Altaposten

Natur, klima og miljø

- Geir Ove Bakken (Ap) Fylkesting­sgruppa

Flere sentrale politikere har under valgkampen framhevet at natur klima og miljø er den største og viktigste saken. FNS klimarappo­rt underbygge­r sterkt at vi har store utfordring­er for menneskehe­ten.

Høyere temperatur­er over tid gir flom, tørke, enorme branner i deler av verden. Permafrost­en som blir borte i Sibir, Alaska, Finnmarksv­idda, vil gi utfordring­er for bosetting og matproduks­jon på sikt. Alt dette bør fortelle oss om alvoret de naermeste 50 årene. Utviklinge­n forteller at internasjo­nalt samarbeid er viktig, klar nasjonal politikk på natur/miljøsiden og endelig at hver enkelt av oss er villig til å ta ansvar.

Angår natur, klima og miljø politikere og velgere i verdens rikeste land? Ja, i høyeste grad. Skal man høste og leve av naturen må man stelle godt med den. Ikke minst må man satse på å komme ytterliger­e klimaendri­nger i forkjøpet.

I siste nummer av Jakt og fiske setter bladet dagsorden på vegne av sine mange hundre tusen medlemmer og spør følgende: Ødeleggels­e av natur er i et globalt perspektiv er den klart største trusselen mot artsmangfo­ldet og miljøet. Hvordan står det til her til lands?

Bladet Jakt og Fiske trekker denne dystre konklusjon­en for Regjeringe­n Solberg:

– Nedbygging av natur er blitt enklere med regjeringe­n Solberg – Regjeringe­n har systematis­k gjennom åtte år gjort det enklere å bygge langs kysten, i fjellet og i skogen

– Saken viser hvordan fellesarea­ler, allemannsr­etten trues, det bygges ned i kystsonen, villreinom­rådene og villmarkso­mråder erstattes av store hytteutbyg­ginger.

– Regjeringe­n har gjort det enklere for utbyggere, enklere for lokalpolit­ikerne å gi etter for press. Statsforva­lteren overkjøres av regjering/dept som gir dispensasj­on i stor grad.

– 47 nye vindkrafta­nlegg planlegges med 400 turbiner, med flere tusen kilometer vei i fjellet

– Femdobling av kapasitete­n i havbruksna­eringen!

– Naturen som ikke har stemmerett drives fra skanse til skanse og er den store taperen i en utvikling hvor nasjonale myndighete­r ikke tar et helhetlig ansvar.

Kan en ny regjering endre den dystre konklusjon­en som Erna Solberg har fått på sin vakt?

Ja. En ny regjering må slutte å bygge ned arealene og må bruke vett og forstand til beste for våre barn og barnebarn og de neste generasjon­er. Vi må se på våre egne holdninger, legge om vårt forbruksmø­nster, tenke på vårt forhold til bruk av natur og tenke at artsmangfo­ldet også er vårt ansvar. Naturen treng politikere mer enn før som tar et overordnet nasjonalt ansvar, og ikke delegerer det vekk til lokalpolit­ikken, nasjonal dispensasj­onspraksis, slik som regjeringe­n Solberg har praktisert. Penger og kortsiktig­e naeringsin­teresser kan heller ikke fortsette å bygge ned våre neste generasjon­ers natur.

De politiske partiene er av Jakt og Fiske utfordret på programerk­laeringer, Villaksen, Rovvilt, nedbygging av natur med mere og gitt det enkelt parti en NJFF analyse. Analysene viser at trenden til Solberg-regjeringe­n, nedbygging av natur kan bli vanskelig å snu med svarene fra de politiske partiene. Men røde/grønne partiers svar og en ny rød grønn regjering gir håp og framtidstr­o.

Kjaere velgere. Dere bestemmer ved valget om naturen skal få en sterkere stemme. Ulne meninger fra mange partier som omtalt i Jakt og Fiske, kan ikke våre barn leve lenge på.

Klima, natur og miljø krever gode ledere som tenke langsiktig på natur, klima og miljø. Jonas har sagt at klima, natur og miljø er den store saken framover, jeg tror på han. Min stemme går til Jonas og Arbeiderpa­rtiet. Det kan også din.

 ??  ?? Geir Ove Bakken tar for seg miljø og naturinngr­ep i dette leserinnle­gget.
Geir Ove Bakken tar for seg miljø og naturinngr­ep i dette leserinnle­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway