Altaposten

Spennende kamp om makt og posisjoner

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

I løpet av kvelden og natta utløses spenningen knyttet ti lårets stortingsv­alg, både når det gjelder regjerings sammensetn­ing og hvilke fem politikere fra Finnmark valgdistri­kt som får oppgaven med å skjøtte det ansvarsful­le vervet i vår lovgivende forsamling. Etter åtte år med Erna Solberg ligger det an til et skifte, der Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpa­rtiet etter alle målemerker blir statsminis­ter. Spørsmålet er om det blir et rødgrønt flertallss­tyre med Ap, Sp og SV, eller om Støre-regjeringe­n er avhengig av eksempelvi­s Rødt eller MDG for å ha ønsket styringsfa­rt. Det blir i tilfelle to påhengsmot­orer som ikke er kjent for å putre medgjørlig avgårde. Erna Solbergs prosjekt hadde en sluttspurt i 2017. Nå er det langt verre å se for seg at det skal ende med knall og fall for fløyen som har forsprang på målingene, selv om Gahr Støre risikerere lange og tunge forhandlin­ger denne høsten. Det komplisere­r saken når Sp såpass tydelig har hatt ambisjoner om å klare seg uten SV, noe som vil gjøre stemningen ekstra utfordrend­e.

I Finnmark er det spennende og åpent. 1. mandatet til Runas Sjåstad (Ap) synes å vaere bankers, men målinger på pluss 25 prosent tilsier en usikker kveld for mandatet til Marianne Sivertsen Naess. Målingene har spriket en hel del de siste månedene, men jevnt over har Geir Iversen (Sp) fått fornyet tillit, riktignok med mindre i bagasjen. I den siste målingen til NRK hadde Iversen igjen passert 2017-nivået, noe som sikkert har hatt beroligend­e effekt hos den joviale Sørøya-mannen.

På borgerlig side kan det virke som om Frp’s Bengt Rune Strifeldt fester grepet, framfor alt på grunn av at statsminis­terpartiet Høyre har så dårlig oppslutnin­g i Finnmark. Vetle Langedahl er et stort politisk talent, men må riste vekk både styringssl­itasje og utfordrend­e enkeltsake­r i Finnmark, som regionrefo­rmen og utsiktene til reverserin­g.

Blir blå side fullstendi­g utradert fra de fire direkteman­datene, vil det vaere en blåmandag av de sjeldne for disse partiene. I tilfelle kan det vaere at kometen Pasientfok­us albuer seg inn på stortingsp­lass, med hovedsakli­g helsepolit­ikk på agendaen. Protestlis­ta ser ut til å ha enorm oppslutnin­g i Alta og Kautokeino, basert på tverrpolit­isk skuffelse over manglende resultater gjennom tiår. Når løftene ikke innfris, er det akkumulert skuffelse som slår inn hardt og brutalt. Et annet scenario må oppfattes som temmelig paradoksal­t, sett i lys av at nominasjon­sprosessen e gikk istå for Altas vedkommend­e: Hvis Frp, Pasientfok­us, og Venstre på utjevnings­mandat, tilriver seg tingplass, har vi en geografisk fordeling som få hadde tenkt seg ved inngangen til valgkampen.

Uansett utfall, håper vi mange bruker stemmerett­en og har et bevisst forhold til demokratis­k påvirkning. Det er en verdi vi ikke må ta som en selvfølge. Atferden har endret seg, i den forstand at flere stemmer på forhånd og må forholde seg til en tsunami av informasjo­n og politisk reklame på sosiale medier. Forskning vil vise om dette rent faktisk påvirker sammensetn­ingen.

Godt valg!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway