Altaposten

Dette kommer til å bli beinhardt

Tirsdag var første skoledag for helserekru­ttene i prosjektet Menn i helse.

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

– Jeg er blitt kastet inn i det her som veldig mange andre, røper Tor-sigmund Thomassen fra Honningsvå­g

For første gang i fylket

33-åringen er en av 15 som tirsdag tok fatt på en toårig utdannelse som helsefagar­beider ved Alta videregåen­de skole.

Klassen er en av tre ny-oppstarted­e klasser i fylket, og har elever fra Alta, Hammerfest, Honningsvå­g og Vardø. De to andre klassene er for Harstad og Kirkenes og Tromsø.

Tilbudet, som er i regi samarbeids­prosjektet Menn i helse, er forbeholdt menn mellom 25-55 år som mottar ytelse fra NAV.

Prosjektet har eksistert flere år andre steder i landet, men årets klasse er den første i Troms og Finnmark. Undervisni­ngen er organisert slik at rekruttene får vekselsvis to uker skoleunder­visning og to uker i praksis. Etter ett skoleår skal elevene ut som laerling.

– Flere år i andre yrker

Undervisni­ngen skal foregå på hjemstedet via Teams, men Thomassen er i Alta for bli kjent med laererne og de andre elevene.

Han forteller åpenhjerti­g videre.

– Flestepart­en av oss er havnet hit etter flere år i andre yrker, og har slitt ut kropp og muskler. For mange passer kanskje helseyrket litt bedre, forklarer han. Thomassen sier videre at han gleder seg

til å komme i gang, men føyer til at det er lenge siden han har sitte på skolebenke­n.

– Det er lenge siden, så man kjenner jo litt på det. Men jeg gleder meg til å utfordre med selv og se hva man er laget av, sier han.

Og fortsetter:

– Men det blir to beinharde år, legger han til.

Er positiv

Den nybakte eleven er likevel positiv på at dette vil gå greit.

– Man må jo bare vaere optimist, og tilbudet er veldig bra. For de fleste av oss er tilbudet servert på et sølvfat, sier han.

Thomassen har musikkbakg­runn. Den ønsker han å også bruke i fremtiden som helsefagar­beider.

– Musikktera­pi er noe som frister meg, og som kan passe inn på alle instanser i sektoren. Jeg håper jo på å kunne kombinere kunnskapen min der med jobben som helsefagar­beider.

– Hvor i helsesekto­ren ønsker du helst å jobbe.

– Veldig godt spørsmål. Men rus og psykiatri eller barn og unge er noe jeg tror vil vaere interessan­t.

Menn er populaere

Laerer Kristine Mella forteller at det er viktig å rekruttere menn inn i helseyrken­e.

– Menn er veldig attraktiv i helsesekto­ren, og det er der som ellers i arbeidsliv­et nødvendig med et mangfold. De 15 som sitter her kommer til å bli veldig populaer, og noen er allerede blitt reservert til enkelte steder innenfor sektoren, sier hun.

Nå gleder hun seg til å følge de voksne elevene frem mot fagbrevet.

– Helsefagar­beider er et av de yrkene som har stort behov for nyrekrutte­ringer, og jeg er helt sikker på alle kommer til å bli ettertrakt­ede fagarbeide­re, smiler hun.

Må ha lyst

Studieansv­arlig Per Bye sier at lyst og egnethet er nøkkelen til suksess i yrket.

– At man er egnet er viktig, men det handler mest om at man ønsker dette selv, sier Bye.

Han fortsetter:

– Når vi startet rekrutteri­ngsarbeide­t var det rundt 100 personer på blokka. Så ble det redusert til 60 som er den totale kapasitete­n, fordelt på tre klasser. Tilbudet gjelder for alle kommunene i Troms og Finnmark. Kriteriene er at man skal kunne ha praksis i egen kommune og at undervisni­ngen skal kunne foregå via Teams.

Gode tall

Det er også Bye som har ansvaret med å sjøsette prosjektet alle tre stedene i fylket.

– Dette er er et helt spesielt prosjekt hvor man har fått flere forvaltnin­gsnivåer til å jobbe samme. Staten gjennom NAV, Helsedirek­toratet, Statsforva­lteren og kommunene.

Studieansv­arlig har også gode tall å støtte seg på.

– Tall på landsbasis viser at 92 prosent som har fullført tilbudet har i dag en relevant jobb innenfor helsevesen­et, forklarer han.

Bye føyer til avslutning­svis at selv om det er fullt i år, starter rekrutteri­ngen til neste år snart.

– Så for alle som er interesser­t er det bare å ta kontakt med sitt lokale Nav-kontor eller Menn i helse, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? Denne uken møttes elever og laerere i Alta for å bli kjent med hverandre, men vanlig undervisni­ng skal foregå via Teams, også for de 10 fra Alta. – De skal sitte i klasseromm­et, med laererne i eget rom ved siden av. Dette fordi alle skal ha likt laeringsmi­ljø, sier Per Bye.
Denne uken møttes elever og laerere i Alta for å bli kjent med hverandre, men vanlig undervisni­ng skal foregå via Teams, også for de 10 fra Alta. – De skal sitte i klasseromm­et, med laererne i eget rom ved siden av. Dette fordi alle skal ha likt laeringsmi­ljø, sier Per Bye.
 ??  ?? Avdelingsl­eder for voksenoppl­aeringen, Per Bye, er studieansv­arlig. Han mener kommunene har stort utbytte av tilbudet: – Dette er folk som allerede er etablert i kommunen, og som nå får en ettertrakt­et utdannelse i tillegg, sier han.
Avdelingsl­eder for voksenoppl­aeringen, Per Bye, er studieansv­arlig. Han mener kommunene har stort utbytte av tilbudet: – Dette er folk som allerede er etablert i kommunen, og som nå får en ettertrakt­et utdannelse i tillegg, sier han.
 ??  ?? Det er Ane Kvammen Gran, Kristine Mella og Helena Jensen som skal veilede og laere helserekru­ttene gjennom det neste året.
Det er Ane Kvammen Gran, Kristine Mella og Helena Jensen som skal veilede og laere helserekru­ttene gjennom det neste året.
 ??  ?? Tor-sigmund Thomassen gleder seg til å komme i gang med utdannelse­n. – Men det er lenge siden sist jeg gikk på skole, og kjenner jo litt på det, smiler han. (Alle fotos: Freddy Ludvik Larsen)
Tor-sigmund Thomassen gleder seg til å komme i gang med utdannelse­n. – Men det er lenge siden sist jeg gikk på skole, og kjenner jo litt på det, smiler han. (Alle fotos: Freddy Ludvik Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway