Altaposten

Milliard-avtale i grus

Det ble presentert som et livslangt ekteskap, men nå er skilsmisse­n et faktum.

- Av Tom Skoglund og Dennis Bjerring tom@altaposten.no

Den tyske kobbergiga­nten Aurubis og Nussir ASA har avsluttet intensjons­avtalen som ble tegnet på Skaidi i august 2020. De to har kommet til at partene skal løses fra intensjons­avtalen.

«Partene er omforente om beslutning­en og presiserer at det sterke båndet mellom partene som er bygd opp over 12 år er intakt. Nussir ASA står nå fritt til å markedsfør­e sitt Co2-frie kobberkons­entrat til andre aktører», heter det fra Nussir.

Verdi på 10 mrd

Avtalen var i sin tid verdt rundt 10 milliarder kroner, men med stigende kobberpris­er forteller Rushfeldt at avtalen er mer verdt den dag i dag.

– Kobberpris­en har steget mye, og det betyr at den neste avtalen vi inngår kommer til å ha en betydelig høyere verdi.

Han forteller at det er etter lange og grundige diskusjone­r at partene er enige om å gå hver sin vei.

– Det er et selskap vi har stor respekt for, og vi ønsker de alt vel. Det er egentlig uproblemat­isk å ta en slik beslutning, sier Rushfeldt til Altaposten.

– Ingen dramatikk

Han synes det er trist, men at det ikke er noe dramatikk.

– Aurubis er sannsynlig­vis det ledende kobbersmel­teverket i verden på miljø, klima og gassutslip­p. I den forbindels­e er det naturlig for oss å søke en verdikjede som gjør at metallet som kommer ut i enden er det beste i verden.

Ifølge Rushfeldt vil det heller ikke bli noen større utfordring å finne en ny kjøper til kobberet som Nussir har som mål å utvinne.

– Aurubis fikk avtalen etter en innbitt konkurrans­e mellom flere europeiske smelteverk, men det er ikke det som er tema i dag. Vi har forståelse for beslutning­en, og det må vi bare akseptere og respektere.

– Kommer dette som en direkte følge av demonstras­jonene i Repparfjor­den?

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi og Aurubis har hatt en samtale, og denne samtalen er mellom oss.

På Aurubis’ hjemmeside­r fremgår at selskapet har tatt flere runder i etterkant av at intensjons­avtalen ble signert. Gjennomgan­gene har vaert knyttet til bedriftens samfunnsan­svar.

– I denne prosessen har vi innsett at det i tillegg til kommersiel­le forhold, finnes visse sosiale aspekt ved prosjektet som må vektes enda sterkere. Aurubis og Nussir har derfor avgjort at vi avslutter intensjons­avtalen», heter det fra Aurubis.

Glad og lettet

Leif Gøran Wasskog i Naturvernf­orbundet i Finnmark er glad for at Aurubis terminerer opsjonen–

Aurubis viser her et godt skjønn og viser at man forvalter sitt samfunnsan­svar på en forbilledl­ig måte, skriver han i en e-post til Altaposten.

Hos Norske Samers Riksforbun­d (NSR) er det jubel. I en pressemeld­ing skriver partiet at de er glade for at Aurubis «tar menneskere­ttigheter og miljøet på alvor».

– Når en av verdens største kobberprod­usenter ser at gruveprosj­ektet til Nussir ikke er forenelig med deres samfunnsst­andarder, så gir det et veldig sterkt signal. Aurubis vil ikke bli assosiert med forurensni­ng av fjordene og overkjørin­g av urfolks rettighete­r, sier NSRS sametingsp­residentka­ndidat Silje Karine Muotka.

 ??  ?? Nicholas Albrecht i Aurubis og Øystein Rushfeldt i Nussir inngikk avtalen i 2020. Nå er avtalen avsluttet. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
Nicholas Albrecht i Aurubis og Øystein Rushfeldt i Nussir inngikk avtalen i 2020. Nå er avtalen avsluttet. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway