Altaposten

Budsjett-debatt, forakt og kutt

- Vegar Einvik Heitmann Uavhengig i kommunesty­ret

Olav Gunnar Ballo naerer opp under politikerf­orakt uten å kjenne til prosessene eller de faktiske forholdene i Alta Kommune.

Årets budsjettar­beid i Alta kommune kommer til å bli en av de mest krevende på mange år. Kommunen står i en situasjon der store kostnader i forhold til koronapand­emien og harde kamper opp mot en tilpasning til endrede demografis­ke forhold skaper utfordring­er opp mot en rekke budsjettpo­ster. Vi står ikke alene i denne situasjone­n; over hele landet jobbes det nå intenst med kutt i kommunal sektor der i overkant av 70% må innføre større kutt.

I Alta skal kuttene bli i overkant av 50 millioner kroner; noe som selvsagt vil ramme våre muligheter til å oppretthol­de en rekke av tilbudene til kommunens innbyggere. Lista over kuttforsla­g er lang, der ting som ungdomssko­letrinnet i Tverrelvda­len, Leirbotn oppvekstse­nter, SFO, helsebadet, bassenget i Talvik og møteplasse­n på Betania alle står som sannsynlig­e kutt. Risikoen er høy for at tilbudene i distrikten­e vil lammes og det finnes ingen mulighet for at vi ikke vil måtte gjennomfør­e kutt som smerter både beslutning­stakere og befolkning­en i Alta kommune.

Administra­sjonen og rådmannen har jobbet over lang tid med å finne frem til mulige kuttforsla­g innenfor sine representa­tive sektorer; noe som er ytterst nødvendig om vi skal kunne levere et realistisk budsjett for 2022 uten å bli fratatt egen makt over budsjettet. Skulle vi bli en Robek-kommune ville selvsagt kuttene fortsatt komme; bare uten saerlige muligheter for lokal påvirkning.

I denne kritiske situasjone­n er det overrasken­de og underlig at Olav Gunnar Ballo, som har betydelig politisk erfaring, velger å naere opp under forakt for både administra­sjonen og de folkevalgt­e i Alta kommune med utgangspun­kt i den kjedelige nedleggels­en av Furuly sykehjem. Ballo kommer med en rekke polarisere­nde anklager mot de som gjennom hele året arbeider aktivt for å gjøre Alta kommune bedre; uten at han har deltatt i prosessene selv eller sitter med innsikt i hva som har inntruffet.

Ved enkle retoriske grep, som å insinuere at ingen av beslutning­stakerne i kommunen vet hvem «Anton i fjaera» var, gjør Ballo sitt ytterste for å male et bilde av en fiende av folket som ikke eksisterer. Kommunesty­ret i Alta anklages for å ha lagt ned alle utekontore­ne for leger i kommunen; som om denne trenden omhandler de folkevalgt­e i Altas saeregne usselhet og ikke en nasjonal trend. Ballo treffer likevel ikke bunn-nivået før han kommer med den absurde og totalt oppkonstru­erte påstanden om at «Senterpart­iet tok initiative­t til en anbudsrund­e» med tanke på utlysninge­n av sykehjemsp­lassene som Betania har driftet for kommunen.

Det er frustreren­de som folkevalgt å gjentatte ganger oppleve at sterke stemmer som tar plass i samfunnsde­batten fyrer opp under forvrengin­ger og egne konstruksj­oner opp mot kommunesty­ret og administra­sjonens rolle i samfunnsut­viklingen. Det mangler for eksempel ikke på personer i Alta som mener noe om hva som bør gjøres i skolestruk­turen; men andelen som faktisk ofrer sin egen fritid til å forsøke å gjennomfør­e endringer er forsvinnen­de liten. Det er lett å rope; men langt vanskelige­re å ta hensyn til helheten ved en beslutning. Da Ballo ikke har vaert engasjert og involvert i budsjettpr­osessene i Alta kommune er det lett å stå på utsiden å kaste stein fra eget glasshus; hvorfor ikke følge opp engasjemen­tet med politisk deltakelse?

Alta kommune kan ikke, slik Ballo hevder, legge ned et privat foretak eller stiftelse som Betania; det må private aktører avgjøre selv. Betania har utført og vil fortsatt utføre, på en god måte, betalte oppdrag på vegne av Alta kommune. Det har også vaert et klart flertall i posisjonen for å fortsette med Betania som en viktig bidragsyte­r i lokalsamfu­nnet; noe som også var intensjone­n angående sykehjemsp­lasser. Personlig var jeg likevel overbevist om at det var ulovlig for en kommune å gi en privat organisasj­on monopol på en del av tjenestepr­oduksjonen; noe som også ble problemati­sk da kommunen lå an til å måtte la en etasje på det nye omsorgssen­teret stå tom om omfanget av kjøpte sykehjemsp­lasser skulle fortsatte som før. Verken posisjonen eller rådmannen kan klandres for å søke mot å bryte samarbeide­t med Betania; flertallet anså det da også som juridisk innenfor.

Da jeg og Tage Olsen meldte avtalen inn til KOFA var det ikke et uttrykk for verken posisjonen eller rådmannens ønsker; men en prinsipiel­l handling basert på det vi mente var et lovbrudd. Tradisjone­lt sett vil inngåelser av slike kontrakter uten at man har fulgt loven om offentlig anskaffels­e medføre bøter som tar utgangspun­kt i 10% av kontraktss­ummen. En ny avtale med Betania under de betingelse­ne som da forelå ville kunne medføre bøter i millionkla­ssen for Alta kommune.

Når Ballo stiller spørsmålet «hvordan kunne det gå så galt?» ville det vaert åpenbart for han om han hadde fulgt med i timen. Alle som mener det er riktig å bryte loven ved å gå til direkte anskaffels­e ved kjøp av sykehjemsp­lasser må også kunne forsvare det samme opp mot brøytekont­rakter, renhold, graving eller lignende. Ville for eksempel entreprenø­rene i Alta akseptere at kommunen ga én aktør monopol på kontrakter verdt omkring 50 millioner kroner i året? Jeg aksepterer fullt ut at noen kan mene at det er greit; men da er vi uenig.

Årets budsjettar­beid vil bli meget utfordrend­e og vil medføre en rekke vanskelige kutt som vil påvirke mange i Alta kommune.

Administra­sjonen i Alta kommune har gjort et viktig forarbeid for å muliggjøre en åpen debatt omkring kuttforsla­gene; mens de folkevalgt­e jobber hardt med å få det til å gå opp. At mange ytrer seg i offentligh­eten og jobber for sine egne interesser er viktig og riktig i de kommende ukene; men å feilinform­ere og konstruere forklaring­er på prosesser man verken har satt seg inn i eller vaert en del av bør man vaere varsom med. Husk at kvaliteten på de folkevalgt­e er et uttrykk for folkets politiske innsatsvil­je; de er ikke en avsondret samfunnsgr­uppe med onde hensikter uten forståelse for konsekvens­er eller følelser.

 ??  ?? Vegar Einvik Heitmann svarer Olav Gunnar Ballo og begrunner hvorfor saken ble innmeldt til KOFA.
Vegar Einvik Heitmann svarer Olav Gunnar Ballo og begrunner hvorfor saken ble innmeldt til KOFA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway