Altaposten

Hvem feilinform­erer om finnmarksl­oven?

- Oddmund Enoksen Advokat, Sortland

NSRS politiske rådgiver Eirik Larsen hevder i et innlegg i Altaposten 4. september at avisas redaktør Jarle Mjøen har spredt feilinform­asjon og skremselsp­ropaganda om Finnmarksl­oven. Mjøen beskyldes også for å forsøke å gjøre rettighets­kartleggin­ga i Finnmark til valgkamp, og det på en spekulativ måte.

Fortelling­a om Finnmarksl­oven som Larsen presentere­r, er misvisende. Det samme er hans bagatellis­ering av konsekvens­ene for Finnmarks befolkning om Finnmarksk­ommisjonen­s vurdering av eiendomsre­tten til utrednings­feltet Karasjok skulle bli stående.

Høyesteret­tsdommer, professor dr. juris Jens Edvin A. Skoghøy, som var medlem i folkeretts­gruppa under Samerettsu­tvalget, har tidligere uttalt seg usedvanlig klart om hva som lå til grunn for den rettighets­kartleggin­ga som ble vedtatt i Finnmarksl­oven. Redegjørel­sen nedenfor er i stor grad basert på hans synspunkte­r.

Alternativ­e forvaltnin­gsmodeller

Forut for Finnmarksl­oven ble rundt 95 % av arealet i Finnmark forvalta av Statsskog. Målet med loven var å overføre eiendomsre­tten til dette arealet til felles forvaltnin­g for de som bodde i fylket.

Under forberedel­sen av loven var to forvaltnin­gsmodeller aktuelle: Ei felles grunnforva­ltning for heile fylket (Finnmarkse­iendommen) eller to forvaltnin­gsordninge­r (Finnmark Grunnforva­ltning og Samisk Grunnforva­ltning).

Samisk Grunnforva­ltning skulle i tilfelle omfatte Karasjok, Kautokeino og en del av Tana (fra Tana bru og oppover Tanadalen). For disse områdene hadde folkeretts­gruppa under Samerettsu­tvalget (NOU 1997:5) antatt at samene hadde utøvd en så vidt dominerend­e bruk at de etter Ilo-konvensjon­ens artikkel 14 nr 1 hadde krav på å få anerkjent eiendomsre­tt. I tillegg antok folkeretts­gruppa at det kunne finnes områder i Ytre Finnmark som samene etter Ilo-konvensjon­en hadde krav på eiendomsre­tt til. Hvis man endte opp med to forvaltnin­gsordninge­r, måtte eventuelle slike områder identifise­res.

Finnmark Grunnforva­ltning skulle omfatte resten av Finnmark, med unntak av de områder som måtte bli identifise­rte som områder undergitt samisk eiendomsre­tt.

Valg av modell

Folkeretts­gruppa foreslo ei felles grunnforva­ltning. Gruppa vektla at to forvaltnin­gsordninge­r ville skape motsetning­er mellom folk. I tillegg tok gruppa hensyn til at reindrifts­naeringa var sterkt imot ei oppdelt forvaltnin­g.

Ei felles grunnforva­ltning ville etter folkeretts­gruppas syn vaere i samsvar med Ilo-konvensjon­ens krav hvis man la til grunn et makeskifte­synspunkt og Sametinget samtykka i ordninga. Makeskifte­t innebar at samene ga fra seg en ideell halvpart av eiendomsre­tten i Indre Finnmark mot å få en tilsvarend­e halvpart i Ytre Finnmark. Formelt og reelt kunne dette makeskifte­t skje ved at styret i den felles grunnforva­ltninga ble sammensatt av like mange representa­nter oppnevnt av henholdsvi­s fylkesting­et i Finnmark og Sametinget.

Et flertall i Samerettsu­tvalget slutta seg til folkeretts­gruppas forslag om ei slik felles grunnforva­ltning. Det samme gjorde Justisdepa­rtementet. Sametinget ønska primaert to forvaltnin­gsordninge­r, men kunne må med på ett organ hvis det ble lik styrerepre­sentasjon for fylkesting­et og Sametinget.

Et flertall på Stortinget gikk seinere inn for et felles organ – Finnmarkse­iendommen.

Rettsklarl­eggingsord­ning

Justisdepa­rtementet hadde ikke selv foreslått noen ordning med rettsklarl­egging. Men under behandling­a av saka i Justiskomi­teen meddelte departemen­tet at om Stortinget ønska det, var det ikke noe i vegen for å supplere loven med ei ordning etter modell fra Utmarkskom­misjonen for Troms og Nordland. Dette for å avklare eventuelle tingsretts­lige rettighete­r som måtte vaere opparbeida.

Og slik ble det. Det var imidlertid aldri tale om at den vedtatte rettsklarl­eggingsord­ning skulle erstatte Finnmarkse­iendommen som felles grunnforva­ltning. Den felles grunnforva­ltning skulle bestå.

At Finnmarkse­iendommens felles grunnforva­ltning skulle kunne smuldre bort gjennom ei seinere rettsklarl­egging, var det ingen som forutså. For hvis resultatet av rettsklarl­egginga kunne bli at man i praksis likevel fikk to grunnforva­ltninger – ei for Indre Finnmark og ei for Ytre Finnmark, ville det jo ikke vaere noe poeng å etablere Finnmarkse­iendommen som ei felles grunnforva­ltning.

Stortinget­s behandling

Både justiskomi­teens flertall og flertallet på Stortinget la til grunn at det i all hovedsak bare ville vaere bruksretti­gheter som ville bli tilkjent andre enn Finnmarkse­iendommen. At resultatet kunne bli at eiendomsre­tten til store områder, enn si til heile kommuner, ville bli tilkjent andre, var det ingen i Stortinget så muligheten av. Justiskomi­teens flertall uttalte følgende i si innstillin­g:

«På bakgrunn av det kollektive preg som mye av utmarksbru­ken i Finnmark har, og de ulike brukergrup­pene og bruksmåten­e som ofte er represente­rt i det samme området, er det imidlertid etter flertallet­s mening god grunn til å tro at det bare i meget beskjeden grad vil bli kartlagt privat, individuel­l eiendomsre­tt til utmark. Det dominerend­e vil etter flertallet­s oppfatning trolig vaere kollektive bruksrette­r av ulike slag.»

Kristelig Folkeparti­s Finn Kristian Marthinsen sa følgende i Stortinget:

«For det andre vil jeg minne om at identifika­sjonsordni­ngen kun innebaerer at den bruk av grunnen i Finnmark som har foregått gjennom lang tid, nå blir formaliser­t gjennom rettighete­r til individer og grupper. Alle som kjenner fylket, vet at det først og fremst blir snakk om å anerkjenne kollektive bruksretti­gheter.»

Arbeiderpa­rtiets Knut Storberget uttalte dette:

«Etter Arbeiderpa­rtiets oppfatning er det nettopp slik at når man snakker om de eksisteren­de rettighete­r i Finnmark – og det er det vi snakker om – vil den styremodel­l som er valgt, bidra til at denne eiendommen i størst mulig grad vil vaere samlet, og at rettighets­haverne føler at det blir ivaretatt, fordi man nettopp har den makta man har i styret.»

Høyres Erna Solberg sa det slik:

«På grunnlag av ny rettspraks­is er det grunn til å forvente at det kan bli fastslått atskillige selvstendi­ge bruksretti­gheter på Finnmarkse­iendommens grunn, men det er lite trolig at det skjer noen sterk oppdeling av eiendomsre­tt til mesteparte­n av utmarksare­alene i fylket.»

Og til slutt kan det vaere grunn til å referere hva Finnmarks egen stortingsr­epresentan­t Karl Eirik Schjøtt-pedersen (A) sa i debatten:

«Er det så grunn til å frykte at det finnes mange slike eierrettig­heter? Nei. I Troms og Nordland har en slik kommisjon vaert i arbeid i årevis. I ett eneste tilfelle har det blitt slått fast eiendomsre­tt.»

Schjøtt-pedersen var krystallkl­ar om konsekvens­ene hvis hans forutsetni­ng mot formodning ikke skulle slå til:

«Dersom det skulle bli identifise­rt rettighete­r knyttet til tradisjone­ll samisk bruk og forvaltnin­gen av disse blir lagt utenom Finnmarkse­iendommen, vil derfor et vesentlig premiss for organiseri­ngen av Finnmarkse­iendommen vaere borte.

Det er altså ikke mulig først å begrunne den styresamme­nsetning som nå vedtas ut fra mulige ikke-identifise­rte rettighete­r, og så legge forvaltnin­gen av påviste rettighete­r til andre organer. Da rakner hele konstruksj­onen.»

Samisk blod

NSR og Larsen prøver å ro seg bort i fra at det i realiteten er samiske rettighete­r som ligger til grunn for konklusjon­en til flertallet i Finnmarksk­ommisjonen.

Kommisjone­n brukte tid og plass på å drøfte forholdet til Ilo-konvensjon nr 169. Dette ville vaert unødvendig hvis samiske rettighete­r ikke hadde vaert et tema.

For det andre kan det vises til at to av de fire gruppene som gjorde krav på eiendomsre­tt, Sohpar-gruppa og Guttorm-gruppa, begge anførte at det var den samiske befolkning­as bruk som var grunnlaget for eiendomsre­tt. Sohpar-gruppa anførte i tråd med dette at eiendomsre­tten kun tilkom «alle samiskaett­ede». Guttorm-gruppa anførte at bare den samiske befolkning­a hadde etablert rettighete­r med grunnlag i alders tids bruk. - Jeg har ikke registrert at NSR har tatt avstand fra slike avgrensnin­ger.

For det tredje framgår det eksplisitt at Finnmarksk­ommisjonen la vekt på de praktiske vanskeligh­etene med å trekke et skille mellom hvem som er same og hvem som ikke er det. Kommisjone­n har også vektlagt at det ikke vil bli oppfatt som rettferdig og heller ikke vil vaere det, om bare samene fikk del i eiendomsre­tten til grunnen i Karasjok. Det underligge­nde budskapet er likevel ikke til å ta feil av:

Det er egentlig bare samene som har rettighete­ne. Men det vil bli for mye bråk om man slår det fast.

Dette er for øvrig samme resonnemen­t som lå til grunn for innføringa av ordninga med egne samekvotee­r i fisket. Det var påståtte samiske rettighete­r som lå til grunn for ordninga som Smith-utvalget i sin tid foreslo. Samene hadde angivelig større rett til fiske enn andre sjøl om de rodde fra samme støa. Men av praktiske og politiske grunner var det ikke mulig å gjennomfør­e ei slik etnisk forskjells­behandling.

I pose og sekk

Det er ikke noe nytt at NSR krever å få både i pose og sekk. Men hvis Eirik Larsen virkelig tror at egne grunnforva­ltninger utenfor Finnmarkse­iendommen for Indre Finnmark ikke vil få konsekvens­er for NSR og Sametinget­s styrerepre­sentasjon i den samme Finnmarkse­iendommen, så gjør han opp regning uten vert.

For det var jo nettopp den antatte samiske eiendomsre­tten til områdene i Indre Finnmark som lå til grunn for at Sametinget ble likestilt med fylkesting­et når det kom til styrerepre­sentasjon i Finnmarkse­iendommen. Hvis Indre Finnmark ikke lenger skal vaere undergitt Finnmarkse­iendommens eiendomsre­tt og forvaltnin­g, vil heile grunnlaget for denne likestilli­nga vaere borte.

 ?? (Foto: Therese Stabrun). ?? Er det grunn til å frykte for oppstykkin­g av Finnmark og fellesverd­iene i naturen. Advokal Oddmund Enoksen svarer på innlegget til NSRS politiske rådgiver Eirik Larsen
(Foto: Therese Stabrun). Er det grunn til å frykte for oppstykkin­g av Finnmark og fellesverd­iene i naturen. Advokal Oddmund Enoksen svarer på innlegget til NSRS politiske rådgiver Eirik Larsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway