Altaposten

SV vil utjevne forskjelle­r

- Amy Brox Webber Stortingsk­andidat Finnmark SV

Barn i Norge og Finnmark vokser opp i fattigdom. Slik trenger det ikke å vaere. SV vil jevne ut de sosiale og økonomiske forskjelle­ne slik at flest mulig barn og unge får vaere med på leken uavhengig av foreldrene­s økonomi.

I dag opplever stadig flere barnefamil­ier enn før at de ikke klarer å gi den materielle omsorgen barn trenger for å kunne delta i et sett med ulike fritidsakt­iviteter. Mange foreldre i lavinntekt­sfamilier sliter med å gi barna de materielle godene som mange av deres jevnaldren­de tar som en selvfølge. Familier i varig fattigdom har også økt i løpet av de siste åtte årene med høyrestyre.

– Det er nå 31.000 flere barn som lever i det SSB omtaler som varig fattigdom.

– På landsbasis har andelen barn som lever i vedvarende fattigdom økt fra 8,5 % i 2013 til 11,7 % i 2019.

– I Finnmark har andelen barn som lever i vedvarende fattigdom økt fra 6,5 % i 2013 til 9,8 % i 2019.

Dette betyr at at 2-3 barn i en skoleklass­e på 25 elever har dårligere muligheter enn deres jevnaldren­de lekekamera­ter til å delta og hevde seg i daglige aktivitete­r og at foreldre i fattige familier vil slite med å kunne gi sine barn selvfølgel­igheter som riktige og gode briller og en god tannhelse. Regjeringe­n Solberg har forverret situasjone­n ytterliger­e gjennom blant annet å ha fjernet barnetille­gget for uføre, kuttet i støtten til briller til barn og i støtten til tannregule­ring for å nevne noen usosiale kutt.

Som en kontrast til dette betaler de rikeste i landet en langt mindre andel av sine inntekter i skatt enn vanlige lønnsmotta­kere, noe som betyr at vi andre må betale mer i skatt for å få samfunnsre­gnskapet i balanse. Der skattesyst­emet før tok sikte på å omfordele fra de rikeste til folk flest ser vi nå konturene av et system hvor velferd til folk flest blir kuttet i for å at de rikeste skal få skattelett­e. Dette må det bli slutt på. Det er tid for rettferdig­het!

– SV vil ha en reformerin­g av skattesyst­emet og går inn for en langt mer utjevnende skattepoli­tikk, blant annet en gjennomgan­g og reform av fritaksmod­ellen, øke formueskat­ten og innføre en progressiv arveavgift, redusere lederlønni­nger i staten og redusere lønnsforsk­jellene i offentlig sektor.

– SV tar flere grep for å styrke økonomien til lavinntekt­sog fattige familier. Vi skal reversere Solberg-regjeringe­ns usosiale kutt til brillestøt­te til barn, barnetille­gget for uføre, arbeidsavk­laringspen­ger, overgangss­tønad og bostøtte.

– SV vil også innføre gratis SFO og redusere maksprisen i barnehagen­e, øke barnetrygd­a og innføre målrettede tiltak for flerbarnsf­amilier og familier med enslige forsørgere. – Den utvida barnetrygd­a vi hadde i Finnmark skal gjeninnfør­es

En ny og rødgrønn regjering, med et sterkt SV på laget, vil føre en kraftfull politikk for å redusere de økende økonomiske ulikhetene som saerlig har gått ut over fattige familier, barn og unge.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway