Altaposten

Baesj som kan gi cash

SNO trenger hjelp til å få oversikt på bjørnebest­anden i Finnmark.

-

Statens naturoppsy­n inviterer jaktlag, baerplukke­re og andre som ferdes i områder der bjørnen holder til.

– Vi er veldig interesser­te i å få inn prøver fra bjørnemøkk som folk finner. Det er den eneste måten vi kan telle bjørner og finne ut hvor mange det er, det er ved å analysere bjørnemøkk og få individbes­temt dem, forklarer Magne Asheim, som er regionalt rovviltans­varlig i Finnmark.

Hvis man kommer over ekskrement­er og mistenker at det er Bamse Brakar som har gjort gjerningen, vil SNO gjerne ha en prøve fra den. Bjørneruke­ne lukter ikke vondt og prøvetakin­g er ikke så ekkelt som det høres ut.

Bjørnemøkk er kjempelett å kjenne igjen, og er ikke til sammenlign­ing med noe møkk fra andre dyr eller folk. På høsten spiser bjørnen store mengder blåbaer, og i møkka ser du rester etter baera.

Dersom folk kommer over en død elg, vil SNO gjerne ha tips om det også. Der finnes det ofte DNA fra bjørner, hvis de har vaert der.

– I Alta er det nok kanskje ikke så mange bjørner, men turer man naert finskegren­sa og omegn Kautokeino og Karasjok, så er det større sjanser, sier Asheim.

De siste årene er det registrert i underkant av 60 bjørner i Finnmark.

– Det er en sunn bestand og den er i svak vekst. Av disse 60 er det cirka 40 i Sør-varanger kommune, og om lag 20 i Karasjok/kautokeino. I tillegg dukker det noen ganger bjørner opp i Alta, Tana og Porsanger, heter det i pressemeld­ingen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway