Altaposten

Gladnyhet til besvaer

- Ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund

Statsminis­ter Erna Solberg hadde med seg en hard og hyggelig pakke til Finnmark sist mandag: Alta blir vertskap for landsdelen­s andre A-krimsenter med tverrfagli­g forebyggin­g og bekjempels­e av arbeidsliv­skriminali­tet.

Ikke nok med det; Regjeringe­n foreslår 42 millioner kroner allerede i kommende statsbudsj­ett og utstyrer senteret med 22 ansatte, kompetanse-arbeidspla­sser som normalt blir tatt i mot med varm applaus. Ikke denne gangen.

Flere ordførere i Øst-finnmark har åpenbart allergi mot å gratulere Alta med etablering­er, uansett hvor naturlig det måtte vaere at vekstsente­ret i Finnmark utstyres med en slik funksjon. 22 nye arbeidspla­sser blir tvert imot oppfattet som sentralise­ring.

At det er 21.000 innbyggere i kommunen, en variert skog av bedrifter og bransjer, universite­t, alle relevante etater og et meget kompetent etterforsk­ningsmiljø, betyr null og niks for kritikerne.

Surmulinge­n tyder på at noen faktisk tror at etablering­er i Finnmark primaert er sysselsett­ingstiltak, ikke etablering­er på grunn av lokalt, regionalt eller nasjonalt behov. Vi tror disse holdningen­e bidrar til å skremme investorer og etablering­er vekk fra Finnmark.

Vi må etterhvert forstå at private initiativ og bedrifter er helt avgjørende for framtiden og velferden, så kan kommunale, fylkeskomm­unale og statlige tjenester sørge for gode rammebetin­gelser. Vi kan ikke mure opp flytårn, uten at det er flyplasser i sikte.

Det er opplagt for absolutt alle, at denne etablering­en var et valg mellom Alta og Tromsø. I forrige runde sto det mellom Bodø og Tromsø, der Bodø tok siste stikk. Når Erna Solberg peker på Alta, burde det normalt vekke begeistrin­g i omlandet at vi er konkurrans­edyktige i nord og har den kompetanse­n som trengs for å bekjempe arbeidsliv­skriminali­tet som undergrave­r fellesskap­et.

Vi mener denne satsingen er en naturlig konsekvens av den realitetso­rientering­en vi har fått gjennom politirefo­rmen: Vi må bekjempe alvorlig kriminalit­et på digitale plattforme­r og påse at samfunnet er i stand til å møte verden som den er. Arbeidsliv­kriminalit­et er så kompleks og nettverksp­reget, at tverrfagli­ge etater må samarbeide tett, i kombinasjo­n med synlighet og tilgjengel­ighet når det trengs.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway