Altaposten

Lovfest miljøterap­euter i skolen

- Heidi Elisabeth Pedersen Leder FO Troms

Mens Norges politiske elite var samlet under Arendalsuk­a, samlet førsteklas­singer seg for første gang i skolegårde­n. Politikk avgjør om de får hjelpen de trenger.

Perspektiv­meldingen slår fast at for å sikre økonomien framover må vi gi barn og unge en god start på livet. Utdanning er selve nøkkelen til arbeidsliv­et. Derfor er den beste investerin­gen politikere kan gjøre, å satse på skolen og tidlig innsats.

Dette er en viktig erkjennels­e, men det kommer ikke av seg selv. For å nå dette målet trenger vi å styrke skolen med flere sosialarbe­idere, også kjent som miljøterap­euter.

Alle barn går på skole. Derfor er skolen en unik arena når det gjelder å fange opp og sette inn tiltak overfor barn og unge på et tidlig tidspunkt. Vi vet at de fleste ungdommene som faller ut fra videregåen­de skole, har strevd i hele skoleløpet og hatt behov for hjelp gjennom mange år. Den muligheten utnyttes ikke godt nok i dag, og vi etterlyser en kunnskapsb­asert poltikk som systematis­k satser på tverrfagli­ghet i skolen.

Som følge av koronapand­emien og strenge smittevern­tiltak, har de siste årene vaert svaert krevende for mange barn. De ansatte er bekymret og flere melder om at barn har utviklet store problemer. Noen er så store at skolene, og deres ansatte, ikke har sjanse til å følge dem opp alene.

Vi i FO mener at mange av disse utfordring­ene kunne ha vaert fanget opp tidligere og forhindret, med rett kompetanse på rett plass. Skolen trenger ansatte med tid og kompetanse til å fange opp barn og unge som er i fare for å falle utenfor. Denne kompetanse­n har miljøterap­euter.

I dag jobber om lag 3 000 barneverns­pedagoger, sosionomer og vernepleie­re som miljøterap­euter i skolen. Noen følger opp enkeltelev­er og koordinere­r samarbeid med andre instanser eller foreldre. Andre jobber systematis­k med det psykososia­le klasse- og skolemiljø­et. Vi trenger langt flere.

Barn som endrer atferd eller trenger hjelp på grunn av en krevende hjemmesitu­asjon, kognitive utfordring­er eller mobbing og utestengin­g, fortjener å bli sett og hørt. Hvordan ville situasjone­n sett ut om alle skoler hadde hatt miljøterap­euter til å finne ut hva som skjuler seg bak atferden?

Miljøterap­euter som ser samspillet mellom barn og jobber forebyggen­de er like viktig som helsesykep­leierne og tilgang på skolepsyko­log. For mange barn er det høy terskel for å be om hjelp selv, for noen er det umulig. Vi må å gi disse barna noe mer enn en dør å banke på.

Sosiale problemer, som utestengin­g og mobbing, må løses med sosialfagl­ige løsninger. Barneverns­pedagoger, sosionomer og vernepleie­re kjenner hjelpeappa­ratet og er utdannet til å koordinere samarbeid med foreldre og samarbeids­instanser.

En god oppvekst varer livet ut. Skal vi gi alle barn like gode muligheter til å lykkes i livet trenger vi flere miljøterap­euter i skolen. Dessverre er det mange elever som aldri blir fanget opp. Derfor vil FO lov festemiljø­terapeuten­e s sosialfagl­ige kompetanse i skolen.

Nå er det på tide partiene tar ansvar og sikrer alle barn en trygg oppvekst. Kun da kan vi nå målene i perspektiv­meldingen. Det gode samfunnet kommer ikke av seg selv.

 ??  ?? FO i Troms og Finnmark mener miljøterap­ueter må lovfestes i skolen. (Illustrasj­onsbilde)
FO i Troms og Finnmark mener miljøterap­ueter må lovfestes i skolen. (Illustrasj­onsbilde)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway