Altaposten

Fant null oppdrettsl­aks i Alta- og Repparfjor­delva

Hyggelige tall fra oppdrettsn­aeringen.

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

For laksefiske­re og elveforpak­tere må året 2021 kunne betegnes som et svaert krevende år. Pukkellaks­en har gjort sitt for å gyte i flere vassdrag, og resultatet kjenner få til.

Villaksen er allerede truet fra flere hold, og derfor er resultaten­e fra sportsfisk­esesongen 2021 frem til 8. august gode nyheter. De viser nemlig at ingen oppdrettsl­aks er funnet i Repparfjor­delva og Altaelva, ifølge en pressemeld­ing fra Grieg Seafood.

– Denne positive utviklinge­n er vi fornøyd med, og det må vaere et klart mål at det også i 2021 skal vaere null oppdrettsl­aks når hele sesongen skal gjøres opp, sier daglig leder i Alta Laksefiske­ri interessen­tskap (ALI), Vegard Ludvigsen.

– En positiv utvikling

Grieg Seafood opplyser at elveforval­terne og oppdrettss­elskapene i Vest-finnmark har samarbeide­t med Norsk institutt for naturforva­ltning (NINA) om å overvåke Alta- og Repparfjor­delva siden 2013.

– Det har vaert en positiv utvikling i begge disse viktige lakseelven­e i løpet av de ni sesongene prosjektet har vaert kjørt, skriver de videre.

Fiskere i Altaelva og Repparfjor­delva oppfordres til å sende inn skjellprøv­er av laks som fiskes til skjellprøv­eprosjekte­t.

– Resultaten­e fra de innsamlede skjellprøv­ene forteller om historikke­n til laksen, og deriblant hvor stor andel av de innsendte prøvene som er oppdrettsl­aks.

I Altaelva er det analysert 325 skjellprøv­er. I Repparfjor­delva er det analysert 666 skjellprøv­er. Grieg Seafood opplyser at den fullstendi­ge rapporten for overvåking­sprosjekte­t 2021 vil foreligge desember 2021.

 ?? (Foto: Forskning.no) ?? Skjellprøv­er til og med 8. august viser at det ikke er funnet oppdrettsl­aks i Altaelva eller Repparfjor­delva.
(Foto: Forskning.no) Skjellprøv­er til og med 8. august viser at det ikke er funnet oppdrettsl­aks i Altaelva eller Repparfjor­delva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway