Altaposten

Flott utstilling­svindu for samiske smykker

- Av Johan Mathis Gaup kultur@altaposten.no

En gyllen mulighet å vise seg frem.

Lilleli smykker, eller Lill-eli Jørgensen Dahl (47), fikk en fantastisk opplevelse på Oslo Fushion Festival/oslo Runway, som den første samiske designeren. Her kunne hun knytte kontakter med mange spennende aktører.

Allerede tirsdagen åpnet utstilling­en med en smånervøs og trippende kvinne fra Karasjok tilstede og visning av hennes egen film om Lilleli Smykker, der man også får høre hennes egen personjoik laget av Kautokeino­s ordfører Hans Isak Olsen, joiket av Nils Mikael Hansen og hennes tante, Kirsten Marit Olsen.

Lettelse og glede

Lill-eli har lenge visst at hun skal delta, men overraskel­sen var stor da hun fikk telefonen om at hun var plukket ut.

– Ja, veldig. Konkurrans­en var så hard, så jeg trodde aldri de kom til å velge meg, smiler hun på kaia utenfor galleriet på Barcode i Oslo. Før avreise snakket hun med Altaposten om deltakelse på Motesti og møtet med Ditte Kristianse­n.

Hun var både glad, litt stolt og veldig overrasket da hun ble plukket ut.

– Hva føler du nå, etter åpningen og folk har vaert innom og sett utstilling­en din?

– Først og fremst er det jo en aere også føler jeg både lettelse og glede over at vi er i gang. Det er jo også ganske kult å vaere her og litt uvirkelig, smilte hun.

Kan ta av nå

Lill-eli er laerer laerer og liker det, da hun er veldig sosial av seg, som hun selv sier. Lilleli smykker startet hun i 2015, og det har etter hvert tatt av med salg og utstilling­er mange steder, også i utlandet.

– Dette er jo et stort utstilling­svindu. Hva nå, om det tar skikkelig av?

- Hehe, det er jo et vanskelig spørsmål. Interessen har jo økt den senere tid, og klart at dette er en gyllent mulighet og utstilling­svindu – og bra markedsfør­ing. Så ja, det kan jo ta mer av nå, smiler hun forsiktig.

Og fortsetter.

- Jeg klyper meg litt i armen, så skjønner jeg at dette er en realitet, og jeg lever i nuet her og nå, og da er det bare å nyte dette, smiler hun bredt.

Det samisk er populaert

Hun har også merket seg at det samiske er i vinden for tiden, og skulle gjerne sett mer samisk i motebildet.

– Vi samer kler oss i design fra Italia, men det samiske er etterspurt, og flere ikke-samer designer liknende klaer som vi selv lager genuint, så jeg spør meg om hvorfor ikke vi samer ikke skulle kunne slå oss frem i moteverdne­n med ekte og genuint samisk design, og ta verden med storm. Ja, det tror jeg vi kan og burde, slår hun fast.

Pandemien satte en stopper for et større internasjo­nalt oppdrag for Lill-eli i fjor.

– Ja, det var litt synd. Jeg var invitert til en Artcit visning i London i fjor, men beklagelig­vis kom pandemien og stoppet dette, men jeg håper jo på flere slike sjanser, da vi har behov for internasjo­nale scener og vise frem det samiske, forteller Lill- Eli.

Håper å slå inn noen dører

Lill-eli er glad for at Sápmi har mange flinke designere. Hun håper å åpne noen dører.

– Vi har så mange flotte og flinke designere, som verden bør få sett. Også er det så flott at flere og flere finner seg selv som same og sin plass i Sápmi, og at samisk design i fremtiden også blir bukt av andre utenfor Sápmi, også internasjo­nalt. Og avslutter for ta seg av nye som vil se hennes utstilling i galleriet.

– Kanskje kan min lille utstilling her hjelpe litt på, og fungere som døråpner for andre samiske designere.

 ??  ?? Lillelis smykker var represente­rt med utstilling i Oslo, som ble avsluttet søndag. En flott opplevelse som ga nye kontakter. (Foto: Johan Mathis Gaup)
Lillelis smykker var represente­rt med utstilling i Oslo, som ble avsluttet søndag. En flott opplevelse som ga nye kontakter. (Foto: Johan Mathis Gaup)
 ??  ?? Lill-eli Jørgensen Dahl medgir at det er kult og en gyllen mulighet å markedsfør­e seg selv, på galleriet på Barcode, midt i smørøyet av Oslos nyeste populaere byområde. Naturen er en viktig inspirasjo­nskilde. (Foto: Johan Mathis Gaup)
Lill-eli Jørgensen Dahl medgir at det er kult og en gyllen mulighet å markedsfør­e seg selv, på galleriet på Barcode, midt i smørøyet av Oslos nyeste populaere byområde. Naturen er en viktig inspirasjo­nskilde. (Foto: Johan Mathis Gaup)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway