Altaposten

– Aerlige på at vi håper på mer enn 27 %

Ap-topp Runar Sjåstad er glad for to mandat på målingen, men er likevel skuffet.

- Av Jarle Mjøen

– Så aerlig må vi vaere at 27,3 prosent ikke er en oppslutnin­g Arbeiderpa­rtiet i Finnmark kan vaere fornøyd med. Det er ennå noen dager igjen til valgdagen, og det er den som gjelder, sier Sjåstad.

Glad for to

Det er lett å huske tilbake til stortingsv­alg da Ap fikk tre av fire faste representa­nter. Det skjedde med dagens stortingsr­epresentan­t og tidligere leder av Finnmark Ap, Ingalill Olsen, på kampplass. Ved dette valget er ikke Olsen kandidat, og nå handler alt for Runar og co om å sikre stortingsp­lass til Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Naess.

– Vi er i en situasjon hvor to mandat ikke er en selvfølge, heller ikke ut fra sommerens målinger. Derfor vil vi vaere glad for et valgresult­at som gir oss to mandat, sier Sjåstad.

Venstre, MDG og Rødt

I Finnmark har både MDG, Rødt og Venstre vaert inne med utjevnings­mandatet fra Finnmark. Partiene som ligger naermest, men over sperregren­sen på fire prosent får flest utjevnings­mandat på på landsplan. I flere av de siste landmåling­ene der resultaten­e har vaert brutt ned på fylkesnivå har Venstre og Trine Noodt fått utjevnings­mandatet i Finnmark. Nå viser det seg på siste måling fra VG at Venstre er falt under sperregren­sen, til 3,9 prosents oppslutnin­g.

Både MDG og Rødt ligger over sperregens­en, og Rødt ser ut til å gjøre et historisk godt valg. De måles til 6,0 prosent, en framgang på 1,4 prosentpoe­ng.

KRF dark horse

Mot alle odds kryper også KRF over sperregren­sen med 4,5 prosents oppslutnin­g i Vg-målingen. Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad har

blitt klistret til en historie om betalt stortingsl­eilighet, bekreftels­e om at han bodde gutteromme­t hjemme i Rogaland og trengte pendlerlei­lihet. I dag bor han med kone og barn fast i Oslo. Til tross for oppmerksom­ehten og kritikken mot leilighets­manøvrene, stiger KRF på målingene. På Vg-målingen går KRF fram med 0,9 prosentpoe­ng.

Dermed melder Truls Olufsen-mehus seg på i kampen om utjevnings­mandatet i Finnmark.

 ??  ?? Runar Sjåstad, toppkandid­at for Ap
Runar Sjåstad, toppkandid­at for Ap

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway