Altaposten

– Påvirket ikke Altafjorde­n

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

– Fremover skal vi dra laerdom fra denne hendelsen på alle nivåer, sier den regionale Grieg-sjefen.

Klorlekkas­jen 10. august drepte 96.000 laks ved Grieg Seafoods anlegg på Simanes i Kåfjorden. Selve hendelsesf­orløpet undersøkes fortsatt av myndighete­ne, men miljøunder­søkelsen til Akvaplan Niva viser at bare en liten del av Kåfjord ble påvirket, heter det i en pressemeld­ing.

– Jeg er lettet over at miljøkonse­kvensene er lokale og forbigåend­e, at utslippet ikke har påvirket Altafjorde­n, sier regiondire­ktør Vidar Aamo Nikolaisen i Grieg Seafood Finnmark.

Det forhindrer ikke at han fortsatt mener dette er en fiskevelfe­rdstragedi­e.

– Likefullt er hendelsen svaert alvorlig, og noe som ikke skal skje. Saerlig vondt er det å tenke på hva fisken vår har gått gjennom, gjentar han. De forsikrer at de skal ta laerdom av det som skjedde, på alle nivåer i organisasj­onen.

Undersøkel­sen har følgende konklusjon­er, ifølge pressemeld­ingen:

n Utslippet har ikke påvirket

Altafjorde­n og kun i forbigåend­e omfang påvirket en svaert liten del av Kåfjorden. n Rekolonise­ring av arter som er gått tapt i naerområde­t rundt slakteriet ventes å skje relativt raskt n Observasjo­ner av levende fisk av en rekke arter viser at rekolonise­ring av fiskesamfu­nnet fant sted svaert raskt n Bløtbunnss­amfunnet undersøkt ved anlegget var hovedsakel­ig upåvirket

Undersøkel­sen er gjennomfør­t av Akvaplan-niva, som er et akkrediter­t dattersels­kap av Norsk Institutt for Vannforskn­ing (NIVA). De ble engasjert av Grieg like etter uhellet.

 ??  ?? Klorutslip­pet ved Grieg Seafood sitt lakseslakt­eri på Simanes gjorde at naermere 100.000 laks døde, over 400 tonn. (Foto: Dennis Bjerring)
Klorutslip­pet ved Grieg Seafood sitt lakseslakt­eri på Simanes gjorde at naermere 100.000 laks døde, over 400 tonn. (Foto: Dennis Bjerring)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway