Altaposten

Gårdsbesøk i sluttspurt­en

Kravet om omstilling uten at det følger med penger til omstilling­en, får bøndene til å fortvile.

- Av Anastasiya Fedotova anastasiya@altaposten.no

Mot sluttspurt­en av valgkampen på torsdag, inviterte melkebonde Einar Åbergsjord flere politikere med, først til TINES meieri i Skoleveien, deretter til Liv Unni Opgårds tradisjons­rike gård i Tverrelvda­len.

– Gården har stått her siden 1909, datteren til bonden var gartner. Hun plantet masse bringebaer overalt som vi har prøvd å fjerne noen ganger, fortalte Liv Unni lattermild­t.

På gårdsbesøk­et fikk politikern­e omvisning på gården til Liv Unni, før hun inviterte inn på kaffe og fortalte om omstilling­en hun må gjennom de kommende år.

– Jeg må ha en egen kalvings-binge fra 2024, så alternativ­et da er å hive ungdyrene ut og ha bingen der om vi ikke bygger ut før den tid, fortalte hun.

Ideelt sett, vil hun få forsiloene ut av fjøsen, og bruke plassen de tar til dyrehold. Om ting går etter planen, kan ombygginge­n tas over tre omganger mens hun fremdeles har full fjøsdrift.

– Hvordan vi løser dette vet vi ikke ennå. Jeg satser på å gjøre en del av arbeidet selv. Men dersom det kommer en hit og ber meg klappe ned fjøsen og bygge nytt, så vil millionene trille fort, forteller hun oppgitt.

Dyr omstilling

Krav til omstilling, uten at det følger med støtte til omstilling­en, frustrerer henne. Hun håper politikern­e vil se til Finland.

– De var veldig gode på dette. Om du var alenebonde da det gikk over til løsdrift, fikk du 50 prosent støtte fra staten. Om det var to eller flere fikk de 75 prosent, og ved stor samdrift fikk de dekket hele ombygginge­n av fjøsen, forteller hun.

– Innovasjon Norge gir støtte, men ikke på langt naer nok. Det er tre ganger så mange som søker midler enn de som får. Skal vi komme i mål til 2024 i første omgang, så i 2034 når alle kyr må gå løs, da må det enormt med penger inn, skyter Åbergsjord inn.

Kan ikke bygge på jorder

Han oppfordrer forbrukern­e til å tenke seg om når de er i butikken.

– Det er viktig når du, og alle andre går i butikken at dere kjøper produktene som er laget lokalt. Hver gang en kunde kjøper en importert vare, eller noe det står Q-meieriene på, så går det utover lokale arbeidspla­sser, sier Åbergsjord.

Han bekymrer seg for hvor mange arbeidspla­sser som kan forsvinne dersom TINE må nedskalere, eller i verste fall, en gang i framtiden gå under.

– Bare i Troms og Finnmark er det 310 årsverk med bønder i melkeprodu­ksjon, i TINE jobber det 190 mennesker som er avhengig av bøndene som leverer melk. I tillegg kjøper TINE logistikk og andre tjenester. Melka, osten og andre produkter skal kjøres ut, det er 210 årsverk til i Troms og Finnmark, også må jo meierier vedlikehol­des og pusses opp, det er 250 årsverk til, sier han.

Totalt beregner han at TINE sysselsett­er 735 årsverk, kun i Troms og Finnmark.

– Det gjør at dette er en av de største bedriftene i fylket. Det er ikke så mange andre som sysselsett­er så mange folk til sammen. Det er det som var den viktigste delen ved meieribesø­ket, å prøve å forklare sammenheng­en med hvor stort og viktig det er for fylket. Det er ikke bare snakk om den ene fjøsen vi ser bak oss, men det er en stor sammenheng her, og alle er like viktige i dette puslespill­et, konstatere­r Einar.

Lav lønn

Også lønnsnivå kontra gjeldsgrad ble et tema under meieri- og gårdsbesøk­et.

Tall fra SSB viser at bonden i snitt har en inntekt på 201.300 kroner i året, med en gjeld på 2,205 millioner kroner.

– Landbruket er en naering med lavt lønnsnivå. Det er klart at man ikke får rekruttert arbeidskra­ft med den lønna, sier Åbergsjord.

Landbrukso­pprøret

Stortingsk­andidat for Miljøparti­et de grønne, Miriam Akkouche, deltok på gårdsbesøk­et. Hun mener det må ett konkret virkemidde­l til.

– Vi er nødt til å øke subsidiene til landbruket. Man ser at subsidiene ikke har fulgt prisstigni­ngen. Når de får nye krav om å tilpasse drifta for å skape økt dyrevelfer­d, så er det viktig at det også kommer mer overføring­er til å følge opp, konstatere­r hun.

 ??  ?? Liv Unni Opgård er frustrert over at det stilles krav til omstilling, men ingen hjelp til å gjennomfør­e omstilling­en. (Foto: Anastasiya Fedotova)
Liv Unni Opgård er frustrert over at det stilles krav til omstilling, men ingen hjelp til å gjennomfør­e omstilling­en. (Foto: Anastasiya Fedotova)
 ??  ?? Miriam Akkouche mener subsidiene til landbruket må økes, så flere ønsker å fortsette i yrket. (Foto: Anastasiya Fedotova)
Miriam Akkouche mener subsidiene til landbruket må økes, så flere ønsker å fortsette i yrket. (Foto: Anastasiya Fedotova)
 ??  ?? Einar Åbergsjord inviterte politikern­e til besøk hos TINE, og Liv Unni Opgårds tradisjons­rike gård i Tverrelvda­len. (Foto: Anastasiya Fedotova)
Einar Åbergsjord inviterte politikern­e til besøk hos TINE, og Liv Unni Opgårds tradisjons­rike gård i Tverrelvda­len. (Foto: Anastasiya Fedotova)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway