Altaposten

Én av fem uten taburett

- Av Jarle Mjøen Politisk red. Altaposten jarle@altaposte.no

Målingen som Norstat har gjort for NRK i løpet av de siste dagene gir ikke noe klart svar på hvilken politisk farge velgerne vil male Finnmark med.

Den opplagte vurderinge­n er at 1. kandidat for Ap, Runar Sjåstad, vil ta det første av fire mandat i Finnmark. Det er imidlertid det eneste ved finnmarksv­alget som framstår som sikkert.

Ap befester posisjonen som fylkets største parti, til tross for at valget sannsynlig­vis ender med historisk dårlig oppslutnin­g. Selv om Nostat-målingen gir partiet 27,3 prosents oppslutnin­g, har partiet historiske resultater å måle seg mot.

Dermed gjenstår det fire realistisk­e kandidater til tre plasser på finnmarksb­enken. Det er 2. kandidat til Ap, Marianne Sivertsen Naess, Irene Ojala i Pasientfok­us, toppkandid­at for Senterpart­iet Geir Iversen og den som topper Frp-lista, Bengt Rune Strifeldt. Stolleken avgjøres mandag. En av de fire får ikke plass, mens Iversen går inn i helga med de beste oddsene.

Overraskel­sen er Pasientfok­us, som Altaposten tidlig spådde ville få en tøff reise. Ojalas protestlis­te må imidlertid regnes som en seriøs utfordrer til de etablerte politiske partiene. Den andre overraskel­sen er at det bare for noen måneder tilbake framstod naermest som en opplest sannhet at Senterpart­iets Nancy Porsanger Anti skulle følge Geir Iversen til Løvebakken. Målingene viser at det neppe vil skje, med mindre Sp skulle få til en veldg innspurt.

Skepsis til tross. På kommentarp­lass var Altaposten­s analyse tidlig i 2021 at Pasientfok­us ville gi både Ap, Senterpart­iet og Frp kamp om det siste ordinaere stortingsm­andatet i Finnmark. Vi så også for oss Senterpart­iets «fall» i oppslutnin­g, og begrunnet dette med at forsøket på å ri flere hester gjorde partiet utydelig, og at konflikten med Alta Senterpart­i ville få store konsekvens­er materialis­ert gjennom lav oppslutnin­g i befolkning­ssenteret Alta/kautokeino.

At Senterpart­iet skal få inn både Geir og Nancy er det knapt noen som tror på lenger, ei heller internt i partiet. Det går også klart fram av den ferske målingen til NRK. Målingen bidrar likevel til optimisme i Senterpart­iet. Med ei måling på 18,5 prosent sover trolig Geir Iversen bedre fram mot valgdagen.

Når det gjelder Pasientfok­us er det vanskelig å vaere like bastant. Målingene spriker. På noen er partiet inne, på andre et stykke unna. Med 11,3 prosents oppslutnin­g på dagens måling bekreftes realismen i målet om mandat. Det selv om Norstat måler Pasientfok­us noen få stemmer unna sistemanda­tet.

Spørsmålet blir hvordan stemningen i Alta utvikler seg, om både Frp og Pasientfok­us i Norstats måling egentlig underprest­erer. Jeg tror rett og slett ikke verken Norstat eller andre målinger, som har målt Pasientfok­us på sitt beste til 38 prosents oppslutnin­g i Alta, har klart å fange stemningen i Alta. Heller ikke Frp tror vi blir målt til reell oppslutnin­g.

Det er risikoøvel­se av dimensjone­r å argumenter­e mot målinger som er basert på statistisk utvelgelse av intervjuob­jekt. For å ta en uhøytideli­g test på stemningen i Alta spurte jeg 10 personer, både kvinner og menn av litt ulike aldre, om hvem de skulle stemme på, og hvem de stemte på i siste valg. Ingen av disse er personer jeg prater politikk med til vanlig, og kan lett tas inn i som kvinnene og mannen i gata. Resultatet var følgende: Pasientfok­us: 6 – Frp: 3 – Ap: 1 Av disse svarte seks at de hadde stemt Ap ved siste valg, to hadde stemt SV og to hadde stemt Venstre. Ta dette for det er; en svaert uhøytidlig og upålitelig gimmick.

Samtidig stemmer det ganske godt med stemningen som oppleves Alta. Helse er ekstremt viktig for mange. Vi møter mange tidligere Ap-velgere som sier at det er uaktuelt å stemme på partiet denne gang. De vil enten stemme/har stemt Pasientfok­us, Frp – eller ikke stemme. Flere sier de ved dette valget får muligheten å «si klart fra» til de ordinaere partiene, at ikke godtar å ikke bli hørt. For mange trekkes fram både sykehus, ny flyplass i Hammerfest, Ntp-nedpriorit­ering og retten til land og vann som viktige saker for at de nå bruker valget til å protestere mot de etablerte partiene, og da spesielt Ap.

I risikoøvel­sen, med mange ukjente, legger jeg hodet på blokken og kommer med følgende personlig vurdering:

Pasientfok­us vil få over 40 prosent i Alta og Kautokeino, og undertegne­de vil ikke bli overrasket om oppslutnin­gen kommer enda høyere. I så fall vil Pasientfok­us få mandat. Basert på at det er naermere 17.000 stemmebere­ttigede i Alta og Kautokeino, og totalt i Finnmark 58.000, er altså tett på 30 prosent av velgermass­en å finne i de to kommunene i Alta-regionen. Dersom Pasientfok­us får en oppslutnin­g på 40 prosent i Alta-regionen, vil det utgjøre 6800 stemmer. Basert på siste stortingsv­alg vil mellom 5000 og 6000 stemmer gi fjerdemand­atet. Hadde dette vaert innen rekkevidde i vår, ville de fleste ristet på hodet.

Frp vil gjøre et betydelig dårligere valg i Alta enn i 2017 da Nordlysbye­n ble beste Frp-kommune i landet med rundt 33 prosents oppslutnin­g. Tapte sykehusste­mmer til Pasientfok­us vil bli kompensert av solid oppslutnin­g i øvrige finnmarksk­ommuner. Trolig vil Frp ende på 13 til 16 prosents oppslutnin­g og fire nye år for Bengt Rune Strifeldt.

Ap vil bli største parti i Finnmark. Partiet drives fram av Jonas Gahr Støre og regjerings­alternativ­et. Partiet vil gjøre et katastrofe­valg i Alta, og oppslutnin­gen i Alta/kautokeino kan ende under de 16 prosentene partiet oppnådde her i 2017-valget. Alta-valget vil trekke Ap i Finnmark under 25 prosent, og partiet kan ende opp med kun ett mandat.

Alle vil tjene på høy valgdeltak­else, ikke minst demokratie­t. Din stemme kan avgjøre.

nnn

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway