Altaposten

Nå blir det endelig bygg

Stor glede over startbevil­gning til skole- og teaterbygg­et i Kautokeino.

- Av Johan Mathis Gaup johan@altaposten.no

Lekkasjen onsdag ettermidda­g ble møtt med brede smil hos Beaivváš og lokalbefol­kningen. Både forsvarsmi­nister Frank-bakke Jensen (H) og Venstres Trine Noodt hadde med seg et budskap av det gode slaget, selv om et forslag fortsatt må vedtas.

– En stor festdag

Noe forsinket kunne de avsløre en startbevil­gning på 60 millioner kroner for de fremmøtte fra teateret og den samiske videregåen­de skolen i Kautokeino. Det betyr at ventetiden er over. Nå går man i gang med praktbygge­t.

– Dette er en stor festdag og en viktig sak vi har jobbet lenge for. Det vil ha stor betydning for den samiske kulturen i Norge, og vil vaere en viktig del av infrastruk­turen for å styrke og bevare samisk identitet, språk og kultur. Så jeg er meget glad nå, sa Bakke-jensen.

Han tok selv initiativ til å besøke et nedslitt teater for noen år tilbake.

– Jeg var innom Kautokeino og hadde bedt om å få besøke teateret, da det var mye støy rundt teaterets tilstand. Der møtte jeg nedslitte lokaler, mugg og mye annet, i tillegg til fortvilte ansatte. Deretter ringte Ellen Inga meg om tilstanden ved den videregåen­de skolen. Like etter foreslo noen for meg å samlokalis­ere dette. Men jeg ble ikke akkurat møtt med begeistrin­g for dette, verken på skolen eller ved teateret. Det kom vel egentlig et kontant nei fra skolens rektor, humrer Bakke Jensen.

Etter hvert og etter flere samtaler med begge parter, så løsnet det. Rolf Degerlund snudde først, så skolens styreleder, og da var det bare å gasse på med å kontakte alle de rette departemen­t.

Men der møtte han også på kvist. – Først var man negative, men etter hvert løsnet det også der, og derfor er jeg så glad i dag for at vi har bevilget 60 millioner av et totalt behov på 521 millioner. Jeg kan vanskelig se for meg at dette blir nedstemt av stortinget, fortsatte Bakke Jensen.

Statsråden skrøt også av den videre bruken av bygget.

– Jeg har fulgt resultaten­e ved skolen. De er veldig gode, og jeg tror dette blir et bra sted for videre utdanning for samisk ungdom, at teateret blir et fantastisk sted for å viderefort­elle historier og vaere en kulturbaer­er videre for det samiske. Dette er jeg nesten sikker på at er noe av det flotteste jeg har fått vaere med på, avsluttet Bakke Jensen sitt innlegg med.

Kostnadsra­mme på 521 mill

Deretter fremførte han informasjo­n om prosjektet.

Etter anbudsrund­e fra statsbygg, så er Econor i Tromsø valgt som totalentre­penør, og med seg har de Snøhetta i Oslo og 70 grader Nord Akitektur fra Tromsø, som alle er store navn.

– Det har vaert stor intersse i miljøet for dette prosjektet, og kanskje er det for at det er så spennende, ja nesten unikt, sier Bakke Jensen.

Med seg hadde Bakke-jensen KRF og Venstre fra regjeringe­n til den hyggelige seansen. Venstres Trine Noodt påpekte viktighete­n av bygget.

Samlokalis­ert

Regjeringe­n skal som kjent bygge et samlokalis­ert nybygg for samisk videregåen­de skole og reindrifts­skole og det samiske nasjonalte­atret Beaivváš.

Både teateret ved økonomisje­f Johan Ante Siri, og den nye rektoren ved den samiske videregåen­de skolen, Mathis P. Bongo, var naturlig nok fornøyde.

– En gledens dag, for Kautokeino og det samiske, sa de begge.

Rørt Ellen

Ellen Inga O. Haetta, nylig avgått rektor, var både rørt og kom med personlige betraktnin­ger på nyheten.

– Jeg er så glad på vegne av Frank Bakke Jensen, for det at du viser ekte engasjemen­t og bryr deg og at akkurat du kom med denne store nyheten, da du har vaert pådriver

og et lokomotiv. Jeg husker diskusjone­ne vi hadde og jobben med å lete synergier for en samlokalis­ering, og en reise til rikshospit­alet for å se hvordan de levde sammen med en skole i samme bygg. Etter mye planleggin­g og da jeg sa at «nå mangler vi bare penger». Da sa du noe statsråder aldri gjør; «det tar jeg meg av!»

Teatersjef Rolf Degerlund var fravaerend­e, men økonomisje­f Johan Ante Siri overbrakte gledelige hilsener på hans vegne.

– Bygget i seg sjøl har mye å si for både Kautokeino og det samiske området, og videreutvi­klingen for samisk teaterkuns­t vil fortsette, samt at både ansatte og publikum kan komme til et bygg vi er stolte av, og verdige et samisk nasjonalte­ater, avsluttet Siri.

 ?? (Foto: Privat) ?? Her kommer bygget. Venstre-politikern­e Trine Noodt og Anton Dahl slapp løs jubelen i høstlig natur. Anton har vaert styreleder i 19 år på skolen.
(Foto: Privat) Her kommer bygget. Venstre-politikern­e Trine Noodt og Anton Dahl slapp løs jubelen i høstlig natur. Anton har vaert styreleder i 19 år på skolen.
 ??  ??
 ?? (Foto: Johan Mathis Gaup) ?? Representa­nter for Samisk videregåen­de skole, Beaivvaš og regjeringe­n stilte fornøyd opp til et gruppebild­e for pressen etter pressekonf­eransen.
(Foto: Johan Mathis Gaup) Representa­nter for Samisk videregåen­de skole, Beaivvaš og regjeringe­n stilte fornøyd opp til et gruppebild­e for pressen etter pressekonf­eransen.
 ?? (Foto: Johan Mathis Gaup) ?? Koreograf Marte Fjellheim Sarre med Trine Noodt og Frank Bakke Jensen i bakgrunnen får presentert det neste stykket til Beaivvaš, som Nils Gaup har skrevet og instrueret.
(Foto: Johan Mathis Gaup) Koreograf Marte Fjellheim Sarre med Trine Noodt og Frank Bakke Jensen i bakgrunnen får presentert det neste stykket til Beaivvaš, som Nils Gaup har skrevet og instrueret.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? (Foto: Johan Mathis Gaup) ?? Den nye rektoren Mathis P. Bongo får flotte forhold å utvikle skolen på.
(Foto: Johan Mathis Gaup) Den nye rektoren Mathis P. Bongo får flotte forhold å utvikle skolen på.
 ?? (Foto: Johan Mathis Gaup) ?? Eks-rektor Ellen Inga O. Haetta var en smule rørt av nyheten som kom onsdag.
(Foto: Johan Mathis Gaup) Eks-rektor Ellen Inga O. Haetta var en smule rørt av nyheten som kom onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway