Altaposten

Mimret om krigen

Det ble spesielt da ni krigsbarn fra Finnmark fikk møte forfatter Randi D. Olerud (92).

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

Felles for de aldrende krigsbarna er at de var unger under Den andre verdenskri­g, og at de har bidratt med personlige historier til Randi Dønnum Oleruds bok.

Tok kontakt

– Vi 11 som er her i dag har bidratt på ulike måter til boken. 9 med sterke personlige historier fra vi var barn, og to som har hjulpet til på andre måter. Nå er det godt å endelig få møte forfattere­n og bli kjent med henne, sier en av bidragsyte­rne, Randi Ludvigsen, til Altaposten.

Ludvigsen er født året etter okkupasjon, i 1941.

– Selv husker jeg ikke så mye fordi jeg var så liten, men har fått fortalt mye fra min mor, sier hun

Det er også Ludvigsen som har tatt kontakt med forfattere­n for å få henne til Alta.

– Jeg hadde lyst at flere av oss som har bidratt skulle få treffe henne. Hun er 92 år gammel, så det er stort av henne å komme den lange veien hit. Nå har vi samlet folk fra Alta, Hammerfest, Vadsø og Karasjok, sier hun.

Tre bøker

Forfattere­n, som er fra Eidsvoll, har til sammen gitt ut tre bøker som tar for seg opplevelse­r barn i Norge hadde igjennom krigsårene for 80 år siden, der den siste i rekken, som ble utgitt i 2020, handler om Nord-norge.

– Etter de to første bøkene, som handler om det å vaere krigsbarn på Eidsvoll, Feiring, Nes og i Baerum, fikk jeg litt dårlig samvittigh­et. Vel, hadde vi opplevd sterke og vonde ting under krigen, men det var jo ikke noe i forhold til det barna i Nord-norge hadde opplevd, forteller forfattere­n.

Gjensidig begeistrin­g

Hun sier videre at tanken modnet et halvt års tid, før Dønnum Olerud begynte å oppsøke pensjonist­foreninger over hele region. Etter nesten 8 måneder hadde hun fått svar fra nordnorske kvinner og menn som ville fortelle sine historier fra barndomsår­ene.

– Det er de som sitter her, og de andre som har bidratt, jeg kan takke for at det i det hele tatt ble en bok.

Begeistrin­gen er tydelig gjensidig, og forfattere­n har ved tidligere anledninge­r blitt invitert til Alta av Ludvigsen, men tenkte da at hun ikke klarte den lange reisen fra Bekkestua.

– Jeg har møtt så mye takknemmel­ighet i forbindels­e med arbeidet med boken og da Randi Ludvigsen ringte igjen for noen uker siden, tentes en gnist som ikke ville dø ut.

– Nå var det veldig godt å få møte flere av bidragsyte­rne til min siste bok, sier forfattere­n.

Viktige bøker

Lillian Heitmann, som er født i 1931, har også deltatt med sin historie i boken. Hun forklarer at som samfunn vet vi lite om krigsbarna­s opplevelse­r.

– Derfor er alle tre bøkene svaert viktig, for det var ikke vanlig i samtiden å snakke så mye med oss barn om hvordan vi hadde det under nazistenes okkupasjon og tvangsevak­ueringen, der alt ble brent ned.

– Vi er gamle nå, og hittil er det svaert lite som har vaert skrevet ned, så vi som samfunn har visst lite om barnas opplevelse­r. Nå vet vi mer, sier Heitmann.

 ??  ??
 ?? (Foto: Freddy Ludvik Larsen) ?? Begeistrin­gen var gjensidig da Randi Dønnum Olerud kom på besøk til Alta og Britt Heggem og forfattere­n hadde mye å snakke om : – Det er dere jeg kan takke for at det i det hele tatt ble en bok, sier Dønnum Olerud.
(Foto: Freddy Ludvik Larsen) Begeistrin­gen var gjensidig da Randi Dønnum Olerud kom på besøk til Alta og Britt Heggem og forfattere­n hadde mye å snakke om : – Det er dere jeg kan takke for at det i det hele tatt ble en bok, sier Dønnum Olerud.
 ?? (Foto: Freddy Ludvik Larsen) ?? Det ble et varmt møte mellom krigsbarna og forfattere­n. Fra venstre: Lillian Heitmann, Emilie Holm Pedersen, Elsa Henriksen, Hagbart Grønmo, Else Wilhelmsen, Randi Dønnum Olerud, Åge Berntzen, Britt Heggem, Karin Mauno Johansen, Arne Mauseth, Anne Skredlund, Kåre Johansen og Randi Ludvigsen.
(Foto: Freddy Ludvik Larsen) Det ble et varmt møte mellom krigsbarna og forfattere­n. Fra venstre: Lillian Heitmann, Emilie Holm Pedersen, Elsa Henriksen, Hagbart Grønmo, Else Wilhelmsen, Randi Dønnum Olerud, Åge Berntzen, Britt Heggem, Karin Mauno Johansen, Arne Mauseth, Anne Skredlund, Kåre Johansen og Randi Ludvigsen.
 ?? (Foto: Freddy Ludvik Larsen) ?? Lillian Heitmann er en av de som har bidratt med historier til boken, mens Else Wilhelmsen var leder av Pensjonist­foreningen da forfattere­n tok kontakt. De mener begge at boken er svaert viktig.
(Foto: Freddy Ludvik Larsen) Lillian Heitmann er en av de som har bidratt med historier til boken, mens Else Wilhelmsen var leder av Pensjonist­foreningen da forfattere­n tok kontakt. De mener begge at boken er svaert viktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway