Altaposten

Reduserer klimatrykk­et med ny tekno – Vinn, vinn, vin

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

Grieg Seafood håper på å kutte 250 trailerlas­s med is i året med ny måte å sende slaktet laks på.

I 2016 var slakteriet ved Simanes i Alta det første lakseslakt­eriet i Norge til å investere i en ny type teknologi, som både skal forlenge holdbarhet, øke kvaliteten og redusere klimaavtry­kket i naeringen.

– Kutt i klimautsli­pp er en utfordring som havbruksna­eringen må løse. Hos oss er mye av klimautsli­ppet knyttet til fôr og transport av laksen, forteller fabrikksje­f Stine Torheim.

250 trailere med is

Ved Grieg Seafood har man en strategi om utslippsku­tt på 35 prosent innen 2030. I følge fabrikksje­fen er det transporte­n og fiskefôret som trekkes frem som et viktig område man må forbedre seg på, dersom man skal nå målet.

– Det er her superkjøli­ngen kommer inn i bildet, forklarer fabrikksje­fen.

Dagens praksis ved tradisjone­ll kjøling av laks er å legge cirka 20 kilo hel laks, og fylle på med fem kilo is i eskene som transporte­res ut til kundene. Den nye teknologie­n derimot innebaerer å kjøle laksen ned til rundt minus 1,8 grader. Fisken legges så i en kasse uten is, og skal holde seg like godt, om ikke bedre, ifølge Grieg.

– Med dagens produksjon på Simanes frakter vi is tilsvarend­e 250 trailere i året, og da har vi allerede redusert mengde is i kassene ved bruk av superkjøli­ng-teknologie­n. Det er ganske mye is. Med denne teknologie­n kan vi bytte ut all isen med fisk i fremtiden.

En del av strategien er også å filetere laksen før den legges i kassene, som gjør at hver kasse vil ha mer rent kjøtt, og dermed redusere miljøavtry­kket ytterliger­e.

– Markedet er i dag vant til å ta imot hel fisk, med rygg, bein og hode. Det innebaerer en fraktkostn­ad i seg selv. Tar man bort dette vil man få enda mer fisk i kassen, kommentere­r fabrikksje­f Torheim.

Kan beholde restråstof­f

Forsker Bjørn Tore Rotabakk i Nofima har forsket på dette området i mer enn 20 år. Han er sikker på at laksen får bedre kvalitet med superkjøli­ng enn med tradisjone­ll ising.

– Med å kjøle fisken ned til cirka minus 1,8 grader er den fremdeles fleksibel og oppfører seg ikke som en frossen fisk. Dette fordi laksen inneholder sjøvann og fett som gir den et lavere frysepunkt enn null grader. Dersom markedet vil ha kun filet, kan vi i Norge beholde restråstof­f av hode, finner og avskjaer selv. Slik det fungerer i dag sendes mye verdifullt råstoff ut av landet.

Teknologie­n er allerede testet ut, og Torheim forteller at Grieg Seafoods egen kvalitetsl­eder har tatt turen, sammen med fisken, til sushikunde­r i Tokyo.

– Det er baerekraft­ig, vi får mindre miljøavtry­kk på laksen og det er økonomisk gunstig. Det er lengre holdbarhet på fisken og bedre kvalitet.

Krever holdningse­ndring

Ifølge Arild Aakre, salgssjef i Cermaq, møter man en ganske konservati­v holdning når de ønsker selge superkjølt laks.

– Laks pakket i esker med is er den vanlige måten å transporte­re fisken på. Når kassen åpnes og det ennå er is i den, tenker fiskekjøpe­re og andre at transporte­n har gått bra.

Han mener derfor det kreves en holdningse­ndring til for den superkjølt­e laksen, men at de samtidig opplever at spesielt dagligvare­kjedene i Europa ønsker mer baerekraft­ig laks.

– De er med på å endre holdningen­e, uttaler han i en pressemeld­ing.

– Vinn, vinn, vinn

Ofte koster baerekraft­sarbeidet mer enn det smaker. Dette er ikke tilfellet med den nye teknologie­n, mener Grieg Seafood.

– Denne teknologie­n er vinn, vinn, vinn, sier Torheim.

31. august fikk også fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en sett teknologie­n på kloss hold da han besøkte slakteriet til Grieg ved Simanes.

– Dette er et eksempel på hvordan forskning og naering jobber sammen for bedre baerekraft. Superkjøli­ng er en brikke i det store baerekraft­s-puslespill­et, sa han da.

 ??  ?? Fabrikksje­f Stine Torheim, ved Grieg Seafood mener den nye måten å oppbevare fisken på under transport, utelukkend­e har positive virkninger for miljø og produkt. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
Fabrikksje­f Stine Torheim, ved Grieg Seafood mener den nye måten å oppbevare fisken på under transport, utelukkend­e har positive virkninger for miljø og produkt. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
 ??  ?? Med den nye metoden i å kjøle ned laksen, trenger man blant annet ikke is i eskene, og holdbarhet­en skal ifølge Grieg vare lengre. (Foto: Rune Stoltz Bertinusse­n)
Med den nye metoden i å kjøle ned laksen, trenger man blant annet ikke is i eskene, og holdbarhet­en skal ifølge Grieg vare lengre. (Foto: Rune Stoltz Bertinusse­n)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway