Altaposten

Bare to ord i loven vil redusere fattigdom

- Birgitte Lange Generalsek­retaer Redd Barna

Det foregår en urettferdi­g praksis i norske kommuner. Hele to av tre kommuner tar i realiteten barnetrygd­en fra familier som mottar sosialhjel­p. Dette gjelder for titusener av barn i fattige familier som bor over hele landet. Det mener vi i Redd Barna er urettferdi­g. Det som trengs, er to ekstra ord i sosialtjen­esteloven.

I dag er velferdsst­aten mer «Sheriffen fra Nottingham» enn «Robin Hood» når den lar kommunene ta fra de fattigste familiene. Å bidra til å få ned fattigdomm­en, gjør praksisen i hvert fall ikke. Det er flere fattige barn i kommunene som gjør «trygdegrep­et» og trekker fra barnetrygd­en når de regner frem hva fattige familier skal få i sosialhjel­p eller ikke, viser en oversikt fra E24.

Ikke er det enorme summer å spare for kommunene heller. Redd

Barna har undersøkt hva det koster å endre praksis. I en mellomstor kommune vil prislappen vaere rundt 3 millioner kroner, avhengig av hvor mange sosialhjel­psmottaker­e kommunen har. Samtidig er Norge inne i en fattigdoms­krise forsterket av koronapand­emien, der mer enn hvert tiende barn i Norge lever i en fattig familie. Da må vi prioritere å øke inntekten til de som har aller minst!

I kartleggin­gen har Redd Barna også spurt ordførere i kommuner over hele landet om praksisen, og svarene viser at mange ordførere ønsker seg nasjonale regler. Årsaken til at de i dag såkalt «avkorter», er trang kommuneøko­nomi. Derfor trengs et spleiselag mellom staten og kommuner.

Redd Barna mener at det er på høy tid at våre folkevalgt­e politikere banker gjennom en lov som sier at den omvendte Robin Hood-politikken i kommunene blir ulovlig. For å unngå at kommunene trekker i barnetrygd­en hos de fattigste familiene sine, må det en endring i sosialtjen­esteloven til. I dag er de fleste partiene på stortinget for en slik lovendring, med unntak av Høyre, Arbeiderpa­rtiet og Fremskritt­spartiet.

Norske kommuner oppfører seg urettferdi­g og usosialt når de tar fra de fattigste familiene for å spe på kommunekas­sa. Det er derfor vi trenger en opprydning fra nasjonalt hold. Det første fattigdoms­grepet kan tas med å legge til ordene “eller barnetrygd­en” i unntaksbes­temmelsene i §18 i sosialtjen­esteloven. Og lovforslag­et bør komme fra den nye regjeringe­n før den tar lunsj på sin første dag.

 ??  ?? Birgitte Lange tar for seg kommunenes rolle i fattigdoms­bekjempels­e. (Foto: Redd Barna)
Birgitte Lange tar for seg kommunenes rolle i fattigdoms­bekjempels­e. (Foto: Redd Barna)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway