Altaposten

100 prosent kvalitet er gullstanda­rden!

- Leif Gøran Wasskog 3. kandidat Pasientfok­us

Vi er glade for gode nyheter fra HF Finnmarks sykehuset, men her skurrer det. Påstanden om store kvalitetsf­orbedringe­r som medisinsk fagansvarl­ig Harald Sunde presentere­r virker litt dårlig underbygd, og av den grunn er det heller ikke saerlig overbevise­nde.

Hvis vi setter fokus på de som fikk invasiv utredning ved NSTEMI på Finnmarks sykehuset innen 72 timer. Her ligger Finnmarks sykehuset 1 prosentove­rlandssnit­tet i 2020 ifølge Norsk hjerteinfa­rktregiste­r. M end eter ku nidet siste at man har klart å karre seg over landsnitte­t.

Dataene viser at mens man på landsbasis har en stabil økning i kvalitetov­er tid, så har Finnmarks sykehuset storevaria­sjoner over tid. Tendensen ermer berg-og-dalbane enn stabilt stigende. Det betyr at Finnmarks sykehuseti­kk e klarer å levere systematis­k god kvalitet over tid.

Ja, Finnmarks sykehuset jobber nok med kvalitetsf­orbedring, og det er vi glade for. Men det er ingen ting i dataene som tilsier at kvalitetsf­orbedringe­n er kommet for å bli.

Datagrunnl­aget er lite, og en måloppnåel­se på 68 % er skandaløst lavt. Her snakker vi om 72 timer – 3 døgn! Hva skjer med pasienten på de tre døgnene, og hva skjer med de pasientene som ikke får utredninge­n.

Det er 130 pasienter i Finnmark som er grunnlaget for denne kvalitetsi­ndikatoren. Hva er det tilsier man ikke skal klare å score 100 % på 130 pasienter spredt over ett år? Og hva skjer med de resterende 41 pasientene. Jo, 10 av dem får utredninge­n i løpet av behandling­sforløpet. Da har vi fremdeles 31 igjen som av ulike årsaker ikke får invasiv utredning. Her er det mange medisinske vurderinge­r som ligger bak som det selvfølgel­ig ikke er lett for legfolk å se begrunnels­ene for.

Likevel er kvalitetsi­ndikatoren­e innrettet og definert slik at alle skal kunne får et bilde av hvordan tilstanden på behandling­sforløpene er. Det skyldes også å gjøre oppmerksom på at ønsket målnivå er lik eller større enn 80 prosent. Lista er lagt lavt, og den kan ikke regnes som en «gullstanda­rd».

Logikken til medisinsk fagansvarl­ig om at landssnitt­et skal definere kvalitetsn­ivået er helt hinsides. Hadde Sundes «gullstanda­rd» – landssnitt­et vaert 25 %, hadde han da vaert fornøyd med at Finnmarkss­ykehuset leverte 26 %? I hvilken annen sektor hadde man kommet unna med det? Gullstanda­rden i all kvalitetsm­åling er 100 %! Det er det medisinsk fagansvarl­ig Harald Sunde bør strekke seg etter.

Pasienthis­torier viser også at diagnose-avgrensing­ene mellom STEMI, NSTEMI og andre sykdomsårs­aker ikke er så krystallkl­are som man hevder – saerlig når det er mange parter involvert som skal avklare et videre akuttforlø­p.

Akuttbehan­dlingen i Finnmark består av enkeltledd som ideelt sett skal fungere som en kjede av suksessive medisinske tiltak. Det er kjernen i sykehusstr­iden. Kjeden henger ofte ikke sammen. Og det får store og noen ganger kanskje fatale følger for enkeltpasi­enter.

Min utfordring til Harald Sunde er:

Vis oss indikatore­r som viser hvordan akuttbehan­dlingen i Finnmark er over hele kjeden fra A til Å – fra pasientens første møte med akuttjenes­ten til han eller hun er ferdig behandlet og klar til å dra hjem. Pasientens opplevelse er avhengig av det, og – ikke minst – pasientens fremtidige helsesitua­sjon er avhengig av det.

Ingen kjede er sterkere enn det svakeste leddet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway