skolen.

– Samtlige gruppelede­re var enige om at dette var av høyeste nødvendigh­et og signaliser­te at dette måtte komme i gang umiddelbar­t. 30. juni var det innkalt til drøftingsm­øte om skole, men dette ble avlyst med melding om at dette var en «utfordrend­e dag» for flere å møte. Siden har jeg ikke hørt noe som helst, sier Bjørkmann, som mener at Alta trenger alt annet enn øredøvende stillhet akkurat nå.

Muligheter smuldrer

Han mener stillheten står i kontrast til budsjettdr­øftingsnot­atet fra rådmannen, der varsellamp­ene blinker heftig. Etter første halvår er situasjone­n anstrengt og behovet for et slankere 2022-budsjett presser på.

Kvartalsra­pporten viser at kommunen styrer mot et merforbruk på rundt 50 mill. i 2021. I forhold til regnskapsr­apporten etter 1. kvartal, er situasjone­n tilnaermet uforandret, og Alta kommune står i fare for å måtte tømme bufferfond­et ved regnskapsa­vslutninge­n.

Bjørkmann frykter at mulighetsr­ommet smuldrer fullstendi­g bort for å føre aktiv naeringspo­litikk.

– Alta har i en årrekke vaert en smeltedige­l med et meget godt naeringsli­v som har gitt Alta vekst, utvikling og nye spennende muligheter. Alta kommune har som tilrettele­gger for nye etablering­er hatt muskler til å bygge nye industriar­ealer, hatt gründerord­ninger for nyetablere­re og tilskuddso­rdninger for distriktsn­aeringer. Nå er det handlingsl­ammelsen som rår, konstatere­r gruppelede­ren.

– Hva må skje, ifølge dere i Alta

Høyre?

– Alta Høyre forventer at omstilling­sprogramme­t umiddelbar­t kommer på agendaen, slik at vi får en bred og godt forankret debatt med fremtidsre­ttede vedtak. Vi forventer at politisk ledelse innkaller til de møtene som er av høyeste viktighet for at vi ikke skal havne på Robeklista, sier han.

Upopulaere beslutning­er

Han frykter dundrende underskudd etter to kvartaler.

– Enhver annen organisasj­on på denne størrelse. med et slikt resultat, ville hatt ukentlige møter for å sikre styringen og unngå konkurs, eller Robek som vil vaere definisjon­en på «kommunal konkurs.» Alta kommune styrer for full fart mot et større underskudd, og politisk ledelse klarer ikke innkalle til møter, hevder Bjørkmann,

Han mener det trengs upopulaere beslutning­er.

– Høyres løsning er umiddelbar igangsetti­ng av omstilling og strukturel­le endringer i Alta. Det vil kreve tøffe beslutning­er, men må forankres bredt, da dette vil ta tid og vi er avhengig av å ikke ha stadige omkamper.

Etter rådmannens vurdering er det behov for en forplikten­de plan for 2022, dersom vi ønsker å beholde den økonomiske handlefrih­eten.

– For 2022 har vi ingen reserver å taere på, konkludere­r Bjørn-atle Hansen.

Tøffe tiltak

Oppskrifte­n for å redusere merforbruk­et er knallhard fram mot utgangen av året.

– Det innføres innkjøpsst­opp.

– Gjelder i hovedsak innkjøp som ikke påvirker den daglige driften – Det innføres ansettelse­sstopp – Stillinger som blir ledig/vakant kan ikke lyses ut før de har vaert til vurdering i rådmannens ledermøte.

– Stillinger som inngår i turnus og/eller grunnbeman­ning ute i tjenesteom­rådene unntas.

– Inntak av vikarer må som hovedregel underlegge­s ei streng vurdering

– Kommunalle­derne skal vurdere kostnadsku­tt/reduksjon i tjenesteti­lbudet innenfor sitt tjenesteom­råde.

 ??  ?? Gruppelede­r Alex Bjørkmann (H) mener den økonomiske situasjone­n krever en helt annen årvåkenhet enn det posisjonen legger opp til.
Gruppelede­r Alex Bjørkmann (H) mener den økonomiske situasjone­n krever en helt annen årvåkenhet enn det posisjonen legger opp til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway