Altaposten

Samles i Støa

Åpnet samlingsst­ed i Øksfjord

- Av Hilde Bye kultur@altaposten.no

Fredag var det offisiell åpning av Støa, kafé- og publokalet i Øksfjord som mange har ventet på. De inviterte til en liten markering med representa­nter fra kommunen, naeringsli­vet og organisasj­oner.

Dagen etter åpnet dørene for befolkning­en, og det tok ikke lange tiden før lokalet var fullt. Både lokale og tilreisend­e hadde tatt turen for å vaere med på åpningen.

Det første som møter når man åpner døra er en liten rød løper og koselige verter som ønsker velkommen. Lokalet er stilfullt, lunt og koselig med blanding av nytt og gammelt.

Styreleder i Martinsen Eiendom og Utvikling, Astrid Martinsen Tugwell, forteller at bardisken er fra den gamle sildoljefa­brikken i Øksfjord, gitt av ordfører Stein Thomassen, etter hans far. Lampene i taket er av rekved fra Ystnes. De gule polkadotte­ne i taket er noe fra tidligere, som de valgte å beholde.

Dugnadsånd

Astrid setter veldig stor pris på dugnadsånd­en i bygda, noe en av eierne Rune Martinsen-løkken også kommentere­r.

– Flere lokale har hjulpet til og har aldri takket nei når de har blitt spurt, sier han.

De andre eierne og Rune selv har tilbrakt utallige timer hver dag i flere måneder for å komme i havn.

Naeringsli­vet med

De har også hatt god støtte fra naeringsli­vet.

Til høyre når man kommer inn i lokalet er det liten koselig krok ved navn Kurtekroke­n. Årsaken til dette navnet kan Astrid fortelle er på grunn av en fisker ved navn Kurt. A Borg som har brukt mange dugnadstim­er på Støa.

Kurt selv sier han har holdt på siden i mai, noe lengere enn først antatt. I stedet for å bruke fritiden på å kjede seg, kunne han heller hjelpe til, og med det har han fått sin egen krok på Støa.

Samlingspl­ass

Drømmen er å vaere et samlingspu­nkt for bygda. De har fått flere innspill og forslag til videre drift og aktivitete­r.

– En av de første ønskene som kom inn var julebord for familier. Der både voksne og barn kan pynte seg og delta på arrangemen­t sammen. Paint'n Sip – et konsept der man drikker hvitvin og maler sammen, forteller Astrid.

Rett og slett maling på en enkel, moro og sosial måte. Juleverkst­ed for barn og voksne, er et annet ønske og ungdommen ønsker en plass der man kan møtes.

Hun sier at der finnes mange planer for fremtiden på Støa og de vil fortsette med ulike arrangemen­ter, prøve å se hva folket vil ha.

Navnet Støa

Astrids far, Reidar Martinsen, kom med forslaget Støa etter en navnekonku­rranse. For hva skulle vaere sjela i dette lokalet? Det skal vaere en plass folk vil komme til. En plass der man kan «drege opp båten og ta en pause». 88- åringen har også gjentegnet bygget før det ble igangsatt og realisert.

Folkets dom

Dørene fyltes fort opp med kaffetørst­e og kakesultne gjester. Noen av de første gjestene på rød løper var Laila og Viktor Johansen.

– Jeg synes det er blitt kjempeflot­t her. Den gamle sportsbuti­kken er blitt så fin, sier Laila.

Et ord som gikk igjen hos folket var: «Fantastisk!» «Dette trenger Øksfjord». Eierne har fått mye skryt for innsatsen og det å ville skape noe i bygda.

Åpningsdag­en så ut til å vaere en suksess, kakene smakte godt og stemningen var veldig god. På kvelden braket det løs med livemusikk med Støas eget husband «Kveitekame­ratene». Det er også deres base hvor de øver inn forskjelli­ge låter for enhver smak.

 ??  ??
 ??  ?? Rita Skognes, Gunn Skognes, Snefrid Skognes Pedersen og Terje Pedersen var kjempeforn­øyd.
– Nå er gamle Øksfjord tilbake, mente Gunn.
Rita Skognes, Gunn Skognes, Snefrid Skognes Pedersen og Terje Pedersen var kjempeforn­øyd. – Nå er gamle Øksfjord tilbake, mente Gunn.
 ??  ?? Inngangspa­rtiet på Støa i Øksfjord.
Inngangspa­rtiet på Støa i Øksfjord.
 ??  ?? Astrid Tugwell kunne ønske velkommen til den nye samlingspl­assen i Øksfjord.
Astrid Tugwell kunne ønske velkommen til den nye samlingspl­assen i Øksfjord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway