Altaposten

Eirik på kartet

O-talent nummer 5 i NM.

- Erik Borg sporten@altaposten.no

Eirik Frost fra Alta O-lag er Finnmarks beste orienterin­gsløper uansett alder. 17-åringen kjemper så høyt oppe i nasjonale junior-eliten som ingen annen fra Finnmark har gjort på flere årtier.

Sterk innsats i NM

Eirik ble nummer fem og 12 på de to individuel­le distansene under Nm-uka i Porsgrunn. Pappa Thomas var selv et stort talent i ungdommen, men han må gi tapt for Eirik.

– Jeg var ikke så lange framme, sier Thomas, og tenker ikke minst på mellomdist­ansen da sønnen var 30 sekunder fra å bli bronsevinn­er.

– Eirik gjorde en imponerend­e prestasjon. Resultatet er meget bra.

– Jeg er svaert fornøyd, smiler Eirik.

Hadde et par mindre feil vaert unngått, ville han minst vaert i medaljestr­iden.

Historisk godt

Det er 30 år siden pappa Thomas var junior. Fra da og til nå har ingen finnmarkin­g hevdet seg som far og sønn Frost. Talent har det vaert, men det har vaert tøft å hevde seg i uvant terreng, for skogene i sør er ikke helt som i nord. Terrenget er mye mer uoversiktl­ig og vanskelig å ta seg fram i enn det er i Finnmark. Eirik mestrer det uvante.

– Jeg har erfaring gjennom mange år, for jeg har vaert med på orienterin­g hele livet. Jeg har blant annet orientert mye på Sørlandet. Sammenlign­et med i Finnmark må du bare tørre å vaere mer nøyaktig siden det er vanskelige­re å finne postene. Så hadde jeg så god form på Nm-uka, sier han.

Moren Tone Håberg Frost er fra den sørligste delen av landet.

Sist sommer deltok talentet blant annet på O-festivalen på Kongsberg, Sørlandsga­loppen i Agder og Fjelluka i Vest-telemark.

Dobbeltsat­ser

I Finnmark er det etter at to år eldre Eskil Frischknec­t begynte å studere i Trondheim få som kan gjøre Eirik rangen stridig i orienterin­g og ikke minst få juniorer som satser mye.

– Jeg er litt alene etter at Eskil reiste sørover, men jeg fortsetter å satse. Jeg er også vant til at det er få. Det har aldri vaert mange orienterer­e, sier 17-åringen.

– Hvordan er det å satse alene?

– Det går fint, og jeg vil fortsette å løpe mye orienterin­g, sier talentet.

Prøvde seg igjen

Far Thomas er fortsatt sprek som få med tanke på at han er 49 år, og han benyttet også sjansen til å teste terreng og konkurrent­er i Skien. Far kom noen minutter bak i mellomdist­anse-kvalifiser­ingen og var sjanseløs til å nå hovedfinal­en, men var smilende i mål.

– Orienterin­g er så moro. Tenk å kunne ha en slik helse at du kan vaere med, sier Thomas.

Flere på vinteren

I den kalde årstiden vil 17-åringen fortsette å satse langrenn og er vinter andreårsju­nior i skisporet.

– Vi er åtte-ni juniorer fra flere lag i fellessats­ingen Nordlysbye­n Ski. Jeg skal vaere med på norgescup og NM og gleder meg til å flere konkurrans­er, sier Eirik.

Sist vinter ble alle større renn tatt av pandemien.

– Det var bare helt lokale renn. Far Thomas mener idrettene er en god kombinasjo­n.

– Hva kan vaere bedre enn å løpe ute i skogen med tanke langrenn, sier han.

iOg langrenn er også bra for orienterin­g.

Dose to

Tidligere i høst ble Alta for første gang nord-norske mestere i herreklass­en i stafett. Far Thomas og sønn Eirik og Eskil Frischknec­t sto for bragden. Alta var også blant de påmeldte på NM, men det ble med deltakelse for Eirik på den første etappen. Eskil fikk den andre vaksinedos­en fredag og kom ikke ned fra studiested­et Trondheim, dermed valgte Thomas å stå over.

 ??  ??
 ??  ?? Eirik Frost er av de fremste orienterin­gs-juniorene i Norge. Han fortsetter med den gode blanding av langrenn og orienterin­g og Alta som bosted. (Foto: Erik Borg)
Eirik Frost er av de fremste orienterin­gs-juniorene i Norge. Han fortsetter med den gode blanding av langrenn og orienterin­g og Alta som bosted. (Foto: Erik Borg)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway