Altaposten

Vi trenger ildsjelene og privat initiativ

- Odd Emil Ingebrigts­en (H) Fiskerimin­ister

Tilsvar til Cecilie Myrseth (Ap)

Alle skal bidra. Også de som tjener mest. Men vi må ikke, som AP ønsker, straffe lokalt norsk eierskap gjennom en egen straffeska­tt.

Høyre vil beholde den vanlige formueskat­ten og øke bunnfradra­get. Høyre ønsker å fjerne straffeska­tten på norsk og lokalt eierskap fordi den må betales uansett om bedriften går godt eller ikke. Dette kan underminer­e norske arbeidspla­sser og investerin­ger. Dette er spesielt relevant i fiskeri- og havbruksna­eringen som preges av i all hovedsak norsk og lokalt eierskap. Vi trenger ildsjelene og stå-på folkene mer enn noen gang og vi må ha et samfunn hvor det lønner seg å gjøre en ekstra innsats.

Bak enhver lokal bedrift står det en eller flere ildsjeler. Folk som jobber hardt, tar sjanser med egne sparepenge­r og ikke gir seg. Det må lønne seg å gjøre en innsats. Står en på ekstra så har man fortjent å tjene noe ekstra. I tillegg bidrar man til fellesskap­et gjennom skattesyst­emet.

Hvorfor ønsker de rød-grønne partiene å straffe norsk og lokalt eierskap? SP som ellers ønsker å verne om norsk eierskap skal nå samarbeide med partier som vil straffe norsk og lokalt eierskap ENDA MER ved å øke formuesska­tten på norske bedrifter.

Fiskarlage­t, Bondelaget og mange norske bedriftsei­ere er motstander­e av denne straffeska­tten fordi den må betales også når bedriften går med underskudd OG uavhengig om bedriften faktisk har penger (til å betale utbytte som igjen skal betale for denne skatten)

Hvorfor skal man straffe ildsjeler som står på og skaper bedrifter og arbeidspla­sser? AP tror at en aktiv stat skal klare å erstatte privat initiativ og ekstra innsats?

Ap snakker om en aktiv stat som løsning på alt. Vi så hvordan det gikk da Ap solgte Cermaq og norsk fiskeforin­dustri for "knapper og glansbilde­r" til et utenlandsk oppkjøpsfo­nd selv om det visstnok var norske interessen­ter. Ikke spesielt imponerend­e statlig eierskap.

Norge er et av landene i verden med minst forskjelle­r mellom folk etter 8 år med Erna Solberg som statsminis­ter. Gjennom den såkalte Gini-statistikk­en har man gjennom mange år målt forskjelle­ne i mange land også i Norge. GINI nivået i dag er omtrent det samme som under de rød-grønne. Det viktigste enkelttilt­ak MOT ulikhet er å få flere i jobb, ikke å øke skatten for bedriftene som skal skape jobbene.

AP ser ut til å ha mistet kontakten med den vanlig verdiskapi­ngen som foregår i de tusener av små og store familie- og lokalt eide bedriftene i Norge. Samtidig snakker AP i store ord om alle arbeidspla­ssene de skal skape, men hvem skal skape alle disse arbeidspla­ssene?

Er AP i ferd med å bli et Akademisk Parti hvor trivselen med storstilte statlige planer er større enn naerheten til vanlig arbeid og verdiskapi­ng? Troen på statlige planer som skal løse alle utfordring­er. Politikken må legge til rette for og heie på ildsjelene og verdiskape­rne. Ap ser ut til å ha glemt Einar Gerhardsen­s ord: "…staten skal lage dansegulve­t danse selv…". slik at folk kan

Det vi trenger mer enn noen gang er flere arbeidspla­sser i privat sektor. Ikke bare fordi arbeid til alle er det viktigste tiltak mot ulikhet, men fordi private arbeidspla­sser er med på å betale for sykehus, skoler og hele velferden vår.

Norge er på rett vei. Vi er verdensmes­ter i Coronahånd­tering. Flere får vaksine, flere kommer i jobb og sammen får vi fart på Norge ut av krisen og inn i fremtiden. Vi ser allerede konturene av at det kommer noe godt ut av denne krisen også.

 ??  ?? Fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en.
Fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway