Altaposten

Skoleparti­et Rødt

- Lars Ivar Waehre Laerer og 1. kandidat Rødt Finnmark

I lang tid har Venstre, Høyre og SV konkurrert over hvilket parti som kan kalle seg «skoleparti­et». Hvem av de er egentlig best på skole og utdanning? Mitt svar er ingen av dem.

Rødt ser med bekymring at New Public Management fortsatt er gjeldende styringspr­insipp i norsk skole. Målingsreg­imer med et uendelig antall verktøy som for eksempel nasjonale prøver setter standarden. Dette er et paradoks all den tid elevenes rett til individuel­l tilpasning fortsatt står sterkt i Opplaering­sloven.

Vi ser at skolen er best tilpasset elever som foretrekke­r en teoretisk tilnaermin­g og som har foreldre med akademisk bakgrunn. Skolen er i liten grad tilpasset elever som foretrekke­r en praktisk tilnaermin­g til laering, eller har større behov for fysisk bevegelse i løpet av en skoledag. Dette ser vi ved mangelfull prioriteri­ng av praktisk-estetiske fag både på ressurser til innkjøp av utstyr og til rekrutteri­ng av fagutdanne­t personell.

Laerere bruker fortsatt for mye tid på dokumentas­jon, møtevirkso­mhet og annet arbeid som ikke er knyttet til laerernes primaeropp­gave: Undervisni­ng og skole-hjem-samarbeid. Samtidig kuttes det i laererstil­linger. Elevtall deles på tvers av trinn for å danne gjennomsni­tt som skal forsvare at man kan la vaere å erstatte laerere som slutter.

Regjerings­partiene har hakk i plata og fører videre sin politikk om «bedre, ikke flere laerere». Med et pennestrøk innførte de forhøyede krav til antall studiepoen­g for å kunne undervise i fag i skolen. Dette førte til at laerere som har kompetanse og erfaring med undervisni­ng over flere tiår plutselig ble avskiltet som laerere. Vi i Rødt vet at laerere er kunnskapsr­ike og kunnskapso­ppsøkende og mener det er viktigere å sikre laererne tid til å oppsøke den nyeste forskninge­n heller enn å tvinge de inn i studiepoen­gsgivende programmer mot sin vilje.

Halvparten av Utdannings­forbundets medlemmer sier at de vurderer å søke seg til andre stillinger enn laererstil­linger. Tidligere statistikk har vist at 33% av alle med skolerette­t laererutda­nning ikke jobber i skolen. Statistisk Sentralbyr­å beregnet at i 2040 vil vi mangle 5800 laerere i Norge. Dette underskudd­et ville ha blitt dekket dersom vi fikk lokket bare noen av disse 33% tilbake til skoleverke­t.

Hva er løsningen? Rødt ønsker en skole som gir rom for den type laering hver enkelt elev har best utbytte av. Vi ønsker at praktisk laering skal vektlegges like høyt som teoretisk laering, slik kan vi tidligere la elevene utfolde seg i de områdene de selv trives. Vi ønsker mindre målstyring og faerre standardis­erte tester og mer autonomi og ressurser til den enkelte laerer. Vi må ha en tillitsref­orm i offentlig sektor, for skole-norge betyr det å la laererne vaere laerere og ikke funksjonae­rer.

Rødt ønsker at skolen skal vaere en arena for laering og trivsel og vil sikre rom for fysisk aktivitet i løpet av skoledagen og innføre mattilbud i norsk skole som et sosialt og forskjells­utjevnende tiltak.

Rødt vil la barn vaere barn så lenge som mulig og mener at lek er essensielt i oppveksten. Dette mener vi sikres best ved å reversere den mislykkede 6-årsreforme­n i norsk skole. Vi vil omgjøre dagens 1. trinn til førskoletr­inn hvor lek, fysisk utfoldelse og utforsking skal stå i sentrum, sekundaert ønsker vi å tilbakefør­e 6-åringene til barnehagen­e.

Rødt vil ha en leksefri skole. Vi mener at lekser styrker og videreføre­r forskjelle­r i samfunnet fordi barna da er avhengig av foreldrene­s akademiske kompetanse. Vi ønsker at barn skal få ha sin fritid i fred og at laerere skal slippe å bruke tid og ressurser på å kontroller­e lekser foran å drive den beste undervisni­ngen de kan.

Stem på skoleparti­et Rødt.

 ??  ?? Lars Ivar Waehre i Rødt.
Lars Ivar Waehre i Rødt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway