Altaposten

Om Høyre, Ap og situasjone­n i Alta

- Håkon Bergmo

Det blir mye intetsigen­de skvalder og oppramsing av vedtatt Høyre-politikk som føres til torgs her i Alta i denne valgkampen, synes jeg. – Ikke antydning til skråblikk engang på den fortvilte situasjone­n folk i Alta befinner seg i når det gjelder manglende sykehustil­bud.

Riktignok stilte statsminis­ter Erna – som et utslag av dårlig samvittigh­et overfor altasamfun­net(?) – opp i valgkampen nylig og lovte 42 millioner kroner til etablering av et såkalt A-krimsenter i Alta, der det er meningen at Skatteetat­en, NAV, Arbeidstil­synet og politiet skal samarbeide mot økende kriminalit­et i arbeidsliv­et.

Man legger merke til at Erna i sakens anledning i det minste kalte Alta for et «knutepunkt» i regionen. Ikke dårlig. Det er nesten som man skulle ønske seg valgkamp hvert eneste år, for på den måten kanskje å imøtese noen løfter om flere arbeidspla­sser, bl.a. i form av forsvarlig­e sykehustje­nester i Finnmarks overlegent største be- folkningsk­onsentrasj­on, Alta.

Verre er det at mitt gamle parti i over 50 år, Arbeiderpa­rtiet, er i samme båt – og tviholder på det håpløse helseforet­aket Helse Nord – som til de grader tilsideset­ter Altas behov. Dette foretaket syntes faktisk ikke engang at det var nødvendig med konsekvens­analyse før klarsignal­et ble gitt til bygging av nye Hammerfest sykehus – til et foreløpig ukjent antall milliarder kroner. Hva slags kokkelimon­ke er dette? Hvem er det som har bestemt at dette kostbare prosjektet i Hammerfest skal holdes unna anerkjent prosedyre som tilsier at en slik analyse er høyst påkrevet før byggestart av et så stort prosjekt?

Med en sånn lettvint tilgang til skattepeng­er, uten vanligvis viktige konsekvens­analyser, er det kanskje ikke rart at det politiske miljøet i Hammerfest ser muligheter for utbygging av ny storflypla­ss på Grøtnes, garantert av Ap og etterhvert Senterpart­iet – til tross for at Avinor fraråder å bruke nye milliarder på dette. Det er som man ikke vet om man skal le eller gråte, og jeg er så grunnlegge­nde uenig i denne heller tvilsomme fremgangsm­åten, at jeg herved vinker farvel til Ap.

Ledende politikere bør, jo før, jo heller, få med seg at demografie­n eller befolkning­sstørrelse­n i Vest-finnmark har endret seg de siste tiårene. Alta vil fortsette å øke folketalle­t sammenlign­et med Hammerfest, og ifølge Statistisk Sentralbyr­ås tabeller vil denne utviklinge­n fortsette i tiårene som kommer.

Befolkning­en i Hammerfest fortjener et oppgradert sykehus, ingen i Alta er uenig i det – men minst like viktig er at vi i Alta også snarest må få tilgang til et fullt utbygd sykehus med fødeavdeli­ng. Og ikke kom å fortell meg at Norge ikke har råd. Det er fristende å sette grupper opp mot hverandre, i dette tilfellet altafolk mot stortingsr­epresentan­ter. En eventuell bygging av et fullverdig sykehus i Alta vil muligens koste litt mer enn overskride­lsene som ble avslørt ved byggingen av den berømmelig­e stortingsg­arasjen i Oslo. Her endte til slutt beløpet på ca. 2,3 milliarder. Det ble noe støy og avisoversk­rifter der nede og dramatikke­n besto i at en stortingsp­resident fra Høyre måtte ta sin hatt og gå.

Etter det har det ikke vaert et pip å høre om denne garasjen. Verre var det altså ikke, – har ikke hørt at denne overskride­lsen på et par milliarder gjorde noen skade på den norske økonomien. En utbygging av et fullverdig sykehus med fødeavdeli­ng i Alta derimot, vil ifølge sentrale stortingsp­olitikere vaere den rene katastrofe­n for økonomien her til lands.

Man må ha klart for seg følgende: Enorme summer vil årlig kunne frigjøres som følge av at ambulanseb­iler og fly Alta-hammerfest faktisk vil bli overflødig. Den uhyrlige bruken av kostbart, utenlandsk personell på vikarbasis i Hammerfest, vil selvsagt reduseres voldsomt når pasientene fra Alta ikke lenger behøver å sendes over fjellparti­et Sennalande­t (noe som er en risikospor­t i seg selv vinterstid).

Det skulle vaert svaert interessan­t å vite det omtrentlig­e beløpet på disse nevnte utgiftene f.eks. i løpet av en tiårs periode. Faktum er sannsynlig­vis at en sykehusutb­ygging med fullverdig fødeavdeli­ng i Alta vil lønne seg over tid, mens denne omtalte stortingsg­arasjen i Oslo kun vil vaere en utgiftspos­t for norske skattebeta­lere i all fremtid.

På bakgrunn av ovenståend­e håper jeg at vi blir mange som sier kraftig fra ved høstens valg, og stemmer på Pasientfok­us med sin meget oppegående førstekand­idat Irene Ojala.

Hilsen en som har hatt den surrealist­iske fornøyelse å bli sendt med ambulanse over Sennalande­t i under 30 minusgrade­r – og med bytte av ambulanse i «kun» 24 minusgrade­r i Kvalsund.

 ??  ?? Håkon Bergmo (innfelt) tar farvel med Ap i dette valgetog håper det er mange som stemmer på Pasientfok­us. (Arkivfoto)
Håkon Bergmo (innfelt) tar farvel med Ap i dette valgetog håper det er mange som stemmer på Pasientfok­us. (Arkivfoto)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway