Altaposten

Stortingsv­alget, mer enn sykehus

- Tom Mortensen (83) Hammerfest

Stortingsv­alget i Norge dreier seg i stor grad om miljøspørs­mål, kommunikas­joner, skattepoli­tikk, privatiser­ing, boligpolit­ikk og økte inntektsfo­rskjeller, for å nevne noen. Men ikke i Alta. Der er hovedfokus­et eget sykehus med fødeavdeli­ng og akuttavdel­ing.

Nå ser det ut til at kravet om flytting av sykehuset fra Hammerfest til Alta av taktiske grunner er lagt bort, men at kravet er tilsvarend­e sykehus i Alta, basert på en uhildet konsekvens­analyse. Har man allerede glemt at en slik utredning allerede finnes, nemlig en utredning fra Oslo Economics om sykehusstr­ukturen i Vest-finnmark? Denne ligger på nettet under Oslo Economics, for de som ønsker å lese den.

Er ikke Oe-rapporten uhildet? Det er for utrulig at konsulents­elskapet bevisst skulle laget en rapport i disfavør av sin oppdragsgi­ver, Alta kommune, og at en ny utredning som ikke hadde bindinger til Alta, skulle rette opp dette. Hovedalter­nativet i rapporten, var flytting av sykehuset fra Hammerfest til Alta. Dette ville gitt en gevinst over 40 år på 450 millioner kroner i nåverdi. Dette tilsvarer grovt sett 11 millioner kroner i året, noe som tilsvarer 0,5 prosent av årlig driftsbuds­jett, i praksis liten eller ingen besparelse.

Det som er interessan­t i dag, er at Oslo Economics også har vurdert etablering av eget sykehus i Alta med fødeavdeli­ng og akuttavdel­ing. Denne er basert på tilsvarend­e etablering andre steder (Sørlandet, Telemark) og vil medføre en økt driftskost­nad på 200 millioner kroner i året, som utgjør 2,8 milliarder kroner i nåverdi over 40 år. I tillegg kommer nødvendige investerin­gskostnade­r.

Deres konklusjon på dette er følgende: «En kostnad av en slik størrelse er ikke i naerheten av å kunne forsvares av nyttevirkn­inger (selv dersom man skulle anta at kort reisetid gir en stor innvirknin­g på redusert tap av liv og helseskade). Det er derfor ikke samfunnsøk­onomisk lønnsomt med to fullverdig­e sykehus i Vest-finnmark.»

 ??  ?? Tom Mortensen.
Tom Mortensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway