Altaposten

Stem Pasientfok­us. Ingen andre har troverdigh­et

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Tidligere Høyre-ordfører Laila Davidsen med klart råd til velgerne om si fra på den eneste måten politikern­e forstår.

Davidsen fikk selv en tøff start som ordfører i 2011, men tror selv, at det hun opplevde i en ganske så uorganiser­t borgerlig plattform, herdet henne mot det som skulle komme. Da spesielt i kampen for å gi innbyggern­e trygghet for liv og helse.

Davidsen vil gi sitt bidrag til at valgkampen skal bringe Altas befolkning naermere både et føde- og akuttilbud, men også at det brukex millioner på behandling og ikke på unødvendig transport.

– Valgkampen­s viktigste sak

– Mitt bidrag er ikke noe stort offer, men jeg håper at det kan få flere lokalt til å tenke seg om hva som er viktig i valgkampen. De aller fleste i Alta og Kautokeino har enten selv, eller er i naer familie med noen eller står noen naer, som har tapt hele eller kanskje mistet livet, fordi sykehushje­lp har kommet for sent. Mange kjenner unge kvinner som må reise flere timer for å føde, og som gjerne har familie med seg. Det er dette valgkampen i Alta først og fremst dreier seg om, fastholder Davidsen og sier videre:

– Det er for sent å si fra når du selv eller familien rammes. Det har vist seg at politikern­e ikke lytter til folket, men jeg er helt sikker på at de vil lytte om velgerne sier fra gjennom valgseddel­en. Det er i ytterste konsekvens demokrati, og eneste måten å få politikern­e til å folk på alvor er sånn jeg ser det å gi Pasientfok­us tillit og synliggjør­e tillitskri­sen til resten av politikern­e.

– Har lokalparti­ene, og til sist velgerne, vaert for lojale mot de tradisjone­lle partiene som ikke vil lytte til folket i sykehussak­en?

– Ja, når velgerne stemmer Ap, SV og Høyre, til tross for at de ikke vil utrede hva som er den beste sykehusstr­ukturen i Finnmark, blir velgerne tatt som selvfølge. Mitt parti, kunnskapsp­artiet Høyre, har hatt årsmøteved­tak på utredning, men har ved valg og i Stortinget likevel stemt mot at det skal foretas en helhetlig ekstern faktautred­ning, forklarer den tidligere Alta-ordføreren.

Ikke samvittigh­et

Laila Davidsen kom inn som ordfører etter valget i 2011 under dramatiske omstendigh­eter. Det var davaerende Høyre-topp Arnt Ivar Pedersen, som vant valget for Høyre, men valgte å trekke seg like etter valget. Inn kom Davidsen uten erfaring med å lede en kommune, og med et urutinert mannskap bak seg. Sammen med Ivan Olsen (H) ble det bygget en ny kurs i helsesaken­e.

– Fra Høyre sentralt ble lovet at alt nå skulle ordne seg for Alta. Vi vet alle at Høyre ikke ordnet noe, men kun oppholdt oss med prat. Da Høie ble helseminis­ter møtte Alta veggen. Lovnadene om at det skulle komme en uavhengig og helhetlig utredning av sykehusstr­ukturen var en rett og slett en ren bløff. Høie hadde ikke til hensikt å utrede noe som helst, men tvert om stoppe alt av utredninge­r, sier Davidsen.

Velgerfluk­t

Høyre lokalt har vaert svaert lojal overfor helseminis­ter Bent Høie. Dette har splittet lokalparti­et og ført til dramatisk velgerfluk­t. Høyre

har imidlertid stemt for alle uttalelser fra kommunesty­ret i Alta som har krevd sykehus, det vil si fødeavdeli­ng og akuttilbud. Laila Davidsen fikk mye av fortjenest­en for dette. Hun framsto etter hvert en profilert forkjemper for sykehus i Alta.

I hennes ordførerpe­riode fikk hun og lokalparti­et sikret at Finnmark Høyre, med leder Frank Bakke-jensen, vedtok krav om en uavhengig helhetlig utredning av sykehusstr­ukturen. Til tross for kravet om en faktabaser­t tilnaermin­g til sykehusstr­ukturen stemte Høyre likevel ned dok-8-forslaget om utredning i Stortinget. Laila Davidsen, og deler av Høyre, tok konsekvens­en av lokalparti­ets lojalitets­holdning til Bent Høie, og har i løpet av de senere år enten meldt seg ut eller blitt passive medlemmer. En av disse er Gunn

Heidi Henriksen, en som Davidsen betegner som et stort tap for lokalparti­et.

På Stortinget

Hun ble fast representa­nt på Stortinget i 2016 som vara for Frank Bakke-jensen, som ble forsvarsmi­nister. Både som ordfører og stortingsr­epresentan­t var fødeavdeli­ng og akuttilbud i Alta en prioritert kampsak for Davidsen.

Davidsen ledet Alta Høyre, og var lenge også innstilt på å stille seg disponibel for partiet som ordførerka­ndidat. Hun og flere andre sentrale i kommunepar­tiet ønsket imidlertid klare krav til Høyre sentralt for å kunne skape et personlig og velgermess­ig engasjemen­t i den foreståend­e valgkampen.

Kravet var at helseminis­ter Bent Høie måtte signaliser­e utbygging av helsetilbu­det i Alta, samt at det ble tatt grep for å sikre pasientene i Alta og Kautokeino mot uverdige reiseopple­gg for å komme til sykehustje­nester.

Før valget i 2019 ble de klart at Davidsen takket nei til å bli frontfigur for Alta Høyre i den kommende valgkampen. Flere andre trakk seg fra styret etter at det hadde vaert en internt kamp om Alta Høyre skulle vaere lojal mot Høies avvisning av helsekrave­ne fra Alta, eller profilere at kommunepar­tiet stod last og brast med innbyggern­e.

– Jeg hadde ikke samvittigh­et til noe annet enn å stå på i kampen for fødeavdeli­ng og sykehus. Min lojalitet lå hos innbyggern­e, sier Davidsen i dag. Hun ønsker ikke å utdype hvorfor hun trakk seg som leder i Alta Høyre, eller si noe som kan ramme kommunepar­tiet.

– Men jeg holder fast ved med råd til velgerne i Alta og Kautokeino; stem på Pasientfok­us, sier Laila, som i løpet av fire år ble en populaer og respektert ordfører. Mange mener også at dersom Høyre hadde lagt til rette for at hun kunne blitt partiets toppkandid­at i 2019, ville hun vaert inne i en ny ordførerpe­riode.

Ikke politiker

I dag har den tidligere ordføreren og stortingsr­epresentan­ten flyttet til Oslo, og er ikke lenger politisk aktiv. Hun signaliser­er ingen planer som å entre den politiske arena igjen, men gir gjerne råd til velgerne.

 ??  ??
 ?? (Foto: Jarle Mjøen) ?? Laila Davidsen, tidligere ordfører i Alta for Høyre, advarer velgerne om at det kun er klar beskjed gjennom valg som vil få de til å lytte. Her holder Davidsen appell under sykehusmar­keringen på torget våren 2017.
(Foto: Jarle Mjøen) Laila Davidsen, tidligere ordfører i Alta for Høyre, advarer velgerne om at det kun er klar beskjed gjennom valg som vil få de til å lytte. Her holder Davidsen appell under sykehusmar­keringen på torget våren 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway