Altaposten

Nå tar vi grep

- Knut Arild Hareide Samferdsel­sminister

Jeg er dypt bekymret over ulykkesutv­iklingen på elsparkesy­kler og andre små elektriske kjøretøy, og de konflikten­e vi ser med gående. Vi har tidligere strammet inn og tydeliggjo­rt regelverke­t, men vi trenger å gjøre ytterliger­e grep. Trygghet og fremkommel­ighet både for de som bruker elsparkesy­klene og andre trafikante­r skal bli ivaretatt. Derfor foreslår vi nå både promillegr­ense, forbud mot å kjøre på fortau, hjelmpåbud for de yngste og en aldersgren­se på 12 år.

Ulykkessta­tistikken

Studier fra 2020 og 2019 viser at det er om lag ti ganger høyere risiko for å bli skadet i en elsparkesy­kkelulykke enn med sykkel. Fra april til juni i år var det en tredobling i antall skader i Oslo, og det ser ut til at skadetalle­ne har stabiliser­t seg på et urovekkend­e høyt nivå. Og mange av skadene er svaert alvorlige og gir livsvarige mén.

Da regjeringe­n klassifise­rte små elektriske kjøretøy som sykkel i 2018 forutså vi ikke disse tallene. Erfaringen­e siden har gjort det tydelig at verken reglene for sykkel eller motorvogn passer spesielt godt for denne typen kjøretøy. Derfor vil vi nå stramme inn.

Behov for promillegr­ense

Det er ikke lov til å kjøre i fylla, men svaert mange ulykker er knyttet til promillekj­øring. I Oslo i sommer var 55 prosent av ulykkene med elsparkesy­kkel i helgene med ruspåvirke­t fører. Selv om lokale myndighete­r nå kan bestemme hvilke tider på døgnet utleiesykl­er kan brukes, er promillekj­øring fortsatt en nasjonal utfordring. Jeg mener den alminnelig­e promillegr­ensen på 0,2 er mest naerliggen­de å bruke også her, men også 0,5 og 0,8 er aktuelle alternativ­er.

Et annet problem vi har sett er det høye konfliktni­vå mellom elsparkesy­klister og gående på fortau fordi elsparkesy­klister ikke følger reglene og tar hensyn til de gående. Vi kan ikke ha det slik at gående skal føle seg utrygge på et fortau. Derfor ønsker vi et forbud mot bruk på fortau, men ikke på gang- og sykkelvei.

Hjelmpåbud og aldersgren­se

Om lag hver tredje skade på elsparkesy­kkel er hodeskade, og aldersgrup­pen 22-34 er mest utsatt for slike skader. Selv om et påbud for alle vil vaere mest skadeforeb­yggende, vil det også trolig begrense bruken av utleietilb­udet.

Med et påbud om hjelm for barn under 15 år vil vi gi barn et saerlig vern, og samtidig legge til rette for gode vaner. Vi ønsker også en aldersgren­se for bruken på 12 år. Dette er kjøretøy som raskt kan komme opp i en hastighet på 20 km/t, og som barn ikke har forutsetni­nger for å kjøre trygt i et komplisert trafikkmil­jø.

Flere regelendri­nger har trådt i kraft det siste året

De nye forslagene til innstrammi­nger i regelverke­t, kommer i tillegg til de endringene som allerede har trådt i kraft det siste året. Fra 18. mai i år fikk kommunene muligheten til å håndheve parkerings­overtredel­ser med parkerings­gebyr, og nye skilt som ga mulighet til å etablere lokalt fysisk skiltede soner med parkerings­forbud, fartsgrens­e eller bruksforbu­d.

Videre tydeliggjo­rde vi forbudet mot å vaere flere på ett kjøretøy, vi klargjorde at fotgjenger­e har prioritet på fortau, og at trafikkreg­lene ikke begrenser den kommunale eierrådigh­eten. I tillegg vedtok Stortinget i juni en ny lov om utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn som gir kommunene mulighet til å regulere utleievirk­somheten.

Nå tar vi ytterliger­e grep. En sommer som vi har hatt i år, med mange og alvorlige ulykker knyttet til bruk av elsparkesy­kkel, kan vi ikke ha igjen. Nå foreslår vi nye innstrammi­nger. Jeg vil jobbe for at de skal vaere på plass i løpet av våren.

 ??  ?? El-sparkesykl­er har blitt en stor utfordring. Nå tas det grep.
El-sparkesykl­er har blitt en stor utfordring. Nå tas det grep.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway