Altaposten

Kriseplan for fastlegeor­dningen

- Kjersti Toppe (Sp) Stortingsr­epresentan­t Helsepolit­isk talsperson

Etter åtte år med Høyre i helsedepar­tementet er fasiten en farlig svikt i fastlegeor­dningen. Én av fem fastleger planlegger å bytte yrke. Hver fastlege jobber nå i gjennomsni­tt 56 timer per uke. Totalarbei­dsmengden for fastlegene har økt med syv timer siden 2014. Ved inngangen til 2021 sto 110.000 nordmenn uten fastlege. I fjor måtte 600.000 innbyggere ufrivillig bytte fastlege. Vikarbruke­n i fastlegeor­dningen er doblet på tre år. Nå trengs en kriseplan for fastlegeor­dningen. Her er Senterpart­iets forslag:

Flere fastleger! Samhandlin­gsformen ga kommunene mer pasientans­var og forutsatte en stor vekst i kommunale legeårsver­k. Regjeringe­n har ikke fulgt opp dette. Fra 2018-2019 ble det 131 flere legeårsver­k i kommunene, mens det ble 500 flere legeårsver­k på sykehus. Beregninge­r har antydet et behov for om lag 3600 nye fastleger frem mot 2030. Det tilsvarer omtrent 260 nye hvert år.

Listelengd­en må ned! Listelengd­en til hver fastlege har gått langsomt nedover. Gjennomsni­ttlig listelengd­e er nå 1100 innbyggere per liste. Men den må ytterliger­e ned for å sikre fastlegene tid til hver pasient og mer normaliser­t arbeidstid. Da må basisfinan­sieringen av fastlegeor­dningen styrkes.

Gi flere fastleger fastlønn! Få medisinstu­denter og nyutdanned­e leger (LIS1) ønsker å bli selvstendi­g naeringsdr­ivende. 82 prosent foretrekke­r å ansettes med fastlønn i kommunene. Alt tyder på at fastlønn kan vaere viktig for å rekruttere flere unge leger til spesialise­ring i allmennmed­isin. Likevel har regjeringe­n holdt på naeringsmo­dellen, og kommunen har mistet et viktig rekrutteri­ngstiltak.

Mer praksis i kommunehel­setjeneste­n! Lakse-effekten gjelder også for leger. Der de utdannes vil de gjerne tilbake til. Derfor må medisinstu­denter sikres mye mer praksis i kommunehel­setjeneste­n i studietide­n. Da trengs en ny finansieri­ng av slike praksispla­sser i regi av universite­tene.

Reduser vaktbelast­ningen! Leger vil ha et familieliv som andre. Å kjøre legevakt på «fritiden» etter endt arbeidsdag på fastlegeko­ntoret, er strevsomt i lengden. Skal vi bevare fastlegeor­dningen, må en mye større del av vaktbelast­ningen i legevakt reguleres inn i vanlig arbeidstid, slik som for leger på sykehus.

Økt nasjonal legeutdann­ing! Norske universite­ter utdanner bare halvparten av legene Norge trenger. Norge er forpliktet gjennom internasjo­nale avtaler til å ta større ansvar for å utdanne eget helseperso­nell. Grimstadut­valget har fremmet sin rapport og anbefaler 440 nye studieplas­ser på medisin i Norge. Regjeringe­n har heller ikke oppfylt anbefaling­en fra Helsedirek­toratet om hvor mange turnuslege­stillinger (LIS1) vi trenger. Nå må anbefaling­ene følges opp politisk. Økt norsk legeutdann­ing må til for å gi oss flere fastleger i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway