Altaposten

Skulle hente 80.000 passasjere­r fra Alta

Informerte fylkesutva­lget om målet med Nye Hammerfest Lufthavn.

- Av Jarle Mjøen

Målsetting­en om en storflypla­ss har vaert høyst levende.det skjedde blant annet i et åpent fylkesutva­lgsmøte i juni 2009. Hammerfest kommune hadde sendt leder av flyplassut­valget, Torbjørn Naess, og ordfører i Hammerfest, Snorre Sundquist, som budbringer­e: Hammerfest kommune så det ikke en gang som et alternativ å bygge en ny flyplass med kun 1199 meter rullebane.

Kostnadene anslås til rundt to milliarder kroner for en ny flyplass med 1199 meter rullebane, betydelig mer dersom rullebanen skal vaere rundt 2000 meter. Hammerfest kommune forteller at de første meterne er dyrest å bygge, og at Hammerfest kommune er innstilt på en betydelig egenandel for å få en storflypla­ss. Det lanseres et Ops-prosjekt med en ekstra avgift på billetten, en form for bompenger for fly.

Sjokkerte fylkesutva­lget

Budskapet var at alternativ­et med 1199 meter rullebane, som Avinor hadde anbefalt, ikke var utredet. Naess slo fast at årsaken var så enkel; alternativ­et var ikke samfunnsøk­onomisk lønnsomt.

For å gi lønnsomhet viste utredninge­r at rullebanen måtte økes til 2000 meter, slik at store fly kunne tas ned. Det ble pekt på at beregnet framtidig passasjerl­ekkasje på 80.000 over Alta Lufthavn kun kunne tettes dersom flyplassen kunne trafikkere­s med store fly, og dermed lang rullebane.

I fylkesutva­lget satt en sjokkert Runar Sjåstad, og en ikke mindre skeptisk Kåre Simensen. Deres reaksjon var at «stormannsg­alskapen» de var presentert for, ikke ville gi politikern­es støtte. Det skulle vise seg at der tok de feil.

Vant dragkampen

Da styret i Finnmark Ap benket seg sammen på Sommerøya ved Tromsø i september 2016, med Ingalill Olsen som leder og Hammerfest­s ordfører Alf E. Jakobsen som varaordfør­er, ble det kranglet innenfor lukkede dører om støtten til en storflypla­ss i Hammerfest. Ikke uventet vant Alf E. dragkampen.

Kampen stod om Finnmark Ap skulle sette betingelse­r for sin støtte til Nye Hammerfest Lufthavn, om rullebanen skulle vaere maksimalt 1199 meter, eller om Hammerfest skulle få støtte til alternativ­ene med 1770 meters og 2220 meters asfaltert rullebane inkludert sikkerhets­soner.

Det er imidlertid klart at Geir Ove Bakken, den gang fylkesråd, var sterkt skeptisk. Det samme var Bente Haug. Bakken bakket ut. Det gjorde ikke Haug, som i ettertid hevdet at protokolle­n ble endret, og at hennes motstand ble fjernet fra protokolle­n i etterkant av møtet. Partisekre­taer den gang, Jon Erik Pedersen, ville ikke gi Altaposten innsyn, eller oppklare:

– Styremøten­e i Finnmark Ap er et internt politisk organ uten noe krav til offentligh­et. Her florerer det med dokumenter, papirer og ulike muntlige refleksjon­er. Det er internt, men realiteten­e av det som produseres her kommer ut til media.

Styremedle­m Haug ønsker ikke å kommentere saken, men bekrefter at hun hadde inngitt en omfattende protokollt­ilførsell.

– Min protokollt­ilførsel går på prosessen og at protokolle­n slik jeg oppfatter ikke er korrekt. I realiteten betyr dette at punktet om lufthavner er gjort mot én stemme, min stemme, sa Haug til Altaposten.

I utredninge­n fra Asplan Viak (2013) gjøres det klart at en godkjent rullebane på 1550 meter vil gi muligheter for å trafikkere Nye Hammerfest lufthavn med fly med 90 seter, og at alternativ to vil kunne «håndtere» fly med 150 seter.

Bekreftet i 2018

I januar 2018 uttaler toppolitik­erne i Hammerfest til ifinnmark følgende etter at de har bekreftet at kommunen jobber med å realisere en flyplass med 1800 meter rullebane:

Kapasitete­n på dagens flyplass er «sprengt». Ny flyplass på Grøtnes er eneste alternativ som ny lufthavn for Hammerfest-regionen. Og da må rullebanen vaere tilpasset framtidens flytyper, sier ordførerne i Hammerfest Alf E. Jakobsen, Marianne Sivertsen Naess og Kvalsund-ordfører Terje Wikstrøm til ifinnmark.

 ??  ?? Faksimile Altaposten juni 2009
Faksimile Altaposten juni 2009

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway