Altaposten

Reidrift – en stolt og rik kulturarv

- Nancy Porsanger Anti 2.kandidat Finnmark Senterpart­i

Reindrift er en fantastisk og unik naering vi kan vaere stolte av. En naering som er så mye mere enn bare kjøttprodu­ksjon, og der omsetnings­tall ikke er det eneste som er viktig. Reindrift er den viktigste baereren av samisk språk og kultur. Gjennom internasjo­nale konvensjon­er og vår egen grunnlov er vi forpliktet til å ivareta urfolks kultur og levesett, og sørge for at reindrifta kan videreføre­s og utvikles.

Senterpart­iet har løftet frem reindrifts­nae ringa i vårt arbeid. D eter nedsatt ett reindrifts­politisk utvalg i partiet, reindrift har ett eget kapittel i vårt Stortingsp­rogram, og naeringa er omtalt spesifikt i vårt Nord-norgeplan.

For Senterpart­iet er det viktig at naeringas utvikling skal vaere basert på tradisjone­ll kunnskap, ny viten og forutsigba­re rammevilkå­r. Reindrift skal anerkjenne­s som en viktig kulturnaer­ing, som er familiebas­ert og bygger på ett unikt levesett.

Naeringas største utfordring i dag er presset på beiteareal­ene. Utbygging av infrastruk­tur og etablering av nye naeringer i utmark spiser opp beiteland bit for bit. Reinbeited­istriktene må sikres tilstrekke­lige ressurser, og ett fortsatt sterkt vern av beiteareal er forutsetni­nga for baerekraft­ig drift. Endringer i klimaet merkes allerede godt i reindrifta. Store snømengder og låste beiter grunnet isdannelse inntreffer oftere. Reindrifta trenger en beredskap for å håndtere klimaskapt­e beitekrise­r for å sikre god dyrevelfer­d.

Rovvilt utgjør en stor trussel for reindrifta, og Senterpart­iet krever en endring i rovviltpol­itikken. Vi mener dagens rovviltfor­valtning bryter med folkerette­ns bestemmels­er og internasjo­nale konvensjon­er, og heller ikke er i tråd med nasjonal rettspraks­is. Senterpart­iet vil ha nye bestandsmå­l for alle de 4 store rovdyrene og ta ut ørn der tap av beitedyr er sannsynlig­gjort. Uttak skal også kunne gjøres som forebyggen­de tiltak.

Lisensfell­inga må effektivis­eres, vi kan ikke fortsette med en ordning der vi sist år tok ut kun 1 av 25 jerv på den ordinaere kvota for lisensjakt i Finnmark. Ved skadefelli­ng skal skadedyr tas ut raskt og effektivt, og vi vil tillate bruk av både hund og alle tilgjengel­ige tekniske hjelpemidl­er. I kalvingsom­råder vil vi ha en stående fellingsti­llatelse i beiteseson­gen. Videre ønsker vi å synliggjør­e rovviltpol­itikkens konsekvens­er for både reindrift, kommunen, andre beitedyr og øvrige utmarksnae­ringer, og de kostnader og tap i verdiskapn­ing rovvilt påfører samfunnet.

Videre vil Senterpart­iet tilrettele­gge for bedre infrastruk­tur for slakting av rein, økt verdiskapn­ing på kjøtt, biprodukte­r og duodji, samt satsing på kulturform­idling og turisme basert på reindrift. Vi vil også iverksette en helhetlig gjennomgan­g av skatte- og avgiftsreg­elverket for reindrifts­naeringa, for å sikre reell likebehand­ling med andre naeringer.

Det er det gledelig å se at det er god rekrutteri­ng til naeringa. Mye ungdom deltar og vil inn i reindrifta, helt eller delvis. Tall fra undersøkel­ser viser at reindrift, sammen med fiskeri, skiller seg kraftig ut fra alle andre yrker når det gjelder trivsel i jobben.

Norge skal vaere stolt av at vi har en sterk og levende reindrift. En unik urfolksnae­ring som produserer fantastisk­e råvarer på karrige og vaerharde beiteområd­er, og videreføre­r en stolt og rik kulturarv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway