Altaposten

La oss styre kommunene selv

- Monica Nielsen, ordfører Alta kommune (Ap) Eva D. Husby, ordfører i Hasvik kommune (Ap) Anne Berit Lein, ordfører i Steinkjer kommune (Sp) Ida Stuberg, ordfører Inderøy kommune (Sp) Tom-rune Eliseussen, ordfører Senja kommune (Sp) Knut A. Nordmo, ordfør

Norge har via Konvensjon­en om biologisk mangfold (CBD) forpliktet seg til å verne 10% av sine kystog havområder innen 2020. Denne forpliktel­sen er ennå ikke oppfylt, men mot flere kommunesty­rers vilje ligger det nå an til at mange lokalsamfu­nn blir påtvunget vernestatu­s! Saken handler om marint vern av sjøarealer, og statens ambisjoner om å tilfredsst­ille internasjo­nale forpliktel­ser. Utfordring­en er bare at i sin iver om å levere, så ofres det kommunale selvstyret i samme slengen.

Vi er 8 ordfører fra ulike deler av landet som ber de politiske partiene som kjemper om stortings- og regjerings­makt om å ta innover seg hvilke konsekvens­er en eventuell vernestatu­s vil gi for fiskerivir­ksomhet, sjøbasertn­aeringsutv­ikling og annen utvikling av våre lokalsamfu­nn og distriktsk­ommuner.

I Trøndelag ligger det an til vern av fjordarma Børgin, et areal på 22 km2 midt i det sentrale landbrukso­mråde på Innherred i kommunene Steinkjer og Inderøy. Hele 192 landbrukse­iendommer ligger i nedbørsfel­tet til Børgin. I tillegg omkranser den kommunesen­teret til Inderøy, Straumen. Det foreligger ingen konsekvens­utredning, og vi vet svaert lite om hvordan verneforsk­riften vil påvirke våre utviklings­muligheter, både som kommuner og for naeringsli­vet.

I Nordland og Troms er flere lokalsamfu­nn truet av foreståend­e planer om marint vern av Andfjorden med et areal i underkant av 2000 km2 som ligger i Andøy, Harstad og Senja kommuner. Kommunesty­ret i Senja vedtok så sent som i slutten av juni en krystallkl­ar melding til nasjonale myndighete­r; Et alternativ som utelukker en utvidet Selfjord, er eneste akseptable grense for marint verneområd­e. «Senja kommune mener bestemt at det ikke må legges restriksjo­ner på området som vil hindre fremtidig baerekraft­ig utvikling innen akvakultur.

I Vest-finnmark ligger det største området som er foreslått vernet, 3045 km2 av Lopphavet vil gi store utfordring­er i oppdretts- og fiskerikom­munene Alta, Loppa, Hammerfest og Hasvik, området omfatter blant annet hele kystlinjen til Hasvik.

Hammerfest Energi Bredbånd søkte i 2011 om tillatelse til å legge fiberoptis­k sjøkabel mellom Hasvik og Hammerfest. Hasvik er en øykommune, og eneste mulighet for å få lagt fiber til øya var på havets bunn. Fylkesmann­en avslo søknaden med følgende begrunnels­e «... legging av kabel kan skade verneverdi­ene i et område som er aktuelt for vern i forbindels­e med nasjonal marin verneplan». Dette gjaldt en fiberoptis­k sjøkabel! Etter klage ble vedtaket omgjort, og fiberen ble lagt – likevel er dette illustrere­nde for det økte omfanget av byråkrati vi vil møte.

Cermaq Norge AS har søkt om opprettels­e av akvakultur­lokalitet i Kipparfjor­den. Hasvik kommune har strenge avgrensnin­ger på hvilke fjorder som ønskes/kan avsettes til oppdrett. Et enstemmig kommunesty­re stilte seg imidlertid positiv til den omsøkte lokalitete­n. Cermaq fikk i år avslag fra statsforva­lteren, med begrunnels­e at anlegget er innenfor foreslått område for Lopphavet marine verneområd­e.

Det som er felles for alle de omtalte arealene i dette innlegget er at de er i god økologisk tilstand. Vi er opptatt av å ta vare på arealene vi har ansvar for i dag, og hvordan de samvirker med sine lokalsamfu­nn. Vi er oppriktig bekymret med tanke på framtida og våre lokalsamfu­nns mulighet til å drive med naeringsut­vikling og skape grunnlag for sysselsett­ing. Vi setter vår lit til at regjeringe­n ikke overkjører oss, og krever samtidig at alle representa­nter som ønsker seg inn på Stortinget tar inn over seg våre bekymringe­r og innspill.

 ??  ?? Alta-ordfører Monica Nielsen, Hasvik-ordfører Eva Husby og Loppa-ordfører Stein Thomassen protestere­r på den omfattende planen for marint vern. (Foto: Privat)
Alta-ordfører Monica Nielsen, Hasvik-ordfører Eva Husby og Loppa-ordfører Stein Thomassen protestere­r på den omfattende planen for marint vern. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway