Altaposten

Utfordrer helseminis­teren, Jonas og Trygve: Hvem har ansvar for at mamma døde?

To års kamp for å få sannheten om sin mors død stoppet av foreldelse etter at politiet ikke fikk saken ferdig etterforsk­et.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Roy Jonas og samboer Unni Suhr har siden mai 2019, naermest både natt og dag, tenkt på og jobbet for å få et svar på hvem som har ansvaret for Roys mor Kirsten døde. Hun døde på Hammerfest sykehus. Alle er enige om årsaken var katastrofa­l feilbehand­ling.

– Da vi i august fikk beskjed om at saken på nytt var henlagt, denne gang fordi politiet ikke hadde etterforsk­et den ferdig før foreldelse­sfristen var gått ut, ble vi på nytt slått helt ut, sier Roy og Unni til Altaposten.

Vil ha hjelp

De stoler ikke tilsynsmyn­dighetene, og de stoler slett ikke på politi og rettsvesen etter det som har skjedd.

– Fra første stund etter mor og svigermor døde har denne saken blitt forsøkt trenert, i et håp om at vi skulle gi opp. I en valgkamp hvor politikern­e sier de bryr seg om enkeltmenn­esker utfordrer vi nå helseminis­ter Bent Høie, Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum: Er det riktig at vi aldri skal få svar på hvem som har ansvaret for mammas død? Skal andre pasienter leve i frykt for at de gis medisin som fører til deres død, uten at det rutiner og kvalitetss­ikring hinder at det skjer? Når ingen stilles til ansvar, frykter vi at andre vil oppleve det samme, sier samboerpar­et.

– Vi har en bønn til TV2 og NRK, kan dere bringe vår utfordring videre til Høie, Gahr Støre og Slagsvold Vedum i deres daglige valgsendin­ger?

Meldte ikke fra

Til tross for sykehuset har en plikt til å melde hendelser av en slik alvorlighe­tsgrad til politiet, måtte samboerpar­et selv anmelde saken. Med bakgrunn i det de har opplevd dukker det opp nye spørsmål:

– Vi har også undret oss over hvorfor de ikke anmeldte dette slik de var pliktig til å gjøre, og om dette var bevisst? Dersom vi pårørende ikke hadde reagert, hadde «missen» fra sykehusets side medført at hun hadde blitt begravet uten å ha blitt obdusert. Og vi vet jo hva obduksjone­n konkludert­e med….

Etterforsk­et ikke

De håper at noen av toppolitik­erne kan svare på om det skal vaere sånn at feilbehand­ling med døden til følge kan henlegges på grunn av foreldelse, selv om det skyldes stadige treneringe­r og at politiet ikke har etterforsk­et saken før foreldelse­sfristen slår inn.

– Det er uforståeli­g at saken kan foreldes når årsaken er at politiet ikke har gjort jobben. Vi anmeldte saken kun dager etter dødsfallet.

Ikke ute etter straff

Samboerpar­et Roy og Unni er dypt for fortvilet over ikke å få svar og stilt noen til ansvar, men understrek­er at de ikke vil ha helseperso­nell eller enkeltpers­oner straffet, men mener det er helt nødvendig at systemfeil blir identifise­rt og at det får følger for foretaket.

– Uten at politi- og rettsvesen reagerer vil andre kunne oppleve det samme som oss. Andre kan dø. Sakkyndig råd hos Pasientska­deerstatni­ng har vurdert saken, og har en klar konklusjon på at feilbehand­ling førte til at et friskt eldre menneske, min mor, døde. Vi er derfor berettiget erstatning, men penger kan ikke erstatte et menneskeli­v, og vi er ikke interesser­t i penger. Det vi ønsker er at samfunnet tar ansvar og gir en reaksjon som forebygger at noen slikt kan skje igjen, sier sønnen Roy.

Våkenetter

I over to år har saken kvernet i hodene deres. Det har blitt våkenetter over alle de ubesvarte spørsmålen­e. Selv har de brukt anslagsvis over hundre timer på å gå gjennom protokolle­r, anmeldelse og klager for å få saken belyst og konkludert.

– Absolutt alle, inklusiv sykehuset og behandlere her, vedgår

at feilbehand­ling førte til min mor og Unnis svigermor døde. Alle er enige om at hun ikke skulle fått intravenøs antibiotik­a, noe det uttrykkeli­g advares mot i en CAVE, et skriv fra legen i Alta som fikk henne innlagt ved Hammerfest sykehus. Likevel ble det gjort, og uten at mamma ble satt under overvåking. Overlegen ringte oss på natta og tok alt ansvar, beklaget og sa mors død var et resultat av en beklagelig feilbehand­ling, forteller Roy og Unni.

Da politiet i Finnmark mente at saken var ferdigbeha­ndlet oversendte de den til Statsadvok­aten for Troms og Finnmark. Her var vurderinge­n at det hadde skjedd en feilbehand­ling med døden til følge, men at det ikke forelå tilstrekke­lig uaktsomhet til at foretaket kunne straffes. Denne avgjørelse­n anket Roy på vegne av familien til Riksadvoka­ten. Her ble henleggels­en omgjort, og Riksadvoka­ten krevde igangsatt ny etterforsk­ning.

Nå viser det seg at den nye etterforsk­ningen ikke har blitt prioritert, og at foreldelse­sfristen gikk ut før det var mulig å ta ut tiltale. Saken er derfor endelig henlagt.

– At en slik alvorlig sak har blitt henlagt på grunn av foreldelse­sfristen er fortvilend­e og ikke minst et hån mot oss som pårørende og våre rettighete­r. Dette kan da ikke vaere riktig rettspraks­is. Mistanken om bevisst trenering og kameraderi er sterk, og vi har stilt en rekke spørsmål knyttet til habilitet i tilsynsog etterforsk­ningsorgan­ene, uten at de er blitt bekreftet eller avkreftet, sier Roy og Unni.

Siden Riksadvoka­ten åpnet saken og påla ny etterforsk­ning har Roy og Unni ventet på en telefon om avhør. I tiden siden dødsfallet i 2019 har de funnet det de mener er irregulere forhold, og var klar til å fortelle politiet om dette. Blant annet det de mener er inhabilite­t i tilsynet hvor blant annet Fylkeslege­n i Finnmark, i flere år og til like før hendelsen, var ansatt i Finnmarkss­ykehuset. Der hadde hun ansvaret for å kvalitetss­ikre og skape trygge rutiner. Fylkeslege­t fant ingen graverende forhold å kritisere.

Politijuri­sten, som både før og etter Riksadvoka­tens avgjørelse om gjenåpning av etterforsk­ningen, har en kort ansettelse­speriode i Finnmarkss­ykehuset, også hun var ansatt før dødsfallet skjedde.

 ??  ??
 ?? (Privat) ?? Roy Jonas og samboer Unni Suhr har brukt store deler av fritiden de to siste år på å forsøke å få plassert et ansvar for Kirsten Jonas dødsfall.
(Privat) Roy Jonas og samboer Unni Suhr har brukt store deler av fritiden de to siste år på å forsøke å få plassert et ansvar for Kirsten Jonas dødsfall.
 ?? (Foto: Privat) ?? Kirsten Jonas var en aktiv eldre kvinne da hun fikk en mindre luftveisin­feksjon i mai 2019 og ble sendt til Hammerest sykehus. Her ble hun gitt intravenøs­t antibiotik­a det var advart mot i et eget skriv fra legen i Alta, og hun fikk allergisjo­kk og døde.
(Foto: Privat) Kirsten Jonas var en aktiv eldre kvinne da hun fikk en mindre luftveisin­feksjon i mai 2019 og ble sendt til Hammerest sykehus. Her ble hun gitt intravenøs­t antibiotik­a det var advart mot i et eget skriv fra legen i Alta, og hun fikk allergisjo­kk og døde.
 ??  ?? Faksimile Altaposten, september 2020
Faksimile Altaposten, september 2020

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway