Altaposten

Ingen skal bekymre seg for å bli eldre

- Karstein Kristianse­n, Kirkenes Ommund Heggheim, Alta Marit Reiertsen, Senja Per Pedersen, Harstad

Nordmenn er friskere og lever lengre enn før. De fleste eldre er aktive og deltakere i samfunnet, og mange bidrar med en stor frivillig innsats i sine naere fellesskap. Men vi ser også tegn til økende utenforska­p og mer ensomhet, kanskje spesielt i distrikten­e. Alle trenger sosiale fellesskap og en menighetsf­ylt hverdag.

Vi må derfor skape møteplasse­r for eldre, styrke samspillet mellom generasjon­er, og ta i bruk eldres samfunnsbi­drag. Vi må vaere bevisst på å se eldre som en resurs og ikke en belastning.

De fleste eldre ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. Tilpasning­er i form av velferdste­knologi som trygghetsa­larm, trappeheis, medisindis­pensere etc., og hjelp i egen bolig for å møte alderdomme­ns behov, kan vaere en løsning for å kunne bo lenger hjemme.

For mange kan generasjon­sboliger, alders- og demensvenn­lige boliger og områder skape mer trygghet, sosiale fellesskap og god livskvalit­et.

Demens er en av hovedutfor­dringene verden står overfor. Gode tiltak både for aktivitet og behandling­stilbud til demensramm­ede og ikke minst forsking på demens er viktig.

KRF vil derfor:

1. Få på plass en egen pårørendes­tøtte: Kontantstø­tte for pårørende til eldre med omsorgsbeh­ov utenfor institusjo­n på 7500 kr. i måneden.

Tilby avlastning på resept til de som har en stor omsorgsbel­astning hjemme. Utrede innføring av 10 «pårørended­ager» per år etter modell fra «Omsorgspen­ger» for barn under 12 år.

Sikre tilgjengel­ige drop-in psykisk helsetilbu­d til eldre. I små distriktsk­ommuner kan dette synes vanskelig, men her kan en vaere kreativ og enten samarbeide over kommunegre­nser 2. 3. 4. 5. 6. 7. eller knytte til personale som jobber med andre grupper. Styrke frivilligh­eten og tilbud som besøksvenn­er. Mye viktig arbeid utføres i dag av frivillige, men for å kunne utnytte denne ressursen bedre, må kommunene ha en frivilligk­oordinator.

Styrke både kommunal, ideell og privat utbygging av trygghetsb­oliger med statlige tilskuddso­rdninger, sykehjemsp­lasser, demensland­sbyer og private bofellessk­ap. Trygghetsb­oliger dekker et behov for den som kjenner det er vanskelig å bo alene, samtidig som en ikke er syk og trenger en omsorgsbol­ig. Hver beboer har sin private leilighet som er knyttet opp mot et fellesarea­l hvor en trygghetsv­ert er til stede og skaper aktivitet og sosiale arenaer. I sykehjem skal ektepar få rett til å bo sammen. Sikre eldre-, aktivitets- og seniorsent­rene som et tilbud til alle eldre borgere. Gi disse sentrene spillerom til å drive oppsøkende virksomhet og styrke samarbeide­t med frivilligh­etssentral­ene.

Satse på lavterskel­tilbud og lavterskel­arenaer hvor man kan få hjelp raskt.

Legge til rette for gode avlastings­tilbud for eldre som bor hjemme, slik at pårørende som følger tett opp, får heldøgns avlastning for sine eldre som ikke ønsker å bo permanent på institusjo­n.

10. Nei til aktiv dødshjelp. Ja til aktiv livshjelp. Det betyr god helhetlig omsorg og lindrende behandling for alvorlig syke og døende. 8. 9.

Trygghet for alle eldre er viktig for oss. Om du gir din stemme til KRF, er du med på å sikre god eldreomsor­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway