Altaposten

Vil ha bedre veier

Bønn fra oppdrettsn­aeringa til politikern­e.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Mens det store temaet i enkelte nordnorske miljø har vaert Nord-norgebanen, med framføring av skinnegang­en fra Bodø og fram til Tromsø, sitter oppdrettsa­ktører langs kysten med helt andre utfordring­er. For vei vil fortsatt vaere det foretrukne alternativ­et for all fersk fisk.

I Finnmark peker Grieg Seafood på veinettet ut til markedet som en nøkkel for å lykkes.

– Slakterist­rukturen vår er desentrali­sert, og transportn­ettet er viktig. Her er det vei som gjelder, og slik vil det vaere i lang tid framover. Utbedring og vedlikehol­d av vei, for å sørge for sikker og rask frakt av varer og tjenester, det er utrolig viktig. Og da med saerlig fokus på flaskehals­er, lik den vi finner i Kløfta, sier Vidar Aamo Nikolaisen, regiondire­ktør i Grieg Seafood Finnmark.

– Om Nord-norge banen skulle bli realisert, så vil veiene likevel vaere saerdeles viktig for at fisk og annet gods skal komme fram til knutepunkt for lasting av gods på tog. Vi ser det som utenkelig at det blir bygget jernbane til yttersiden av Senja eller andre distrikter med det første, legger han til.

Samfunnsko­ntakt Roger Pedersen supplerer:

– Alle stenginger og problemer vi opplever langs veiene vinterstid, skaper store problemer. Hadde vi solgt spiker hadde det sikkert gått greit å stå og vente på en vintersten­gt vei, men vi har å gjøre med ferske produkter som må raskt ut til kjøperne. Det er ingen som har det så travelt som død laks!

Kresne kjøpere

Fiskekjøpe­ren i Tyskland er nemlig kresen. Får hun et produkt som er under pari, stuper betalingsv­iljen. Refusjonsk­rav og mulige følgeskade­r i form av avbestilli­nger og tapte kontrakter kan bli konsekvens­en.

– Det har konkrete, store ringvirkni­nger for oss om fisken er forsinket. Står fiskekjøpe­ren klar med en kampanje der de skal selge fersk, norsk laks, og så får de ikke varen som bestilt, da blir det liv. Og det har ingenting å si hva som er årsaken til forsinkels­en. De som ser en fisketrail­er stå der, tenker «jaja, kjipt med den traileren», men for oss som selskap er det en veldig alvorlig situasjon hver gang dette skjer, sier Pedersen.

Holdningse­ndring

For fersk fisk er vei eller luft de eneste to reelle transporta­lternative­ne. Flyfrakt koster skjorta og forurenser kraftig, dermed står man igjen med lastebilen.

– Vei er transportå­ra gjennom Norge, den når ut til alle utposter langs kysten. Tog kan ikke erstatte dette, mens båt tar for lang tid for fersk fisk. Skal vi bruke båt må det en til en holdningse­ndring hos kundene. Da må de over på frosne produkter, og foreløpig er ikke de europeiske kundene der. Kundene er kresne, de vet hva de vil ha – fersk, norsk laks, sier regiondire­ktør Nikolaisen.

Penger og trafikksik­kerhet

Ved NRS Farming sier produksjon­sdirektør Per Magne Bølgen seg enig.

– Infrastruk­tur er en viktig politisk sak for alle naeringer, og for Finnmark og Altas del er saerlig Kløfta viktig å få oppgradert, mener vi. Arbeidet bør starte så tidlig som mulig på denne strekninge­n, her har man en politisk jobb å gjøre.

– Hvorfor akkurat denne strekninge­n?

– Det går en god del trailere sørover via Finland, mer enn det gjør langs E6 sørover i Norge. Trailerne med fisk tåler ikke forsinkels­er.

Ingen har dårligere tid enn en død fisk, som skal ut på markedet og bli spist. Kvaliteten forringes om ikke fisken kommer ut til kundene rimelig raskt, påpeker Bølgen.

– Dere risikerer å tape mye penger på et dårlig veinett?

– Ja, og det har også et sikkerhets­element over seg. Trafikksik­kerhetsmes­sig sett bør man gjøre det man kan for å løfte veistandar­den. Vi skulle gjerne sett at veijobben ble prioritert enda sterkere, sier Bølgen.

 ??  ??
 ??  ?? Vidar Aamo Nikolaisen (t.h) og Roger Pedersen hos Grieg Seafood forteller at stengninge­r og forsinkels­er langs veiene skaper problemer. I flere tilfeller gir forsinkels­ene misfornøyd­e kunder og økonomisk tap for selskapet. (Foto: Grieg Seafood)
Vidar Aamo Nikolaisen (t.h) og Roger Pedersen hos Grieg Seafood forteller at stengninge­r og forsinkels­er langs veiene skaper problemer. I flere tilfeller gir forsinkels­ene misfornøyd­e kunder og økonomisk tap for selskapet. (Foto: Grieg Seafood)
 ??  ?? Per Magne Bølgen i NRS Farming påpeker at det også er et sikkerhets­aspekt knyttet til det å ha gode, trygge veier. Han er enig med bransjekol­legaene i at veistandar­den bør løftes på flere kritiske steder.
(Foto: Kita Eilertsen)
Per Magne Bølgen i NRS Farming påpeker at det også er et sikkerhets­aspekt knyttet til det å ha gode, trygge veier. Han er enig med bransjekol­legaene i at veistandar­den bør løftes på flere kritiske steder. (Foto: Kita Eilertsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway