Altaposten

Anmelder Grieg Seafood etter klorutslip­pet

Naturvernf­orbundet anmoder politiet om å prioritere saken.

-

10. august havnet 15.000 liter klor i fjorden utenfor lakseslakt­eriet på Simanes. 96.000 laks døde etter uhellet. Akvaplan-niva kom fram til at miljøskade­ne begrenser seg Kåfjorden, uten konsekvens­er for Altafjorde­n. Naturvernf­orbundet mener på sin side at utslippet er stort og alvorlig.

– Ifølge miljøunder­søkelser er det klart at utslippet, i tillegg til å ta livet av en svaert stor mengde oppdrettsl­aks, har medført skade og lokal dødelighet på vill marin fauna, heter det i begrunnels­en for anmeldelse­n.

– Det er påvist tegn på akutt forgiftnin­g hos villfisk og fastsitten­de organismer i strandsone og på grunt vann i opptil 200 meters radius fra anlegget. Når fisk også er skadet, er det en svaert dårlig nyhet. Da vil en rekke andre og mer følsomme arter vaere berørt. Planter og dyr i strandsone­n naer utslippet er gått tapt, heter det i en pressemeld­ing fra Naturvernf­orbundet.

– Når så store mengder renner ut,

er det åpenbart at utslippsba­rrierer er totalt fravaerend­e hos Grieg Seafood, sier generalsek­retaer Maren Esmark. Naturvernf­orbundet mener at allmennpre­ventive hensyn taler sterkt for at miljøkrimi­nalitet etterforsk­es og straffes.

– Til sammenlign­ing er utslippet fra Grieg Seafood om lag tre ganger så stort som klorutslip­pet i Akerselva fra Oset vannrensea­nlegg i 2012, som etter etterforsk­ning ga millionbot og erstatning. Det endte med fire millioner i bot.

Naturvernf­orbundet mener det er prisverdig at Grieg Seafood følger opp sitt miljøinfor­masjonsans­var, men er skeptisk til bruk av Akvaplan-niva til å vurdere akutte skader og senskader.

– Det er nok gjort i beste mening, men er uheldig da det kan virke som om man prøver å påvirke en pågående etterforsk­ning. Det er Finnmark politidist­rikt som på selvstendi­g grunnlag må påtale og etterforsk­e. Det er også politiet som må involvere Økokrim hvis det skulle vaere nødvendig, heter det i pressemeld­ingen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway