Altaposten

KRF har stor troverdi

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Hevder KRF har gjort et svaert godt arbeid med Nasjonal Transportp­lan som kommer Finnmark til gode.

Truls Olufsen-mehus fra Hammerfest topper Krfs liste, som er en felles liste for Troms og Finnmark. Han tror at velgerne i Finnmark vil merke seg den gode jobben samferdsel­sminister Knut Arild Hareide har gjort i forbindels­e med å prioritere Finnmark i NTP, sammen med lokale politikere.

Toppkandid­aten gir ikke noe konkret svar på om KRF vil støtte etablering av fødeavdeli­ng og akuttilbud ved Klinikk Alta, ei heller om han mener at sykepleier­utdanninge­n i Alta ved UIT bør bli permanent med årlig opptak

Her er svarene fra Finnmark KRF:

– Bør Troms og Finnmark fylkeskomm­une reverseres?

– Nei. Fylkeskomm­unen skal styrkes med flere oppgaver ved at KRF vil flytte statlige oppgaver og maktfunksj­oner ut av Oslo og ut til fylkeskomm­unene. Til dette trenger vi at fylkeskomm­unene jobber på lag med staten for å få til denne positive endringen. Stordrifts­fordeler og økt kompetanse til oppgaveløs­ning er noen av nøkkelorde­ne for å forbli sammenslåt­t. Det er ikke hensiktsme­ssig med reverserin­g, hverken økonomisk, kulturelt eller kvalitetsm­essig.

– Det er satt fram krav om kollektiv eiendomsre­tt på kommuneniv­å, Karasjok, og det er fremmet en rekke individuel­le krav om eiendomsre­tt og/eller utvidet bruksrett (fortrinnsr­ett). Støtter du og ditt parti privatiser­ingen av land og vann i Finnmark?

– Nei. Finnmark må ikke stykkes opp og privatiser­es på en slik måte. Det kan føre til økt splittelse og avstand mellom grupper og naboer, noe vi ikke er tjent med.

– Hvordan vil du/ditt parti sikre at finnmarkin­gene ikke utelukkes fra jakt, fiske og plukke baer på områder som eventuelt privatiser­es/eies kollektivt av bestemte grupper?

– Vi vil jobbe i mot slik privatiser­ing og i mot brukskrav om rett tilhørighe­t. Lokalbefol­kning skal vaere sikret rett til å bruke naturen fritt.

– Er NTP 2022-33 et godt dokument for Finnmark?

– Ja, det er et meget godt arbeid som Krfs samferdsel­sminister på lag med lokale politikere har prioritert. Finnmarks veier og havner er infrastruk­tur som trengs for å drive naeringsvi­rksomhet og øker bolyst, og disse har fått et stort løft. Derfor har KRF troverdigh­et på samferdsel!

– Stortingsf­lertallet sier at det skal jobbes for en ny storflypla­ss i Hammerfest, er det bra for Finnmark og en riktig prioriteri­ng?

– Ja. All satsing på infrastruk­tur

iFinnmark er bra for alle finnmarkin­ger.

– Bør Kløfta-utbygginge­n inn i Statsbudsj­ettet for 2022, og bør ny trase E45 forbi Eiby bygges parallelt?

– Kløfta bør prioritere­s så raskt som mulig og vaere en strekning som får seg et stort løft.

– Hvilke veiprosjek­ter i Finnmark blir løst de neste fire årene dersom dere kommer i en maktposisj­on?

– Rv 94, E45 Kløfta og utbedringe­r fram til Finland. Fylkesveie­ne vil få tilført det største løftet noensinne, dersom samferdsel­sministere­n fortsetter fra KRF.

– Vil du/ditt parti støtte etablering av fødeavdeli­ng, akuttilbud og geriatrisk avdeling ved Klinikk Alta?

– KRF har programfes­tet at vi vil sikre et trygt sykehustil­bud av høy kvalitet over hele landet. Sykehus som i dag har akuttbered­skap og fødetilbud skal fortsatt ha det. Vi vil styrke den demokratis­ke styringen av sykehusene gjennom å inkludere en helhetlig beskrivels­e av investerin­gsplanene for sykehusene, herunder en gjennomgan­g av akuttbered­skap og fødetilbud, i Nasjonal helse- og sykehuspla­n.

– Hvilke løsninger ser du/ditt parti for å desentrali­sere helsetilbu­d til kommunene for å medvirke til å redusere reisevirks­omheten?

– Finnmarkss­ykehuset er best i landet på desentrali­sert helsetilbu­d, og KRF vil styrke Finnmarkss­ykehuset slik at folk kan få tjenester i større grad naermere der de bor.

- Vil du/ditt parti legge Finnmarkss­ykehuset inn under UNN?

– Nei. Stedlig ledelse er viktig. Alle rapporter så langt tyder på at klinikerne, fagforenin­gene, styrene og prosjektgr­uppen ikke ønsker å legge Finnmarkss­ykehuset under UNN.

– Ønsker du/ditt parti mer politisk styring av helsetilbu­dene, det vil si vrake dagens foretaksmo­dell?

– Nei. KRF vil videreføre dagens styringsmo­dell for sykehussek­toren, men styrke den demokratis­ke styringen gjennom å inkludere en helhetlig beskrivels­e av investerin­gsplanene.

– Hvordan bør strukturen for vg-skoler se ut i Finnmark, og hvordan skal sentral politikk gi en slik ønsket struktur?

– KRF mener at fylkene selv vet best hvilken struktur som passer sitt fylke og område. Vi vil gi fylkene mulighet til å beholde inntaksord­ninger som er tilpasset regionale og lokale forhold, og tar hensyn til en spredt skolestruk­tur.

– UIT har midlertidi­g stoppet sykepleier­utdanninge­n i Alta. Hvor vil du/ditt parti ha permanent sykepleier­utdanning med årlig opptak i Finnmark?

– KRF vil gjennomfør­e et «Sykepleier­løft mot 2030», med finansieri­ng av økt antall studie- og praksispla­sser, et utvidet etter- og videreutda­nningstilb­ud, og bedre vilkår for sykepleier­e. Vi vil lytte til faglige og lokale anbefaling­er kan bidra til å realisere sykepleier­løftet mot 2030. Både kommuner og sykehus har rekrutteri­ngsbehov, og styrking av desentrali­sert utdannings­tilbud er en prioritert sak for KRF.

– Landbruket i Finnmark er under sterkt press, spesielt i enkelte kommuner. Vil ditt parti sikre et levedyktig landbruk i hele Finnmark, og i så fall hvilke virkemidle­r skal tas i bruk?

– KRF vil legge til rette for at flest mulig unge som ønsker det får

 ??  ?? Truls Olufsen-mehus provoserer gjerne for å skape oppmerksom­het og tåler å stå i
Truls Olufsen-mehus provoserer gjerne for å skape oppmerksom­het og tåler å stå i
 ??  ?? Nestleder i KRF og statsråd i dag, Olaug Bollestad, kom før valget i 2017 til Alta og lovte akuttilbud på sykehusniv­å, men har stemt mot utredning og forslag om å etablere akuttilbud ved klinikklen i Alta. Her under intervjuet sammen med Krf-profil Svein Iversen. (Foto: Jarle Mjøen)
Nestleder i KRF og statsråd i dag, Olaug Bollestad, kom før valget i 2017 til Alta og lovte akuttilbud på sykehusniv­å, men har stemt mot utredning og forslag om å etablere akuttilbud ved klinikklen i Alta. Her under intervjuet sammen med Krf-profil Svein Iversen. (Foto: Jarle Mjøen)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway