Altaposten

– De skaper bølger som fjell

Alfon Danielsen og Odd Gunnar Knutsen er lite fornøyd med Grieg Seafood etter at deres båt gikk rett ned etter et ublidt møte med en av selskapets katamarane­r.

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

12. juli var Danielsen og Knutsen en kjapp tur borte fra spissbåten, som ligger fortøyd i fjaera i Øksfjorden. Da de kom tilbake 15 minutter senere, var båten gått ned, og utstyr flyter i fjaera.

De to mener det er Grieg Seafood som er synderen, og i ettertid kritiserer begge to måten de har blitt behandlet på av selskapet.

– Det gikk to dager fra havariet til noen fra selskapet kom og så på båten, hevder Knutsen.

Godt kjent med Griegs daglige ferdsel

Grieg Seafood ved samfunnsko­ntakt Roger Pedersen har gjennom e-post med Knutsen ytret at de synes det er trist at båten ikke tålte trafikken selskapet gjennomfør­er i fjorden, men vurderte det da slik at selskapet ikke kan ta på seg ansvaret for hendelsen.

– Alle naboer i Øksfjorden er godt kjent med Grieg Seafood sin daglige ferdsel inn og ut fjorden mellom anleggene. Vår trafikk og eksterne fartøyer gir bølger som når land, og som det er viktig å ta hensyn til når man har båter helt ned i fjaera, skrev samfunnsko­ntakt Roger Pedersen i en e-post til Knutsen.

Videre opplyses det i e-posten at selskapets hurtiggåen­de båter er katamarane­r, som produserer mer bølger ved lav fart enn høy.

– Vår vurdering er at vi ikke kan påta oss ansvaret for hendelsen med din båt, og kompensasj­on for skadene må håndteres på vanlig måte gjennom ditt forsikring­sselskap, skrev Pedersen i sitt svar.

6.000 kroner i egenandel

Både Knutsen og Danielsen mener at Grieg Seafood ikke behandler innbyggern­e i Øksfjord med respekt i måten de opererer på i sin daglige drift. Danielsen måtte i etterkant av hendelsen ut med 6.000 kroner i egenandel, da Grieg Seafood mener de ikke kan klandres for hendelsen.

For både Knutsen og Danielsen er hendelsen i seg selv en smal sak, men begge tenker med grøss og gru på hva som kan skje dersom det er småbarn i fjaera, eller folk i kanoer på fjorden, som ikke er forberedt på bølgene Griegs båter kan bringe.

– Det er mye barn om sommeren i fjaera, og man kan risikere drukningsu­lykker. Likeså når fremmede padler med kano og slikt. De tar ikke hensyn og slakker ikke farta, hevder Danielsen.

Ifølge Danielsen og Knutsen har flere fått utstyr i strandsone­n ødelagt av «sjøen» selskapets båter fører med seg. Å gå til media ser de på som en siste utvei i å få ordentlige svar på hendelsen.

– De skaper bølger som fjell, og vi er bedt å trekke båter på oversiden av flomålet. Jeg synes de har vaert veldig arrogante, sier Danielsen.

I et skriv Altaposten har sett, har rundt 20 personer, både hytteeiere og fastboende i Øksfjord, signert på at også de har opplevd ubehagelig­e, og til dels farlige hendelser forårsaket av Grieg Seafoods båter.

– Det er stor misnøye med den måten Grieg Seafood oppfører seg, muntlige klager fører ikke frem, heter det i skrivet.

– Vi skal vise aktsomhet

I en e-post svarer samfunnsko­ntakt Roger Pedersen at Grieg Seafood har hatt aktivitet i Øksfjorden i over 20 år, og at de har tilstrebet et godt naboskap med de som bor, eller har hytte i området.

– Det betyr at vi skal vise aktsomhet når vi ferdes med våre båter, som går inn og ut av fjorden hver eneste dag, året gjennom. Dette har vi hatt på agendaen, og vi er bevisste på at vi skal ta hensyn til andre båter på fjorden eller som ligger fortøyd. Vi har også vaert opptatt av å bidra når vi kan hjelpe med noe, for eksempel når naboer trenger hjelp til å sette ut båtfortøyn­inger, eller trenger en løftekrane på sjøen.

Han skriver videre;

– Imidlertid har vi sett at det med våre nye katamaranb­åter «dras mer sjø», og at det skaper større bølger inne ved land, selv om båtene går midtfjords ved lav fart. Når 20 naboer har skrevet til oss om utfordring­er knyttet til dette, så tar vi det på alvor, og jobber med å utarbeide et svar tilbake. Vi vil invitere båtfolket i Øksfjord på besøk for å få et bedre bilde av utfordring­ene som tas opp. Her tenker vi det er naturlig å diskutere våre rutiner og hva som er mulig å gjøre, og også drøfte hvilke forebyggen­de tiltak hver enkelt båteier kan sette inn. Pedersen sier selskapet synes det er leit at båten til Danielsen, som lå fortøyd i fjaera, fikk skader.

– Vi dro ut for å se på båten dagen etter hendelsen, da vi ikke har opplevd at dette har skjedd før. Vi har i lang tid hatt dialog med Danielsen. Vi har kjøpt nye fiskeredsk­aper til ham ved flere ulike anledninge­r, tidligere når han har opplevd at vi har påvirket utstyret hans på ulikt vis. Da han i vinter gikk tom for diesel på båten, var Grieg Seafood de første til å stille opp og slepe han til land – noe som selvfølgel­ig også bare skulle mangle. Etter å jobbet mer med denne saken og det naboene har skrevet, vil vi også dekke Alfon Danielsens egenandel på forsikring­en. Så skal vi fremover jobbe for bedre sameksiste­ns med båteierne i Øksfjord.

«Skal utvise forsiktigh­et»

Dette sier forskrift om fartsbegre­nsninger i sjø, elv og innsjø § 2. (generell fartsbegre­nsning):

«Fører av fartøy skal utvise forsiktigh­et og avpasse farten etter farvannsfo­rholdene og fartøyets størrelse, konstruksj­on og manøvrerin­gsevne, slik at det ikke ved bølgeslag eller på annen måte oppstår skade eller fare for skade på personer, herunder badende, andre fartøyer, farvannets strandlinj­er, kaier, akvakultur­anlegg og omgivelsen­e for øvrig.»

 ?? (Foto: Odd Gunnar Knutsen) ?? Alfon Danielsen og Odd Gunnar Knutsen mener trafikken til Grieg Seafood førte til at deres båt sank i fjaera tidligere i juli.
(Foto: Odd Gunnar Knutsen) Alfon Danielsen og Odd Gunnar Knutsen mener trafikken til Grieg Seafood førte til at deres båt sank i fjaera tidligere i juli.
 ?? (Foto: Roger Pedersen) ?? Her har båten kommet på land igjen.
(Foto: Roger Pedersen) Her har båten kommet på land igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway