Altaposten

Ingalills kampanje

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør Altaposten

Stortingsr­epresentan­t Ingalill Olsen (Ap) er angivelig glad for at vi har en fri presse som retter kritisk søkelys på samfunnet, men erfaringen er vel snarere at hun forventer at hennes egen virkelighe­tsoppfatni­ng skal vaere rådende i spaltene. Hvis ikke, er det kampanjejo­urnalistik­k.

Denne gangen mener hun at det har vaert fravaer av konfrontas­jon mot lista til Pasientfok­us, begrunnet med at det har gått upåaktet hen at Pasientfok­us påstår at de andre partiene ikke er opptatt av pasientene i Finnmark. Det er simpelthen utrolig, hevder hun, og etterlyser gravende journalist­ikk mot lista.

Jeg har ikke sett at andre medier heller har gravd opp den sjokkerend­e nyheten om at Irene Ojala & Co er misfornøyd. Det kan skyldes at Pasientfok­us begrunner hele sin eksistens med mangel på engasjemen­t for pasientene fra de etablerte partiene. Her vandrer Ingalill Olsen forundret gjennom åpne dører. Har hun rett og slett ikke forstått at Pasientfok­us, folketoget i Alta og det folkelige engasjemen­tet gjennom 40 år skyldes misnøye med politikern­es prioriteri­nger? Hvor mange tusen må gå i tog for at Olsen tar poenget?

Hadde Pasientfok­us vaert fornøyd med politikern­e i helserelat­erte saker, om ikke annet ett av partiene, skulle man anta at de hadde droppet sin egen liste og sluttet lag med partiet som både lokalt, regionalt og nasjonalt leverte på løftene sine. Sånn har det ikke vaert, og Ingalill Olsen vet utmerket godt at den idiotforkl­arte misnøyen strekker seg langt inn i hennes eget parti.

Tre eks-ordførere i Alta og Kautokeino skal altså i Olsens verden vaere forledet av Altaposten til å støtte kampen for fødeavdeli­ng og akuttilbud. Bjørn Einar Lyng, Klemet Erland Haetta, Leif Wasskog og Bengt Stabrun Johansen, som befinner seg på lista, må vaere ettertrykk­elig hjernevask­et. For ikke å snakke om alle de som får seg til å støtte Pasientfok­us i stemmeloka­let, for eksempel en stor bukett med Ap-veteraner.

Hva sier dette om Olsens holdninger til de menneskene som engasjerer seg i saken, som er dypt urolig for seg og sine – og de mange som har hatt vonde opplevelse­r. Å underkjenn­e deres opplevelse­r, er en klassisk nedvurderi­ng av medmennesk­er og en farlig vei å gå, spesielt for helseperso­nell og beslutning­stakere.

Mange har tatt belastning­en ved å fortelle sine historier til NRK, TV2, VG og Altaposten. Tror virkelig Ingalill Olsen at dette engasjemen­tet oppstår i et vakuum, eller kan det hende at de på selvstendi­g grunnlag mener at sykehusstr­ukturen er skrudd sammen urettferdi­g og mangelfull­t utredet? De fleste er naturligvi­s glade for at Klinikk Alta utvides og forsterkes­s – og mener Hammerfest fortjener et godt tilbud, men protestene handler om mangel på et grunnlegge­nde stedlige tjenester i Finnmarks største by.

Ingalill Olsen har rett i at det er vanskelig å få plass på Stortinget med kun en sak på agendaen, noe jeg har kommentert på lederplass og i Dagsrevyen. Risikoen er stor for at den ene representa­nten blir isolert og plassert i en komite som jobber med helt andre ting enn helserelat­erte saker. Uten kjøttvekta ville Pasientfok­us vaert prisgitt andre, eller en plass på vippen. Så er det nok de som mener at protesten i seg selv er viktig.

Det er imidlertid vanskelig å skjønne Ingalill Olsens behov for å nedvurdere engasjemen­t som skjer utenfor etablerte partier, ofte basert på frustrasjo­n over manglende forståelse for behovene i lokalsamfu­nnet. Arrogansen Finnmark Ap utviser overfor innbyggern­e i Alta er rene gavepakken til den lista de selv advarer mot. Det er besynderli­g at de ikke ser det selv.

Virkelig trist blir det når Ingalill Olsen hevder at hedersmann­en Anders Aune ble dømt til alenegang, uten innflytels­e i fire år. Sannheten er at Aune, med støtte fra Jan P. Syse, fikk vedtatt og gjennomfør­t tiltaksson­en, mens Arbeiderpa­rtiet lenge satt vantro på gjerdet og furtet. Vi tror det er få politiske grep som har betydd mer for Finnmark enn redusert personskat­t og nedskrivni­ng av studielån, med all respekt for de de mange partilojal­e politikern­e som har prøvd.

I leserinnle­gget presterer Ingalill Olsen å tillegge budbringer­en skylden for at Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Naess ble kritisert for å applaudere da Alta Ap ikke fikk gjennomsla­g for sine helsesaker.

– Finnmark Ap har ikke for vane å hovere over saker som ikke blir vedtatt, påstår hun.

Da må Ingalill Olsen ha glemt at det var hennes egen kollega Bente Haug som refset ordføreren for applausen, før en annen Ap-kollega, Terje Wickstrøm, returnerte skytset i retning Alta-delegasjon­en. Det hele skjedde i den digitale lekegrinda, så det skulle vaere mulig å etterprøve replikkord­skiftet. Helt uten Altaposten.

 ??  ?? Redaktør Rolf Edmund Lund svarer på Ingalill Olsens beskyldnin­ger mot Altaposten.
Redaktør Rolf Edmund Lund svarer på Ingalill Olsens beskyldnin­ger mot Altaposten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway