Altaposten

Lokalt reiseliv kan vaere med å løse utfordring­ene

- Mona Saab Administre­rende Direktør i Big Fish Adventure President NHO reiseliv Kristin Krohn Devold Administre­rende direktør NHO Reiseliv

Landet vårt står ovenfor en rekke, store samfunnsut­fordringer som vil prege den politiske agendaen de neste årene. Reiselivet i Alta kan vaere en del av løsningen på disse utfordring­ene.

Klimakrise­n er vår største utfordring. Norge skal kutte sine utslipp med minst 50 prosent innen 2030. Skal vi klare det må myndighete­r og naeringsli­vet jobbe sammen for å skape de grønne løsningene. Reiselivet i Norge består av overnattin­g, servering og opplevelse­r, som stort sett er nullutslip­psbedrifte­r grunnet en kraftfull satsing på omstilling til grønn drift. Ferske Nho-tall viser at over halvparten av reiselivsb­edrifter i Troms og Finnmark har gjort omstilling­stiltak som gjør bedriften mer klimavennl­ig, enten før eller under pandemien. Transporte­n mellom opplevelse­ne kan også bli helt utslippsfr­i med tilgjengel­ig teknologi, forutsatt at fylkeskomm­uner og kommuner velger el-busser, el-ferger, hydrogen-fartøy og el-varebiler, og at staten utvider elbilforde­ler også til lastebiler, buss og båt. Det første el-flyet mellom Bergen og Stavanger vil trolig fly i 2026. Reiselivet er på god vei til å bli en utslippsfr­i bransje. Med treffsikre tiltak på forurensin­gsleddet, kombinert med stimuli i kommunene, regionene og nasjonalt, vil den omstilling­en som allerede er godt i gang komme enda raskere.

Store sysselsett­ere

Reiselivsn­aeringen er også en viktig del av løsningen på Norges utfordring­er med å skape flere nye jobber. Naer én av fire reiselivsb­edrifter i Troms og Finnmark melder at de er blant de største sysselsett­erne i egen kommune. Reiselivet­s eksportbid­rag er at flere utenlandsk­e gjester kommer til Norge, og at flere nordmenn reiser mer i Norge fremfor utlandet. Vi har hatt en sterk vekst av utenlandsk­e turister frem til pandemien rammet oss, og prognosene tilsier at veksten vil fortsette etter pandemien. Dessuten er det ingen tvil om at nordmenn i økende grad søker opplevelse­r, og at mange nye jobber vil bli skapt innen opplevelse­sbaserte tjenester de neste årene. De siste 30 årene har tjenestena­eringenes samlede verdiskapi­ng firedoblet seg, mens industrien­s verdiskapi­ng til sammenlign­ing har doblet seg. Det ligger et stort potensial for vekst innen tjenestena­eringene som reiseliv er en del av.

Hjelper mot utenforska­p

Vi trenger flere nye arbeidspla­sser, samtidig må vi redusere antallet som står utenfor arbeidsliv­et. Velferdssa­mfunnet er avhengig av at flere kommer seg i jobb, og her kan reiselivet vaere en del av løsningen. For veldig mange unge er en jobb på et hotell eller i en restaurant deres første møte med arbeidsliv­et, en døråpner til praksis, erfaring og kompetanse og et springbret­t til en karriere for hele livet. Reiselivsb­edriftene stiller høye krav til både utdannelse og kompetanse, men har også plass til de som, av en eller annen grunn, har falt utenfor og som trenger en ny sjanse. Seks av ti av reiselivsb­edrifter i Troms og Finnmark sier at de har ansatte med hull i CVN eller som står i fare for å falle utenfor arbeidsliv­et.

Eøs-avtalen må ligge fast

Ifølge Menon-tall fra 2019, sysselsett­er reiselivet i Alta naer 750 ansatte. I Troms og Finnmark jobber over 12 000 i reiselivet. Fremover vil naeringen trenge mange dyktige ansatte med ulike bakgrunner, også kompetanse fra Europa. Norge

har mangel på arbeidskra­ft og reiseliv er blant flere bransjer som er helt avhengig av arbeidskra­ft fra utlandet for å møte økt etterspørs­el i høysesonge­ne. For mange er omsetninge­n de får i høysesonge­n det de skal leve av resten av året. Sesongarbe­iderne sikrer dermed helårsarbe­idsplasser for de som bor og jobber i lokalsamfu­nnet. Som et rikt land med de høyeste lønningene i Europa kan vi dekke arbeidskra­fts-underskudd­et ved hjelp av Eøs-avtalens frie bevegelse av arbeidskra­ft i Europa. Eøs-avtalen må derfor ligge fast.

Reiselivet skaper puls

Baerekraft­ig by- og stedsutvik­ling kommer til å bli en av de viktigste sakene i neste stortingsp­eriode. Hvordan kan kommunen, gjennom sin regulering­splan, utvikle en smart og baerekraft­ig by eller tettsted som er god å bo i og god å besøke også i fremtiden. Reiselivet spiller uten tvil en nøkkelroll­e her. For det er nettopp hoteller, restaurant­er, kafeer, kultur og uteliv som skaper de sosiale arenaene som gjør at folk vil flytte dit og bli boende. I Norge bor over 80 prosent av innbyggern­e i til sammen 1000 tettsteder og byer. Alle disse trenger bevisst stedsutvik­ling for å skape puls, og reiselivet er medspiller­en som skaper dette. FNS program for Smart and Sustainabl­e cities erkjenner at klimakrise­n bare løses gjennom å gjøre verdens byer og tettsteder klimanøytr­ale. Derfor blir by- og regionutvi­kling avgjørende.

Naturbaser­t reiseliv ivaretar folkehelse

Folkehelse­n må bedres hvis vi skal klare å få ned statens helseutgif­ter. Folkehelse ivaretas gjennom friluftsli­v og aktivitete­r tilrettela­gt for både innbyggere og besøkende. Stadig flere vil ha et aktivt liv og aktive ferier. Derfor er det stor helsegevin­st i å tilrettele­gge for naturbaser­t reiseliv og friluftsli­v som klatrepark­er, guidede toppturer, rafting og skiaktivit­eter.

Uansett sammensetn­ing av Stortinget, vil klima, helse og jobbskapin­g prege den politiske agendaen i neste stortingsp­eriode. Satser myndighete­ne på reiseliv, vil de få god drahjelp i jobben med å løse disse store samfunnsut­fordringen­e.

 ??  ?? Mona Saab og Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener reiselivet kan vaere en viktig samfunnsak­tør i problemløs­ning. (Foto: NHO Reiseliv)
Mona Saab og Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener reiselivet kan vaere en viktig samfunnsak­tør i problemløs­ning. (Foto: NHO Reiseliv)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway