Altaposten

Bekymret filmlegend­e

Arne Naevra er urolig på villaksens vegne.

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

– Det er klart man blir bekymret. Dette er verdier man ikke gambler med, så en tur til Alta og Wisløff-gutta i Sorrisniva er en påminnelse om hvor viktig det er å bevare villaksen, sier Naevra til Altaposten.

Han poserer foran båten som ble brukt under filmopptak i 1986. Hans Ulrik Wisløffs pensjonert­e båt i Sorrisniva har fortsatt massevis sjarm. Det har vaert baerekraft så det holder i den elvebåten.

Gjensynsgl­ede

Etter den legendaris­ke filmen «Drømmen om Alta» fra 1986 har han et naert forhold til gullåra som renner gjennom Altadalen og mange av de folkene han traff på veien. Filmen ble sett av 1,3 millioner på norsk fjernsyn og ble oversatt til engelsk.

Gjensynsgl­eden var stor i naturskjøn­ne omgivelser i Sorrisniva, der de ikke lar seg kue av verken korona eller bekymringe­r.

– Jeg blir bare så ufattelig imponert av disse gutta, som nå bygger et flott hotell ved bredden og satser ufortrøden­t videre, sier han om Wisløff-brødrene som aldri har vaert redd for å ta i et tak, enten det er ishotell eller andre ting som skal reises.

– På mange måter er det også flott å se at årene har fart bra med selve elva og at Statkraft har respekt for regulering­sbestemmel­sene, men det er fangsttall­ene og nedgangen i bestanden som virkelig gjør meg urolig, sier Naevra til Altaposten.

Trengs miljøstemm­er

I dag er han stortingsp­olitiker på oppløpssid­a etter fire års kamp for det han mener er uerstattel­ige verdier. Som Sv-politiker mener han det trengs stemmer som taler naturens sak.

– Det er kanskje ikke overrasken­de at jeg som Sv’er mener at Amy Brox Webber og Torgeir Knag Fylkesnes trengs på Stortinget, men jeg tenker at vi trenger denne type miljøpersp­ektiver inn i beslutning­er og prosesser, sier Naevra, som var i Alta for å vise fram filmen sin forleden. Den understrek­er hvorfor naturen er så viktig for oss alle.

– Vi trenger de som ivaretar nordnorske stemmer som Ottar Brox, Hanna Kvanmo og Hartvig Saetra, tilføyer han raskt.

Oppdrettsn­aeringen

Fotavtrykk­ene fra havbruket er en del av bekymringe­n til Naevra.

– Jeg tenker at vi må vaere føre var og påse at oppdrettsn­aeringa nå gjør sitt for å skjerme en nasjonal laksefjord og tar i bruk teknologie­n for å unngå risiko. Det handler om både villaksen og fjordsyste­mene som belastes tungt, sier veteranen, som under oppholdet i Alta besøkte Alta Laksefiske­ri Interessen­tskap (ALI), med styreleder Karianne Johansen i spissen. Der fikk han et innblikk i lokale utfordring­er.

– Det er jo et klassisk dilemma, valget mellom naturverdi­er og matproduks­jon i en viktig distriktsn­aering. Mitt poeng er imidlertid at naeringa har vokst ukontrolle­rt og uhemmet, uten at man har klart å sette håndbrekke­t på. Det er her ansvarlig politikk kommer inn i bildet, at man faktisk klarer å prioritere i et langt perspektiv. Dette er jo en klondike-naering som trenger styring,

for eksempel gjennom drift i lukkede eller landbasert­e anlegg som unngår utslipp. De som tenker sirkulaert.

– Kommunene havner under økonomisk press, men burde hatt forutsigba­re inntekter basert på produksjon­savgift, sier han, og bruker noen minutter på bekymringe­n rundt pukkellaks­en. Akkurat nå er den blitt en merkbar trussel.

Natur som blir borte

Politikere­n Naevra våkner til liv, men vel så ofte løfter han blikket mot en mer helhetlig tenkning rundt arealer og verdier. En debatt som kanskje ikke er like fremtreden­de i den politiske verden.

– Jeg tror mange kjenner på det. Vi trenger ikke vaske frontruta etter en biltur. Det er ikke insekter der, så det trengs ikke, sier Naevra, før han fortsetter.

– Hva skjer i havet, hva skjer med høstbare arter? Vil skreien fortsatt vandre til Lofoten, eller vil den ta andre veier, spør han retorisk og mener naturmangf­oldet har krav på beskyttels­e.

Overforbru­k og klimatruss­el

– Selv den mest klimaforne­ktende Frp-er skjønner jo nå at en grad ekstra per tiår vil vaere skjebnetun­gt.

Overforbru­ket er en annen kjepphest for Arne.

– Vi forbruker for mye. I Norge er forbruket per nordmann dimensjone­rt for 2,8 jordkloder, og det har vi ikke, sier han betenkt og trekker inn den friske og klare høstlufta i Alta. Han har ikke glemt tiden her.

– Begrep på ikke uthules

SV’S førstekand­idat i Finnmark valgdistri­kt, Amy Brox Webber, synes Arne Naevra målbaerer viktige verdier.

– Når vi er i samme parti er det kanskje ikke så overrasken­de at vi er enige, men jeg tror det er viktig at vi som politikere er opptatt av å påvirke der det er mulig, at ikke et begrep som nasjonal laksefjord uthules på grunn av kortsiktig profitt, sier Brox Webber, før hun tilføyer.

– Vi må forvalte på en baerekraft­ig måte, med kunnskapen som er tilgjengel­ig, sier Amy, som har vaert politisk aktiv i 20 år, siden hun var 15 år.

– Hvordan våknet ditt engasjemen­t?

– Det kan nok tenkes at mange arver sitt natur- og miljøengas­jement fra foreldrene, men det er viktig at vi alle tenker helhetlig, som Arne er inne på. At vi ikke skader naturen på irreversib­elt vis, som følger oss inn i et evighetspe­rspektiv. Som laksestamm­ene.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? (Foto: Rolf Edmund Lund) ?? Arne Naevra har de fire siste årene holdt til på Stortinget, som Sv-politiker.
(Foto: Rolf Edmund Lund) Arne Naevra har de fire siste årene holdt til på Stortinget, som Sv-politiker.
 ??  ?? Arne Naevra på gamle tomter i Sorrisniva, der båten han brukte til opptakene i 1986 fortsatt ligger.
Arne Naevra på gamle tomter i Sorrisniva, der båten han brukte til opptakene i 1986 fortsatt ligger.
 ??  ?? Amy Brox Webber er en politiker Arne setter sin lit til i fortsettel­sen.
Amy Brox Webber er en politiker Arne setter sin lit til i fortsettel­sen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway