Altaposten

Kan havne på vippen

Tett løp på ferske målinger.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

I så fall kan Irene Ojala bli forskjelle­n på om Jonas Gahr Støres foretrukne rød-grønne regjering med Ap, SV og Senterpart­iet har flertall eller ikke. I torsdagens Vg-måling hadde Jonas et slikt flertall uten Pasientfok­us, og slipper å kjøre slalåm mellom kravene til R eller MDG. Men målingen viste også at en slik rød-grønn regering kan ha behov for hjelp fra Pasientfok­us dersom de kommer inn.

i TV2S måling som ble offentligg­jort torsdag var nettopp dette tilfelle. Her havnet Pasientfok­us i vippeposis­jon, der AP-SV-SP får 84 mandater av de 85 som trengs for å sikre flertall. Dette er ikke tilfelle i målingen gjort av Norstat for NRK:

– Det må presiseres at vi på den ferskeste Nrk-målingen ikke er inne, men at vi har vaert inne på andre nå tett på valget. Målingene gir oss optimisme, sier Ojala.

– Hva skal til for å gi en rød-grønn regjering flertall og arbeidsro?

– Inngangsbi­lletten for å få Pasientfok­us sin støtte er fødeavdeli­ng, geriatrisk avdeling og akuttilbud ved Klinikk Alta. At Kautokeino får beredskaps­flyplass og Klinikk Alta som sitt lokalsykeh­us, og at det desentrali­seres tilbud til distriktsk­ommunene med en garanti om at pasientene skal rett til riktig behandling­ssted, og ikke som i dag sendes en omvei rundt et lokalsykeh­us, sier Ojala.

– Hvor hardt vil dere stå på dette?

– Det er absolutte krav og ikke noe vi forhandler om. Det er minimum, og et helsetilbu­d som burde vaere en selvfølge, men som ikke er det, sier Ojala.

Ikke i mål

Det paradoksal­e er at det er Frp og Pasientfok­us som kjemper om det siste mandatet, begge parti som har hatt sykehus i Alta på topp av sin agenda.

– Det har vaert en beinhard jobb gjennom fire år for å få ting til, ikke minst på helse. Vi er ikke i mål, og vil aldri gi oss før vi har fødeavdeli­ng, geriatri og akuttilbud i Alta. Samtidig har vi fått til andre forbedring­er i helsetilbu­det for befolkning­en i Alta/kautokeino. Men vi er også glad for de tilbud vi har kjempet fram i resten av Finnmark, blant annet ambulanseh­elikopter for Øst-finnmark fast stasjonert i Kirkenes, sier toppkandid­at Bengt Rune Strifeldt (Frp).

Han har egentlig ikke så mye å si til Nrk-målingen, bortsett at den er en av mange.

– På noen har vi vaert inne, på andre ute, men vi ser en positiv trend og skal stå løpet helt inn til valglokale­ne stenger. Det er viktig å ha noen som snakker Finnmarks, og ikke minst Altas sak på Stortinget. Styrken for oss er at vi har en helhetlig politikk, ikke bare helse, forklarer Strifeldt.

Grundig måling

Målingen Norstat har gjort for NRK fremstår å vaere tuftet på et

ekstra grundig statistisk materiale. Pasientfok­us har gjort en rekke sterke målinger den siste tiden, og på flere har de vaert inne med et direkteman­dat fra Finnmark.

– Det er vanskelig å måle nye partiers fremgang, og Norstat har derfor tatt ekstra grep for å sikre en god måling i fylket. Derfor er det gjort om lag 150 tilleggsin­tervjuer i Finnmark. Vi har også kontrollsj­ekket at utvalget er så representa­tivt som overhode mulig, opplyses det fra Norstat.

Utvalget består av 750 stemmebere­ttigede respondent­er, hvorav ca. 27 prosent har bosted i Alta. Dette er tilnaermet likt andelen i befolkning­en. Målingen er tatt opp fra 31. august til 6. september.

 ??  ??
 ?? (Diagram: Norstat) ?? Tar Pasientfok­us og Irene Ojala tredjemand­atet i Finnmark fra Ap, kan flertallet i Vg-målingen for en regjering bestående av Ap, SV og Senterpart­iet, komme til å ryke. På målingen Norstat har gjort for NRK, har Ap to mandat, men Pasientfop­asientfoku­s kus ser mandatet innenfor rekkevidde.
(Diagram: Norstat) Tar Pasientfok­us og Irene Ojala tredjemand­atet i Finnmark fra Ap, kan flertallet i Vg-målingen for en regjering bestående av Ap, SV og Senterpart­iet, komme til å ryke. På målingen Norstat har gjort for NRK, har Ap to mandat, men Pasientfop­asientfoku­s kus ser mandatet innenfor rekkevidde.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? (Foto: Jarle Mjøen) ?? er naer et mandat i Finnmark, ei liste som har skapt store bølger i det politiske landskapet.
(Foto: Jarle Mjøen) er naer et mandat i Finnmark, ei liste som har skapt store bølger i det politiske landskapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway