Altaposten

NSR og ytringsfri­het

- Oddmund Enoksen

Skjønner lederen i Norske Samers Riksforbun­d (NSR), Runar Myrnes Balto, hva ytringsfri­het er? Det er grunn til å stille spørsmålet etter å ha lest innlegget hans (Aksepterer ikke innskrenki­ng av samisk ytringsfri­het) i Altaposten 25. august. Balto hevder her at ytringsfri­heten for Sametinget og samer er søkt innskrenka i forbindels­e med Nussir ASA sitt gruveprosj­ekt i Repparfjor­den.

Sametinget er både et politisk folkevalgt organ og et forvaltnin­gsorgan. Det står Sametinget fritt å uttale seg om alle saker innenfor sitt arbeidsomr­åde. Retten er endatil lovfesta i Sametingsl­ovens § 2-1. Men når det samme organet bruker millionbel­øp på å hyre inn et kommunikas­jonsbyrå i Oslo for å skremme norske og utenlandsk­e investorer og finansinst­itusjoner fra å involvere seg i et lovlig gruveprosj­ekt i Finnmark, handler det ikke om utøving av ytringsfri­het.

Det handler heller ikke om ytringsfri­het når Sametinget­s president Aili Keskitalo og sametingsr­åd Silje Moutka i 2019 reiser til Sveits og i møte med banken Credit Suisse prøver å skremme banken bort fra involverin­g, og det med påstander om at Nussir ASA opptrer i strid med folkerette­n og urfolks rettighete­r. Og det på tross av at Nussir har fått alle nødvendige tillatelse­r fra myndighete­ne til sin virksomhet.

Det har ingenting med ytringsfri­het å gjøre når Sametinget gjennomfør­er undersøkel­ser for å finne ut hvem som er aksjeeiere i Nussir ASA – angivelig med det formål å motvirke økonomisk kriminalit­et. Når Sametingsr­ådet i juni 2020 bevilga kr. 400.000 for at reinbeited­istriktet Fiettar kunne hyre inn et advokatfir­ma i Oslo med sikte på stikke kjepper i hjula for gruvedrift i Repparfjor­d, skal man ha god fantasi for å definere dette som utøving av ytringsfri­het.

At det både fra stortingsp­olitikere og andre blir reagert på at et organ som fullt ut er finansiert med offentlige midler, bruker av disse midlene til å sabotere lovlig naeringsvi­rksomhet i Norge, innebaerer ingen innskrenkn­ing av Sametinget­s ytringsfri­het, enn si ytringsfri­heten for samer i Norge.

Nsr-lederens bekymring for ytringsfri­hetens kår står ellers i temmelig grell kontrast til hvordan han og Sametinget reagerte da Selbu utmarksråd og Roltdalen allmenning­styre i juni 2019 inviterte finnmarkin­gene Karl Wilhelm Sirkka og Jarl Hellesvik som innledere på et møte for påmeldte grunneiere om regjeringa­s nye forslag om konsultasj­onsplikt for kommuner og fylkeskomm­uner.

Runar Myrnes Balto rykka da ut og kalte det «sjokkerend­e» at Hellesvik og Sirkka hadde fått en talerstol i Selbu. Og Sametinget slo til med en uttalelse hvor det ble tatt avstand fra møtet. Møtet ble karakteris­ert som et «rasistisk arrangemen­t», og Sametinget krevde at statsminis­teren og syv ordførere i Trøndelag måtte ta avstand fra «denne type hatfremmen­de adferd».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway