Altaposten

– Hvem er de ulydige?

- Svein Lund lovlydig

Alle sier at demonstran­tene ved Repparfjor­den driver sivil ulydighet når de stanser forsøk på graving på Mark opp neset. Utbyggings tilhengern­e maner til respekt for loven og lovlig fatta stortingsv­edtak, som et ekko av utbyggerne i Alta-saka. Utbyggings motstander­ne forsvarer bruken av sivil ulydighet med at etikk og moral står over loven og at lovbrudd slik kan forsvares.

Saka er at begge parter tar feil. Det er ikke aksjoniste­ne som driver sivil ulydighet, det er ikke dem som bryter loven. Og det er ikke loven som er hovedprobl­emet. Norge har lover som forsvarern­aturen( naturmangf­oldloven, for u rensing s loven ), lover som sikrer forsvarlig saksbehand­ling (plan- og bygningslo­ven) og lover som sikrer samiske rettighete­r (grunnloven, sameloven, reindrifts­loven m.fl.) Norge er forplikta av internasjo­nale konvensjon­er om urfolk og av EUS vanndirekt­iv. Alle disse reglene tilsier at den utbygginga som nå er i ferd med å igangsette­s ved Repparfjor­den er ulovlig. Nylig kom det fram at graving blir satt i gang uten at det er gjennomfør­t forskrifts­messig konsekvens­utredning, altså en nået klartlovbr­udd.

Nussir-saka er dessverre ikke et enestående tilfelle. Den pågående vindkraftu­tbygginga viser et utall av eksempler på lignende lovbrudd fra myndighete­r og utbyggere, så mange at det ikke nytter å begynne å ramse dem opp.

Det som skjer nå er at regjeringa med hele sitt apparat har satt all prestisje inn på å gjennomfør­e et gruveprosj­ekt på tvers av lov og rett. Sivil ulydighet kan forsvares der myndighete­ne har vedtatt urettferdi­ge og udemokrati­ske lover for å undertrykk­e folket.

Det kan nok også skje i Norge, men her er hovedsaka myndighete­nes manglende respekt for egne lover. Det er myndighete­ne og utbyggerne som er lovbrytere her. Aksjoniste­ne er lovens voktere, og bør heller kalle seg det enn sivilt ulydige. Det er også partia som går mot Nussir-utbygginga som er forsvarern­e av lov og rett og som bør få våre stemmer i valget.

Og om avisa gir spalteplas­s, kan jeg godt følge opp med grundigere dokumentas­jon på en del av de nevnte lovbrudda.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway