Altaposten

Risikerer å miste en representa­nt

Flertallet i valglovutv­alget vil gå fra fem til fire representa­nter fra Finnmark, advarer Venstres Trine Noodt.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Noodt betegner dette som svaert beklagelig, og hevder samtidig at flertallet i fylkesting­et for Troms og Finnmark har stilt seg bak flertallta­llet i valglovutv­alget. Det er stortinget som til slutt tar en avgjørelse.

Rådgiver Jonas Unstad i Kommunalog moderniser­ing s departemen­tet hen viseroverf­or Altaposten til departemen­tets konklusjon­er. De tilsier at det er opp til Stortinget å avgjøre om Finnmark fortsatt skal ha fem stortingsr­epresentan­ter, slik det er ved årets valg.

– Ifølge valglovutv­alget diskuterte både antall valgdistri­kter og fordelinge­n mellom valgdistri­ktene. Flertallet i utvalget går inn for å beholde 19 valgdistri­kter, men å fjerne arealfakto­ren. Flertallet går inn for at mandatene fordeles på en slik måte at alle valgdistri­kter først får tildelt 1 mandat, og at de resterende 150 mandatene fordeles etter innbyggert­all. Det gir en viss overrepres­entasjon av valgdistri­kter med faerre innbyggere, men i mindre grad enn det arealfakto­ren medvirker til. Mindretall­et ønsket å beholde arealfakto­ren, formidler Unstad på vegne departemen­tet.

Utvalget har i sitt arbeid lagt simulering­er basert på innbyggert­all fra 2. kvartal 2019 til grunn. Finnmark vil da få 5 mandater hvis arealfakto­r videreføre­s, og 4 mandater hvis man bytter modell for mandatford­eling i tråd med flertallet­s forslag.

Ifølge Altaposten­s kontakter i departemen­tet som vi har vaert i kontakt med, vil ikke spørsmålet om minimumsre­presentasj­on i forslaget til § 57 tredje ledd, ut fra opplysning­ene ovenfor få betydning for Finnmark med dagens innbyggert­all. Det er altså ikke § 57 tredje ledd som bestemmer hvor mange mandater Finnmark eventuelt vil få, men derimot om hvilket alternativ Stortinget vedtar; enten forlaget fra flertallet eller mindretall­et i valglovutv­alget.

Både antall valgdistri­kter og fordeling av mandatene er regulert i Grunnloven. Det er fremmet forslag i tråd med de forslag utvalget går inn for i Stortinget, slik at det kan behandles i neste stortingsp­eriode.

 ??  ?? Dersom Stortinget lander på mindretall­et i valglovutv­algets forslag vil arealfakto­ren slå ut og gi fylket fem stortingsr­epresentan­ter. I motsatt fall vil Finnmark miste en representa­nt.
Dersom Stortinget lander på mindretall­et i valglovutv­algets forslag vil arealfakto­ren slå ut og gi fylket fem stortingsr­epresentan­ter. I motsatt fall vil Finnmark miste en representa­nt.
 ??  ?? Trine Noodt
Trine Noodt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway