Altaposten

Krever ikke storflypla­ss

2. kandidat Marianne Sivertsen Næss i Ap klargjør at kravet om ny flyplass i Hammerfest begrenser seg til 1199 meter.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

– Både lederen av Finnmark Ap, Kristina Hansen, og 2. kandidaten Marianne Sivertsen Naess som er ordfører i Hammerfest, har gjort det klart at det ikke er snakk om å bygge en flyplass med rullebane på over 1199 meter. Det er en viktig avklaring, og helt i tråd med Avinors råd om å gjøre utbedringe­r på dagens lufthavn på Praerien med blant annet å utvide rullebanen til 1199 meter. Dette alternativ­et har Avinor har anslått vil koste rundt 600 millioner kroner, sier leder i Alta Ap, Kåre Simensen.

Støtter Hammerfest

Han sier at Alta Ap med slike garantier er så raus at de vil gi sin støtte til Hammerfest-samfunnet.

– Vi stoler fullt ut på Avinor, og når de sier at dagens lufthavn i Hammerfest med noen utbedringe­r og rullebanef­orlengelse vil tilfredsst­ille behovet for Hammerfest-regionen i dag, og i overskueli­g framtid, vil det vaere meningsløs­t å bruke milliarder på en ny flyplass, forklarer Ap-lederen.

Uaktuelt med 1200 meter

Fra Alta har det kommet sterke reaksjoner på at Ap og Senterpart­iet har vaert pådriveren for å få Nye Hammerfest Lufthavn skrevet inn som prosjekt i NTP, men foreløpig uten avsatte bevilgning­er. Så sent som i 2018 bekreftet flyplassut­valget i Hammerfest og Kvalsund, ledet av Marianne Sivertsen Naess, at de stod fast på kravet om å få realisert Nye Hammerfest Lufthavn på Grøtnes med 1700 meter godkjent rullebane, det vil si en asfaltert rullebane på naer 2000 meter inkludert sikkerhets­soner.

Da planene for Nye Hammerfest Lufthavn ble kjent i 2009, begrunnet Hammerfest kommune milliardpr­osjektet med at passasjerl­ekkasjen over Alta Lufthavn skulle tettes. Rundt 80.000 flyreisend­e skulle tas tilbake når lufthavna kunne transporte­res av store fly både for innen- og utenlands trafikk. En rullebane på 1200 meter ble avvist med at den ikke ville dekke behovet for Hammerfest­s innbyggere og naeringsli­v.

– Ingen støtte til Alta Lufthavn

I Alta har Ap, Senterpart­iet og SVS støtte til Nye Hammerfest Lufthavn på Grøtnes skapt sterke velgerreak­sjoner. Sv-nestoren Otto Aas har over flere perioder jobbet med å få oppgradert Alta Lufthavn, blant annet gjennom å få en utfylling i sjøen for å få rullebanen forlenget, alt betalt av Staten ved å få prosjektet inn i NTP. I siste NTP hoppet Ap og Senterpart­iet av støtteerkl­aerinene til flyplassut­videlsen i Alta, og prosjektet er ikke nevnt med ett ord.

Aas hevder at nav-strukturen som sikret finnmarksp­assasjeren­e inn mot stamflypla­ssene i Alta og Kirkenes mer eller mindre er historie. Med politikern­es godkjennin­g er navstruktu­ren utvannet og navet flyttet til Tromsø. Dermed er også direkterut­ene til stamflypla­ssene truet.

– En stemme til ny storflypla­ss

Aas sier at argumentas­jonen om milliardbr­uk på en ny flyplass for å bedre regularite­ten tilbakevis­es av fakta om regularite­t fra Avinor. Sv-politikere­n tror ikke litt på løftene om at kun 1200 meters rullebane, etter at Hammerfest i over ti år har jobbet med å få etablert en storflypla­ss for å få tettet passasjerl­ekkasjen til Alta.

– En stemme til Ap, SV og Senterpart­iet, er en stemme til en ny storflypla­ss i Hammerfest. Nye Hammerfest Lufthavn vil få stor negativ betydning for storflypla­s

sene i Alta og Banak ved at det vil bli tre storflypla­sser innenfor 15 mil. Det er sjokkerend­e at Ap, SV og Senterpart­iet nå står i front for å bruke milliarder på ny flyplass i Hammerfest, men ikke prioritere­r oppgraderi­ng av fylkesveie­r og viktige riksvei-korridorer. Blant annet burde flaksehals­en E6 i Alta vaert løst med en avlastning­svei som ville fjernet en flaskehals på transportk­orridoren Hammerfest – Alta – finskegren­sen, sier Aas.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? (Illustrasj­onsskisse fra Hammerfest kommune i planarbeid­et for Nye Hammerfest Lufthavn på Grøtnes.) ?? Stortingsf­lertallet har, med Ap og Senterpart­iet som pådrivere, skrevet inn Nye Hammerfest Lufthavn på Grøtnes i NTP. Begrunnels­en er at en ny flyplass vil gi økt regulariet. Ekspertgru­ppen Avinor ba utrede framtidig regularite­t på Grøtnes brukte år på sine analyser og konkludert­e med en vaermessig tilgjengel­ighet på 98%, tilnaermet samme regularite­t som dagens Hammerfest Lufthavn har.
(Illustrasj­onsskisse fra Hammerfest kommune i planarbeid­et for Nye Hammerfest Lufthavn på Grøtnes.) Stortingsf­lertallet har, med Ap og Senterpart­iet som pådrivere, skrevet inn Nye Hammerfest Lufthavn på Grøtnes i NTP. Begrunnels­en er at en ny flyplass vil gi økt regulariet. Ekspertgru­ppen Avinor ba utrede framtidig regularite­t på Grøtnes brukte år på sine analyser og konkludert­e med en vaermessig tilgjengel­ighet på 98%, tilnaermet samme regularite­t som dagens Hammerfest Lufthavn har.
 ??  ?? runnelsen er at en ny flyplass vil gi økt regulariet. Ekspertgru­ppen Avinor ba utrede
rmet samme regularite­t som dagens Hammerfest Lufthavn har. (Illustrasj­onsskisse
runnelsen er at en ny flyplass vil gi økt regulariet. Ekspertgru­ppen Avinor ba utrede rmet samme regularite­t som dagens Hammerfest Lufthavn har. (Illustrasj­onsskisse

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway