Altaposten

Et løft for finnmarksb­onden

- Geir A.iversen, 1 kandidat Finnmark Sp Nancy P.anti, 2 kandidat Finnmark Sp

Finnmarksb­onden er viktig, og på mange steder avgjørende for å sikre bosetting, samfunn, matproduks­jon og ivaretakel­se av kulturland­skapet i Finnmark. Råvarene, nordisk klima og topografi og store sesongvari­asjoner er utgangspun­ktet for den norske matkulture­n og produksjon­en av trygg mat. Mat er utgangspun­ktet for de største komplette verdikjede­ne i Norge, og nasjonal matproduks­jon er en viktig del av samfunnets totalbered­skap. Vi kan ikke miste flere bønder!

Bedre lønnsomhet og forutsigba­rhet for framtidige investerin­ger er en forutsetni­ng for økt matproduks­jon og rekrutteri­ng til landbruket. Jordbruket må inntektsme­ssig jamstilles med andre naeringer. Dette er en forutsetni­ng for bedre rekrutteri­ng til yrket.

Naeringsut­øverne i landbruket må ha samme mulighet til inntekt og velferdsor­dninger som andre grupper.

Senterpart­iet vil sikre trygg og sikker mat, landbruk over hele landet, økt verdiskapi­ng og redusert klimaavtry­kk. Sterkt importvern, årlige jordbruksf­orhandling­er, samt sikre gårdbruker­ne en sterk markedsmak­t gjennom gode markedsord­ninger og landbrukss­amvirkene er noe av det som er viktig.

Det må legges til rette for at landbruket­s naeringsvi­rksomhet skal bli enda viktigere framover for å oppretthol­de lokal sysselsett­ing og bosetting. En variert bruksstruk­tur gir best muligheter til å produsere maten på en baerekraft­ig og klimavennl­ig måte.

Importvern­et for er avgjørende jordbruksv­arer for å ha et norsk jordbruksv­aremarked. Nye handelsavt­aler som svekker importvern­et og rammevilkå­rene for den nasjonale landbruksp­roduksjone­n skal ikke inngås. Innenfor dagens Wto-avtale må vi utnytte det handlingsr­ommet som sier at høyeste vernetoll, prosent- eller kronetoll, skal brukes til enhver tid.

For å utvikle et landbruk i hele landet må markedsord­ningene i landbruket oppretthol­des. Med en stadig sterkere maktkonsen­trasjon i matvarehan­delen er et sterkt og velfungere­nde landbrukss­amvirke en forutsetni­ng for å ivareta bøndenes posisjon i verdikjede­n.

Til sist er det viktig at flere får forståelse for at bøndene i år har vaert i opprør. De omstiller, effektivis­erer og optimalise­rer drifta si, men sitter igjen med det samme. Og det er fordi absolutt alle innsatsfak­torer stiger i pris. Gjødsel, utstyr, arbeidskra­ft, drivstoff, transport og tjenester de trenger i drifta. Det hjelper ikke å løpe fort når andre suser ifra på el-sykkel!

Norge har råd til ett sterkt landbruk i hele landet. Og vi har ihvertfall ikke råd til å la vaere! Matproduks­jon er beredskap. Matproduks­jon er folkehelse­tiltak. Og matproduks­jonen vi har vil bare bli viktigere og viktigere i årene som kommer.

Senterpart­iet jordbruksp­olitkk er en styrking av landbruket i Finnmark, og vil gi ett løft for finnmarksb­onden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway